538baan: fraai en volstrekt zinloos

Logotype 538baanDe afgelopen dagen ben ik van tientallen kanten bestookt met mailtjes over de start van een nieuwe, gratis vacaturesite: 538baan. Jawel, een radiostation die een beetje gaat bijbeunen met een vacaturesite. De reden?:

Personeel nodig? Naar het leukste radiostation luisteren natuurlijk ook de leukste mensen. Plaats daarom nu je vacature op 538baan.nl.

Goed… waarschijnlijk is dit het niveau waarop zowel radiomakers en luisteraars zich bewegen. Dus zal de boodschap wel kloppen. Maar wat een slappe lulkoek!

Belangrijker in dit verband is waarschijnlijk het volgende:

Dit is de nieuwe gratis mogelijkheid om je vacature onder de aandacht te brengen van miljoenen 538 luisteraars

Dus… radio538 laat mij gratis vacatures plaatsen die zij vervolgens op de radio gaan voorlezen? Want dat zal toch de enige mogelijkheid zijn om die miljoenen luisteraars te bereiken?

Waarschijnlijk niet, hoewel dat op dit moment niet al te ingewikkeld zal zijn. Tenslotte staan er maar 242 vacatures online. Maar de site is nog vers, dus wie weet… Maar die miljoenen luisteraars ga je als werkgever dus nooit met een gratis vacature bereiken.

De homepage
Nou, dit is dan de nieuwste gratis vacaturesite:

538baan | HomepageSterke kleuren, twee rijtjes met vacatures (Recent, top (?)) en een simpele (wat, waar) zoekfunctie. Nou, daar kunnen de nodige sites nog een puntje aan zuigen.

Zoekresultaat
En ook het zoekresultaat is bijzonder duidelijk:

538baan | Zoekresultaat Ik krijg wel een sterke Monsterboard associatie, maar dat terzijde. Het is overzichtelijk. En dat is belangrijk. Met per direct een tip voor Unique: bel Radio538 en vraag even wie de site heeft ontwikkeld. Hier wordt namelijk wel gebruik gemaakt van een zoekresultaat waar je overal op de regel kan klikken…

Overigens zouden een bladerfunctie, een mogelijkheid om de zoekresultaten te verfijnen en een sorteerfunctie per kolom wel erg handig zijn als de site eenmaal meer vacatures zou bevatten. Op dit moment maakt het natuurlijk nog geen bal uit.

De vacature
Ook niet verkeerd:

538baan | VacaturedetailsZooo… 538baan zet even het gros van de vacaturesites te kijk! Dit ziet er wel zeer overzichtelijk uit! Kenmerken van de vacature links bovenin, samen met het aantal sollicitaties die al op deze vacature zijn ontvangen (via 538baan, ook al staat dat er helaas niet bij).

Verder een vacaturetekst die weliswaar verkeerd om is (eerst een beschrijving van het bedrijf en dan pas een beschrijving van de functie) maar wel compact.

En een sollicitatieformulier meteen aan de rechterkant van de vacature; zonder overbodige invoervelden.

Nou, daar steken de meest wervings- en vacaturesites echt zeer schril bij af. Hier is iemand bezig geweest die kan nadenken. Natuurlijk is het niet compleet (waarom kan ik niet bladeren naar volgende of vorige functie; inconsistente naamgeving tussen zoekresultaat en detailinformatie, geen link naar bedrijf via logo), maar ik ben onder de indruk.

De sollicitatie
Overigens is het vervolg een stuk minder, want als ik op een vacatures solliciteer krijg ik dit te zien:

538baan | Bevestiging sollicitatie

Tja, wat zou dat nu weer betekenen? Uw sollicitatie is opgeslagen? En dan, wat gebeurt er dan mee? Gaat mijn sollicitatie ook nog richting werkgever? Afijn. Een verwarrende tekst.

Nog veel erger; een e-mail bevestiging van mijn sollicitatie zit er niet in…

Tja, dat zijn natuurlijk weer gigantische blunders die ik maar wijt aan een gebrek aan ervaring bij de makers van de site. Waar de werkzoeker overigens niets aan heeft…

Conclusie
Ik heb geen idee waarom Radio538 met een gratis vacaturesite komt. En eerlijk gezegd slaat het in mijn optiek nergens op. Maar de uitvoering van de site is boven verwachting. Tot je een sollicitatie verstuurd. Want daar gaat het grandioos mis.

Geef een antwoord

7 Comments