Zaans uitzendersonderonsje?

Volgende week dinsdag houdt supermarktconcern Ahold zijn jaarlijkse vergadering van aandeelhouders. Op de agenda staat de herbenoeming van de Amerikaanse Judith Sprieser als commissaris van het grootgruttersbedrijf.

Leuk allemaal, maar waarom staat dit op RecruitmentMatters? Nou – Sprieser is ook commissaris van Adecco. En bij haar Ahold-vergaderingen treft zij steevast de bestuursvoorzitter van uitzendconcurrent Randstad: Ben Noteboom.

En zo overleggen de hoogste echelons van de mondiale nummers 1 en 2 minstens zeven keer per jaar geheel ongedwongen in Zaandam.

Tien onderonsjes
Vorig jaar kwamen Noteboom en Sprieser elkaar zeven keer bij vergaderingen van de raad van commissarissen van Ahold tegen. Daarnaast deelden zij – met hun beider lidmaatschap van de remuneratiecommissie van Ahold – nog eens drie vergaderingen van die subcomissie. Met de aandeelhoudersvergadering zelf meegerekend is dat genoeg om de meeste ABU-statistieken op tijd gezamenlijk door te nemen.

Natuurlijk gaat zo’n laatste vergadering vooral over de hoogte van de bezoldiging van Ahold-topman John Rishton – met ruim 2,8 miljoen euro is die beduidend hoger dan die van Noteboom.

Maar toch? Zouden Noteboom en Sprieser elkaars gedachten op zo’n namiddag ook laten gaan over de wereldwijde uitzendmarkt? En, als we het er toch over hebben, de positie van Adecco in de Benelux? En hoe je dat nou eigenlijk aanpakt, zo’n overname van USG People?

Pijnlijke stiltes
Of zouden Sprieser en Noteboom wel drie keer nadenken voordat ze iets over hun eigen business loslaten? Want ja, die ander, met al die belangen, is die wel te vertrouwen met gevoelige informatie over de grotere uitzenddeals? Zou er tijdens de tien vergadermomenten wel eens een pijnlijke stilte vallen?

Wij zouden er een lief ding voor over hebben om eens aan te schuiven en op kosten van Albert Heijn mee te luisteren naar de gedachtewisselingen op topniveau. Maar dat zit er niet echt in…

Dinsdag wordt Sprieser voorgedragen voor herbenoeming. Het is aan de aandeelhouders van Ahold of zij ook de komende vier jaar commissaris mag blijven.

Geef een antwoord