Featured applicant? Da’s een betalende werkzoeker

Logotype LinkedIn We hadden natuurlijk al de topvacature die vooral zo top is omdat een vacaturesite er extra geld mee verdient. Maar sinds kort hebben we ook de topkandidaat, die vooral zo top is omdat LinkedIn er extra geld mee verdient.

Dankzij de LinkedIn Job Seeker Premium Account kan ik als (betalende) werkzoeker nu bovenaan de stapel met sollicitanten komen te liggen. Als Featured Applicant. Nou maar hopen dat ik de enige ben met zo’n account…

Hoe dan ook, LinkedIn is dus begonnen met het bieden van betaaldiensten voor werkzoekers. Toch wel leuk, zo kan je van twee walletjes eten: zowel recruiters als werkzoekers betalen voortaan om met elkaar via LinkedIn in contact te komen.

Maar wat krijg ik als werkzoeker nou eigenlijk voor dat Job Seeker Premium Account? Nou, het volgende:

  1. Move to the top of the hiring manager’s list as Featured Applicant when you apply to jobs on LinkedIn
  2. Send personalized InMail messages directly to hiring managers, even those outside their network
  3. Save profiles, add notes and keep track of contacts from your job search with Profile Organize

En dat geintje kost me $30 per maand. Oftewel ruim EUR 22. Het is zeker niet gratis, maar ik zou het niet gek vinden als in de VS deze optie gretig aftrek zal gaan vinden. Tenslotte is de werkloosheid daar schokkend hoog.

De vraag is natuurlijk of hiring managers hier zo blij van gaan worden. Want is een betalende werkzoeker soms een betere kandidaat voor een vacature? Natuurlijk niet. Sterker nog, het is zeker niet denkbeeldig dat betalende werkzoekers eerder minder geschikte kandidaten zullen blijken te zijn.

Het enige voordeel is dat het speelveld wel weer vlak is geworden. Want voorheen werden alleen werkzoekers lastig gevallen met irrelevante vacatures in hun zoekresultaat, uitsluitend omdat bedrijven extra betalen om die vacatures vaker onder de aandacht te brengen. Maar nu kunnen werkzoekers de bedrijven terugpesten. Dankzij LinkedIn.

Maar goed, LinkedIn zal hier ongetwijfeld een leuke extra geldstroom mee weten te realiseren. Waarmee ze meer en meer op een traditionele vacaturesite met CV database begint te lijken. Maar dan wel eentje die groeit, en dat kunnen de meeste vacaturesites niet nadoen. En eentje die zelfs de werkzoekers kan laten betalen. En dat gaat de gemiddelde vacaturesite helemaal nooit lukken.

Geef een antwoord