Waarom Amerika moddert en wij ook

Een belangrijke reden waarom de gemiddelde Amerikaan in de afgelopen decennia steeds meer is gaan lenen, is het achterblijven van werkelijke inkomensgroei (na inflatie correctie). Tegelijktijd is de puissant rijke Amerikaan nog veel en veel rijker geworden:

Plutocracy reborn

En daardoor zullen we voorlopig ook geen structureel herstel van de Amerikaanse economie hoeven te verwachten. De armlastige gemiddelde Amerikaan heeft het geld niet, en kan het ook niet lenen. Niet via een creditcard (krankzinnig hoge tarieven) en niet via een eigen huis (dalende prijzen). En de puissant rijke Amerikaan geeft het niet uit aan zaken waarmee de economie gestimuleerd kan worden.

Het gevolg: geen economisch herstel. En dus ook geen economisch herstel in Nederland. En daarom zullen we vooropig  maar door moeten modderen met de krakkemikkige economie die we op dit moment hebben. Met bijbehorende krakkemikkige arbeidsmarkt.

Geef een antwoord