Vacaturesite top 10: Paasdip?

Vacaturemonitor Deze week blijven we steken op ruim 85.572 nieuwe vacatures in de afgelopen drie weken. Een kunstmatig laag aantal omdat met de vernieuwing van Werk.nl de spidering door JobFeed moest worden aangepast. Wat voor de afgelopen week een te laag aantal nieuwe vacatures uit Werk.nl heeft opgeleverd.

Maar ook met een normaal aantal vacatures van Werk.nl zou het aantal nieuwe vacatures waarschijnlijk niet boven de 88.000 zijn gekomen. Op dit moment zitten we ruim 18% onder het vacaturevolume van 2009. Da’s toch echt veel te veel…

De wekelijkse top 10
De tabel met de top 10 vacaturesites heeft de volgende kolommen:

 • Netto. Dit is de kolom die het marktaandeel op basis van het netto aantal vacatures toont
 • Dubbel. Hier wordt het marktaandeel van de sites getoond op basis van het werkelijke aantal vacatures, inclusief vacatures die op meerdere sites voorkomen
 • 2008. Hier wordt het marktaandeel getoond van de sites over dezelfde periode in het vorige jaar.

Dit is de top 10 van sites met de meeste nieuwe vacatures  over de afgelopen drie weken:

Vacaturesite top 10: week 11 - 13 

In vergelijking met vorige week ziet het er zo uit:

 • Werk.nl: -2,4%
 • Nationale Vacaturebank: +0,4%
 • Monsterboard: +0,1%
 • JobTrack: 0,0%
 • Tempo-Team: –1,1%
 • Randstad: +0,9%
 • Vacaturekrant: -0,2%
 • Megajobs: +0,1%
 • WerkenbijdeOverheid: +0,2%

Het is een beetje een soepzooitje deze week. Het kunstmatig lage aantal vacatures bij Werk.nl, de kunstmatig sterke daling bij Tempo-Team omdat het te hoge aantal vacatures uit de cijfers is verdwenen, en de kunstmatige stijging bij Randstad omdat hier het te hoge aantal vacatures nog aanwezig is.

Verder is Careerbuilder uit de top 10 verdwenen en is DOVAjobs, de aggregatiesite van het voormalige Vedior (nu onderdeel van Ranstad) plotseling terug in de top 10.

Van de grote drie zijn Nationale Vacaturebank en Monsterboard in groeimodus. Hetzelfde geldt ook voor de kleintjes; zowel Megajobs als WerkenbijdeOverheid laten kleine plusjes zien. De middenmoters JobTrack en Vacaturekrant staan stil respectievelijk zakken iets in.

In vergelijking met vorig jaar ziet de top 10 er zo uit:

 Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2009 en 2010 (week 11 – 13)  Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2009 en 2010 (week 11 – 13)

Kijk, dat geeft de burger weer moed! Nationale Vacaturebank, JobTrack en Randstad laten alledrie resultaten zien die beter zijn dan een jaar geleden. Hebben we de weg naar boven eindelijk gevonden?

De grote drie
Dan ook nog het beeld van het marktaandeel van grote drie over het afgelopen jaar:

Trendlijn drie grootste vacaturesites, laatste 52 weken

Trendlijn drie grootste vacaturesites, laatste 52 weken

De groei van Nationale Vacaturebank is duidelijk zichtbaar; Monsterboard dipt heel lichtjes omhoog. Daar staat tegenover dat Werk.nl deze week enorm naar beneden duikelt. Maar daar is een duidelijke reden voor. Tenslotte gaat de vernieuwing van een website nooit zonder slag of stoot. En al helemaal niet bij UWV WERKbedrijf…

Cijfers en ranglijst zijn gebaseerd op JobFeed. JobFeed is een initiatief van Textkernel.

Geef een antwoord