De ontwikkeling van het aantal vacatures binnen bedrijven

Hoe gaat het met ontwikkeling van vacatures binnen bedrijven? Om die vraag te beantwoorden heb ik naar de ontwikkeling van een aantal functiegroepen gekeken. En dat geeft het volgende beeld:

 Procentuele ontwikkeling functiegroepen: 2008 - 2010 Procentuele ontwikkeling functiegroepen: 2008 – 2010

Alle functiegroepen zijn dus nog altijd diep negatief ten opzichte van het vertrekpunt, het gemiddelde vacaturevolume in 2008. Maar daarmee is zeker niet alles gezegd. Want er zijn opvallende verschillen in de ontwikkeling van het vacaturevolume per functiegroep.

Administratie en klantenservice
Zo lijkt aan de vrije val van het aantal vacatures binnen de functiegroep Administratie en klantenservice nog altijd geen einde te zijn gekomen. Het is een rechte lijn naar beneden.

Het ziet er heel akelig uit als je naar het aantal nieuwe vacatures per week voor deze functiegroep kijkt:

Administratie en klantenservice: aantal vacatures per week 2008 - 2010Administratie en klantenservice: aantal vacatures per week 2008 – 2010

Hoeveel dieper kan je nog zakken? Er blijven toch altijd nog mensen nodig voor administratieve taken en om klanten met vragen of problemen te woord te staan? Of zijn er ook geen klanten meer?

Informatie en communicatietechnologie
Ook hier is sprake van een nog altijd duidelijk dalend volume aan vacatures, maar niet zo extreem als bij de vorige functiegroep. En dat is ook te zien aan de ontwikkeling van het aantal nieuwe vacatures, ook al is ook hier sprake van een formidabele kaalslag:

Informatie en communicatietechnologie: aantal vacatures per week

Informatie en communicatietechnologie: aantal vacatures per week 2008 – 2010

Inkoop en magazijnbeheer
Deze functiegroep liet als eerste een enorme terugloop in het aantal nieuwe vacatures zien, maar gelukkig is ze alweer enige tijd duidelijk op de weg terug. Hoewel, 45% minder vacatures dan toen de crisis begon is wel een heel ferme reductie. Hoewel de groei er duidelijk inzit zal het voor veel mensen in dit werkterrein nog zeker niet zo voelen.

Inkoop en magazijnbeheer: aantal vacatures per week 2008 – 2010

Inkoop en magazijnbeheer: aantal vacatures per week 2008 – 2010

Maar dit ziet er toch zeker hoopvol uit, Sinds de laatste maanden van 2009 zit er duidelijk groei in deze functiegroep. Nou maar hopen dat het zo doorgaat.

Verkoop en handel
Deze functiegroep doet het een stuk beter en lijkt zo langzamerhand haar dieptepunt te zijn genaderd. Weliswaar met 33% minder vacatures dan toen de crisis begon, maar een kniesoor die daar op let.

Uit het wekelijkse aantal nieuwe vacatures is deze trend minder goed te herkennen, maar door de wekelijkse variatie in het weekvolume is dat ook niet zo gek natuurlijk. Wel verontrustend is de recente daling in het vacaturevolume, maar dat kan heel goed van tijdelijke aard zijn.

Verkoop en handel Verkoop en handel: aantal vacatures per week 2008 – 2010

Communicatie, marketing en PR
En dan de vreemde eend in de bijt van functiegroepen. Een groep waarvan je niet zou verwachten dat hier enig leven in zou zitten, maar niets blijkt minder waar.

Vanuit mijn perspectief bizar, tenslotte verwacht je eerste een groei bij verkoopfuncties voordat marketing en PR functies in aantal toenemen. Maar niets lijkt minder waar. Al geruime tijd laat deze functiegroep een gematigde groei zien. En dat terwijl deze sector ook al een relatief beperkte afname heeft laten zien, van iets meer dan 20%. Vergeleken met administratieve functies een gigantisch verschil!

Zijn we ineens gek op marketeers of zo?

 Communicatie, marketing en PR: aantal vacatures per week 2008 – 2010  Communicatie, marketing en PR: aantal vacatures per week 2008 – 2010

Geef een reactie

4 Comments
  • Robert
    says:

    @ marc – Niets is zwart, niets is wit, het is altijd grijs. Uiteraard zijn er vele verklaringen voor trends, mijn voorbeeld is er slechts 1 van.

    Het is natuurlijk enigszins plat om te redeneren dat marketing geen ene pepernoot oplevert, immers waarom zou een bedrijf er dan aan doen? Het kan altijd leiden tot directe verkoop (incomming leads oid)  En het in de markt zetten van een merk helpt altijd in het verkoop proces

  • Marc Drees
    says:

    @Robert:
    De stabilisatie en lichte stijging van het volume aan marketing vacatures toerekenen aan creatief denkende ondernemers tijdens een economisch dal is wel heel erg wishful thinking. Maar niet volledig onmogelijk natuurlijk.
     
    Voorlopig ga ik er niet vanuit dat de reden gezocht moet worden in de nieuwe media. Ondanks alle media hype vertaalt een dergelijke trend zich met een duidelijke vertraging naar het bedrijfsleven.
     
    Daarnaast levert marketing in directe zin natuurlijk geen pepernoot op, terwijl verkoop dat wel doet. Ik blijf het dus een heel vreemde situatie vinden

  • Robert
    says:

    @Marc  Zou de trend van de marketing functies als volgt te verklaren zijn?:
    Ondernemingen zijn meer en meer gefocust op alternatieve wijze van adverteren. Print is uit. Stel onderneming A adverteerde om de week in De Telegraaf  en het FD.  Iedereen weet wel ongeveer wat dat moet kosten op jaar basis. In de lokale Rotary club heeft men het opeens over Ad-words en Google en SEO en over de lage kosten hiervan tov de huidge manieren. Pietje, directeur van onderneming A denkt dat wil ik ook, echter de kennis binnen de organisatie ontbreekt of is niet up to date. De volgende stap is natuurlijk het zoeken van een nieuwe marketeer. Stel deze persoon verdient 35K per jaar, dat is slechts een maandje adverteren in beide kranten. Dus dan hou je nog een aardige som over.

    het bovenstaande is natuurlijk in extreme, maar mijn punt wordt wel duidelijk hoop ik.

    Het valt mij in ieder geval op hoeveel mensen zich tegenwoordig internet marketeer noemen op linkedin, echt heel grappig 🙂 Want wat zegt het eigenlijk….