Werkloosheid Eurozone naar 10%

Volgens Eurostat is de werkloosheid in de Eurozone voor februari 2010 op 10,0% uitgekomen. Oftewel 0,1% hoger dan het werkloosheidscijfer over januari 2010. Voor de grootste Europese landen plus Nederland en Belgie is het beeld over de afgelopen jaren als volgt:

 Eurostat: Werkloosheid geselecteerde landen (2008 – 2010)

  Eurostat: Werkloosheid geselecteerde landen (2008 – 2010)

Van de geselecteerde landen is er nog altijd geen die de weg naar beneden met enige overtuiging lijkt te zijn ingeslagen.

Spanje is nog altijd, en met afstand, de koploper met een ongekend hoge werkloosheid van 19%. Het lijkt er evenmin op dat hier op korte termijn een grote daling te verwachten is. Hier moet zo langzamerhand toch sprake zijn van een kaalslag op sociaal-economisch gebied?

De middengroep van Duitsland, Frankrijk en Engeland laat evenmin positieve signalen zien, hoewel Engeland natuurlijk 2 maanden achter ligt met haar rapportage op de rest van Europa…

Onze zuiderbuur Belgie blijft steken op 8% waar wij nu op 4% werkloosheid zitten. En daarmee het beste jongetje van de Eurone zijn. Voor wat het waard is…

Geef een antwoord

5 Comments
 • Dennis
  says:

  @Marc
  Het moet inderdaad uit retrospect blijken. Maar de afgelopen 2 jaar was echt een ongekende slachting. Zoals je zelf al aangaf: tenzij Spanje afglijdt naar 3e wereld niveau, kan het haast niet anders als dat het (lichtjes) beter gaat.
  Had Manpower trouwens niet opgemerkt dat maart onverwacht okay was of zoiets?
  Zoals gezegd ik ben geen recruiter, dus ik ga mijn echte werk maar weer doen.

 • Marc Drees
  says:

  @Dennis:
  Zoals je weet rekenen we in Nederland met de werkloosheid volgens de CBS norm. Die aanzienlijk hoger is (5,7%) dan het binnen Eurostat gehanteerde percentage. Er is sprake van een harmonisatie van de werkloosheidscijfers en daarmee is Nederland in vergelijking met de andere landen daadwerkelijk het beste jongetje van de klas.
   
  Optimisme is goed, maar het dient in het kader van economie natuurlijk ook op iets gebaseerd te zijn. En ik heb tot op dit moment geen ondubbelzinnige feiten gezien die een daadwerkelijk herstel van de economie aantonen. De cijfers geven alleen in retrospect aan of we een plateau hebben bereikt en nu gaan dalen of dat dit slechts een tussenstation was om vervolgens weer verder te stijgen.

 • Dennis
  says:

  Ik ben geen recruiter, maar wel trend watcher.
  Een paar opmerkingen.
  1) Nederland is niet het beste jongetje van de klas. Belgie, Duitsland en de UK rapporteren rond de 8% en Nederland rond de 4%. Als 3 mensen links van de weg rijden en wij rechts van de weg, misschien zijn wij dan wel de spookrijder. Wat ik bedoel dat Nederland de definitie van “werkloos” blijkbaar nogal strikt interpreteert. Mensen die meer dan 12 uur werken worden bijvoorbeeld niet meegenomen. Tijdelijk werk is immers werk. Natuurlijk zijn de Belgen, Duitsers en Britten meer conservatief. Met name Belgie is volgens mij echt niet zoveel anders en toch 4% verschil. Dan is de meter niet goed geijkt, volgens mij.
  2) Verder ben ik mild optimistisch. Zowel in de cijfers van Spanje alsmede de UK zie ik duidelijk een plateau cq trendbreuk. De volgende stap is hoogstwaarschijnlijk daling van de werkloosheid. Cyclisch gezien loopt het dienstverlenende Nederland wat achter op het industriele Spanje en Engeland. Dus Nederland komt nog wel.
  Conclusie: ik zou niet letten op de absolute waarde (is het nu 4% of 8% ?) maar op de richting van de grafiek. En met name de landen die meer industrie hebben dan ons (UK, Spanje, Duitsland).
  Als je de situatie moet samenvatten: het dal is diep, maar volgens mij is er herstel zichtbaar en dat zal binnenkort ook bevestigd worden.