De grote vijf: aantallen vacatures

piggy_bankWerk.nl heeft gedaan wat we van deze vacaturesite mochten verwachten, ze heeft zich magistraal hersteld van de kunstmatige dip van de afgelopen week. Daarmee is de site ook meteen het enige positieve nieuws.

Want alle andere sites laten het behoorlijk afweten. Waar op basis van de eigen cijfers JobTrack als enige site nog een klein plusje laat zien is het op basis van de JobFeed aantallen droevig gesteld met alle sites. Met uitzondering van Werk.nl dus. Een effect van de nieuwe site?

Voor de afgelopen week zijn dit de resultaten:

Grote vijf 

Hierbij is de kolom Aantal het aantal vacatures dat de vacaturesite zelf opgeeft. De kolom JobFeed is het aantal vacatures dat volgens JobFeed op de vacaturesite zou kunnen staan. Dit aantal is gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens JobFeed in de afgelopen 60 dagen (JobTrack: 28 dagen) op de vacaturesite zijn geplaatst.

Werk.nl, Nationale Vacaturebank en Vacaturekrant blijven vrijwel onveranderd terwijl JobTrack (+500) licht stijg. En eindelijk, eindelijk zakt Monsterboard (-500) een beetje in. Hoewel het gat tussen de via de site bepaalde vacature-aantallen nog altijd extreem sterk afwijken van de aantal op basis van JobFeed.

De overige cijfers
Zo zien de aantallen nieuwe vacatures per week er op dit moment uit voor de grote vijf:

Nieuwe vacatures per week, laatste 52 weken Nieuwe vacatures per week, laatste 52 weken

Tja, na een crash volgt een piek. Zoveel is duidelijk als je naar de ontwikkeling van de aantallen bij Werk.nl kijkt. En daarmee is de kunstmatige terugval weer volledig gecompenseerd.

Opvallender is de daling van het aantal vacatures bij Nationale Vacaturebank. Deze site zakt toch wel heel fors in, zonder enige aanleiding. Ook Monsterboard en JobTrack laten dalingen zien, maar lang niet zo extreem als bij Nationale Vacaturebank. Vacaturekrant laat als enige site naast Werk.nl een omhooglopend lijntje zien.

Tevens de grafiek van het vacaturevolume volgens JobFeed, rekening houdend met de kortere plaatsingsperiode op JobTrack:

Vacaturevolume op basis van JobFeed, laatste 52 weken Vacaturevolume op basis van JobFeed, laatste 52 weken

En Werk.nl heeft de weg omhoog weer gevonden na een tijdelijke dip. Waarmee meteen het enige positieve wapenfeit van deze week kan worden gemeld. Tenslotte laten alle andere vacaturesites slechts dalingen zien, zij het beperkt. Maar ik kan niet zeggen dat ik hier vrolijk van word. Integendeel.

Geef een antwoord

5 Comments
 • Marc Drees
  says:

  @Dirk:
  Met de komst van Warren Hammond is Monsterboard niet alleen een stuk amateuristischer geworden maar ook een heel stuk dover. Blijkbaar realiseert Hammond zich nog niet dat transparantie beter werkt dan matglas. Of hij heeft gewoon veel te lange tenen. Met andere woorden, vragen van mijn kant worden niet langer door Monsterboard beantwoord. Zo zijn de site statistieken van Monsterboard al enige tijd niet langer ververst. Maar waar ik vroeger deze informatie bij navraag ontving is er nu slechts oorverdovende stilte…

 • Dirk Goossens
  says:

  Zou er iemand bij Monsterboard bereid zijn om de vermeende overlap van de categorieën te bevestigen of te ontkennen?
  Het feit dat het slecht gaat met Monsterboard bewijst dat ze onvoldoende tijd doorbrengen op recruitmentmatters.
  Misschien kent één van jouw lezers iemand bij Monsterboard met benul van het aantal vacatures?

 • Marc Drees
  says:

  @Dirk:
  Het gat tussen de aantallen van Monsterboard en JobFeed is niet zo simpel te verklaren. Monsterboard publiceert geen vacature aantal op haar site; ik leid het aantal af op basis van een optelling van de verschillende categorieen. Het aantal wat ik daarmee krijg is dus het maximale aantal vacatures op de site omdat ik er vanuit ga dat een vacature ook wel eens in meer dan 1 categorie voor kan komen.
   
  Ik vertrouw eerlijk gezegd de aantallen van JobFeed meer dan afgeleide aantallen, simpelweg omdat JobFeed dagelijks de nieuwe vacatures van Monsterboard ontvangt. Wat dus zou betekenen datMonsterboard een belachelijk klein aantal vacatures heeft.

 • Dirk Goossens
  says:

  @Marc: interessante waarneming:


  Hoewel het gat tussen de via de site bepaalde vacature-aantallen nog altijd extreem sterk afwijken van de aantal op basis van JobFeed.
   
  Dat het gat afwijken van de aantal was bekend. Dat verhelp je niet door het curieus te formuleren.
   
  De echte Marc zou zich overigens niet eensklaps toeleggen op landelijke politiek maar zou een zure bom plaatsen achter het rookgordijn dat JobFeed en Monsterboard ophouden.
   
  De volgende vraag zou hij stellen: wordt het verschil veroorzaakt door gefingeerde beschikbaarheid of door terechte ontdubbeling? JobFeed claimt integrale spidering, dus daar zal het niet aan liggen…