ICT….. Een rondje langs de velden

Accenture zoekt 300 nieuwe medewerkers! Kijk, dat zijn lente uitspraken. ‘Starters met een technische achtergrond zijn wel extra gewild’, zegt hr-directeur Thomas Mulder van Accenture Nederland. Daarnaast zoekt het bedrijf honderd consultants met ervaring. Een uitschieter, misschien wel gebaseerd op overmatige blijdschap (kijk het ons eens goed gaan) of is er meer goed nieuws te melden in de sector. Een rondje langs de velden…

Eens lekker abstract beginnen. Het land van de Ipad, USA. CompTIA, een IT industrie groep, onderzoekt periodiek meer dan 300 IT bedrijven op investeringen, R&D, personeelsbeleid en andere aspecten van de business. Resultaten worden verwerkt tot een 100 punten index . In december steeg deze index met 6.3 punten to 56.6. In maart is er sprake van een daling naar 54. Paniek? Nee! “Over the next six months, 53 percent of IT companies expect to shift more resources to initiatives associated with revenue generation, such as investments in research and development, new product lines or efforts to enter new vertical market”. Volop vertrouwen hier in de ontwikkeling van de tech sector.

Ook Foote Partners LLC, een onderzoeksbureau in IT salaris & werknemers trends, is positief: ‘It’s clear that the bleeding stopped in October and many employers are once again acquiring needed skills and making selective IT hires.” Men verwacht voor de komende tijd netto groei van het aantal banen.

In Nederland, behalve Accenture, dan ook nog leuke berichten die het herstel van de ICT arbeidsmarkt enigszins weergeven.

 • ICT Office verwacht weer tekorten. Dit n.a.v. cijfers van het CWI & en het Research Centrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt.
 • Softwareleverancier CA blijft in de Benelux personeel werven terwijl het bedrijf wereldwijd duizend mensen ontslaat.
 • Hans Vijlbrief, de nieuwe directeur-generaal Energie & Telecom bij het ministerie van Economische Zaken, spreekt van een groot tekort aan “e-skills”. 

Helaas, niet alleen maar zonneschijn. De ICT barometer van Ernst & Young laat een wat somber beeld zien: “Eind 2009 leek de vraag naar ICT’ers weer toe te nemen, maar deze opleving zet vooralsnog niet door”. Positief te melden is wel dat de vraag in haar totaliteit gelijk blijft vanwege de overheid en het MKB.

En dat gaan we merken. De vijf grootste ict-dienstverleners van Nederland hadden eind 2009 gezamenlijk zo’n 5321 medewerkers minder in dienst dan een jaar eerder. Deze hebben recessiejaar 2009 vooral gebruikt om de klokken weer eens gelijk te zetten na gekkenhuis 2005-2008. Blijkbaar heeft deze ontslagen groep haar weg gevonden in MKB en Overheid, segmenten die in deze periode amper personeel konden vinden.

De markt begeeft zich nu een beetje in “niemandsland”. Hier en daar wat groei. Hier en daar wat pas op de plaats. Dit, met nu al een kwalitatieve schaarste in diverse functiegroepen. Enige reuring en de investeringen in vooral ICT gaan helemaal los. Juist omdat grote groepen in MKB en Overheid zijn beland en juist de grootste ICT – dienstverleners dan snel weer willen groeien, voorzie ik een hilariteit op de arbeidsmarkt die zelfs de internet hype zal gaan overstijgen. Een Recruitment Rally zoals u wilt. Q3 2010?

 

Geef een antwoord

2 Comments
 • Ron Looijen, IT-Contracts.nl
  says:

  Er is momenteel een groot verschil tussen de wil of de mogelijkheden om te investeren door werkgevers (in arbeidscontracten maar ook in om- en bijscholing) en de stijgende vraag naar ICT-expertise die er wel degelijk is.
  Dit fenomeen vertaalt zich in een enorme stijging in de hoeveelheid aanvragen voor flexibel inzetbare ICT-ers (ZZP-ers en gedetacheerden).  Wij hebben in Q1 een stijging van rond de 30% van het aantal aanvragen gezien en we zitten daarmee al weer bijna op het niveau van vlak voor de crisis terwijl de markt voor vaste banen in ICT maar mondjesmaat aantrekt.

 • Sidney Hiele
  says:

  Rob, mag ik geheel in ons beider straatje toevoegen dat ik van twee van de grote IT dienstverleners heb vernomen dat zij serieus in overweging nemen om voor de werving van bepaalde professionals buiten onze landsgrenzente gaan kijken. Het al oude argument van “onze klanten willen alleen Nederlands sprekende consultants” lijkt het af te leggen tegen “nood breekt wet”.