MEI: sprookje van Monsterboard

Logotype Monster Employement Index De Monster Employement Index (MEI) van de maand maart is uit, en het is weer een prachtig stukje fictie geworden. Hoofd sprookjesverteller, Warren Hammond (General Manager Benelux), wist op basis van de cijfers het volgende uit te kramen:

The latest uptick in online recruitment activity in the Netherlands suggests that hiring conditions are beginning to improve steadily and we are now past the lull in online job opportunities

Jawel, en dat allemaal op basis van een selectieve meting van het online vacaturevolume bij een beperkt aantal sites! De man moet wel een hele grote kristallen bol hebben.

Zeker als je ziet dat er op basis van diezelfde gemankeerde index verdomd weinig te zien is van die achter ons liggende lull in online job opportunities:

Monster Employment Index: januari 2008 – maart 2010 Monster Employment Index: januari 2008 – maart 2010

De term bottom bouncing is het enige wat bij een dergelijke ontwikkeling past. Maar Hammond is naar goed Amerikaans gebruik ongekend bullish in zijn uitspraken. Wat te denken van deze: As we progress through 2010, areas such as marketing, PR and media are showing long-term growth trends […]

Huh? Long-term growth trends? Wat zou hij daar in godsnaam mee bedoelen? Volgens mij heeft Hammond meerdere kristallen bollen, want hoe hij zoiets kan uitkramen is voor mij echt onbegrijpelijk. Weliswaar laat het vacaturevolume bij communicatie, marketing en PR functies al enige tijd een zeer lichte groei zien, maar waar haalt Hammond die long-term growth trends vandaan?

We weten allang dat de MEI geen waardevolle index is, maar in combinatie met dit soort uitspraken wordt een fictie geschapen die geen enkele relatie met de werkelijkheid meer heeft.

En die werkelijkheid wordt aanzienlijk nauwkeuriger benaderd met een zo volledig mogelijke spidering van online vacatures, zoals door JobFeed uitgevoerd. En dat geeft het volgende beeld:

Online vacaturevolume: januari 2008 – maart 2010

Online vacaturevolume: januari 2008 – maart 2010

De grijze lijn toont de 4-weeks gemiddelden van het aantal nieuwe vacatures, de rode lijn het jaargemiddelde.

En hier zie ik met de beste wil van de wereld nog geen bottom bouncing plaatsvinden. Er is nog altijd sprake van een dalende trend in het  online vacaturevolume. En dat is alles wat ik erover zou durven zeggen. Het is nog veel te vroeg om slingers op te gaan hangen. Maar misschien is Hammond gewoon een feestbeest en grijpt hij elk excuus aan om een partijtje te geven…

Geef een antwoord