Persoonlijke PageRank nog ver weg?

HRExaminer Top 25 Digital RecruitersEen persoonlijke PageRank zal op termijn een belangrijke rol spelen bij het bepalen van de online betrouwbaarheid en/of autoriteit van…, nou ja, vrijwel iedereen. We willen nou eenmaal graag weten wat voor vlees we in de kuip hebben, en online is dat verdomd moeilijk vast te stellen.

Maar een persoonlijke PageRank is geen eenvoudige zaak. Hoe kan je eigenlijk de reputatie van iemand bepalen op basis van zijn of haar digitale kruimelspoor? HR Examiner heeft dat geprobeerd binnen het recruitment domein. Hun Top 25 Most Influential Online Recruiters is een voorbeeld dat ik eens nader heb bekeken.

HR Examiner heeft in een samenwerking met Traackr  (een online reputation discovery tool) geprobeerd een aantal hitlijsten samen te stellen, waarvan de Top 25 Most Influential Online Recruiters er één is. Nou, daar moeten toch wel mensen tussen zitten die ik ken. Waarmee ik in ieder geval een idee van de juistheid van die lijst kan krijgen.

De methode
Maar voordat ik op deze hitlijst inga, even een korte uitleg van de methode waarmee de lijst is samengesteld. Belangrijkste om te weten is dat de lijst volledig automatisch is samengesteld, gebaseerd op een lijst van trefwoorden. Hierbij zijn weliswaar in een aantal iteraties bijstellingen gedaan op basis van het resultaat, maar de uiteindelijke lijst is volledig door Traackr bepaald.

Traackr meet online ‘invloed’ op basis van drie criteria:

  • Reach: A measure of the audience size (number of eyeballs) for each individual. Traffic.
  • Resonance: The number of mentions, inbound links and participation found for each individual.
  • Relevance: The degree to which content associated with the individual matches a cloud of keywords prepared for the analysis

Invloed heeft natuurlijk met Reach en Resonance te maken, maar het lijkt me toch dat Relevance mij iets zegt over de mate waarop een persoon inhoudelijk waarde biedt binnen een vakgebied. De hitlijst is echter gebaseerd op een gelijke verdeling van het belang van deze drie criteria.

Aangezien Traackr is gevoed met Engelse termen is het resultaat 100% English-centric. Oftewel, buiten het Engelse taalgebied bestaan geen Influential Online Recruiters… Het is maar dat je het weet…

Het resultaat
Maar goed, nu dan de lijst. Waarbij dit de top 5 is:

Top 5

Holy crap! Ik ken alleen Marc Cenedella (oprichter van The Ladders) en hij is een gigantische scam artist! De man verdient onder meer geld met het spideren van vacatures die hij vervolgens tegen betaling aanbiedt aan werkzoekers die denken naar unieke, goed de banen te kunnen zoeken.

Nou, het zal wel aan mij liggen. Maar laat ik eens kijken naar Relevance, tenslotte is dat in mijn optiek het belangrijkste criterium:

Top 3: Relevance

Ahhh… da’s beter. Ik ken Dave Mendoza en Glen Cathey (Boolean Black Belt). Maar hoe kan Dave Mendoza nou in godsnaam boven Glenn Cathey staan? Mendoza schrijft artikelen die ik in een zeer vriendelijke bui op zijn best als advertorials zou omschrijven, terwijl Cathey een schat aan kennis met zijn lezers deelt. Hij voegt echt iets toe en is daarmee oneindig veel relevanter dan Mendoza.

Die lijst van trefwoorden keywords is mogelijk aan een complete herziening toe…

Om het nog vreemder te maken, in de ranglijst staat ook de web presence van elke persoon vermeld. En bij Mendoza staat dat Traackr hem op LinkedIn heeft gevonden. Maar dat kan helemaal niet! Mendoza is voor de rest van zijn leven van LinkedIn verbannen wegens meerdere overtredingen van de LinkedIn regels!

Mendoza op LinkedIn

Hahaha, dit is een totaal andere Dave Mendoza! Heeft niets met recruitment maar alles met de financiele wereld te maken. Ik vraag me dan automatisch af hoeveel andere fouten deze lijst bevat. Maar ik heb niet het idee dat we hier een betrouwbare lijst hebben en krijg een zeer sterk Werf& gevoel

Conclusie
Nee, deze automatisch gegenereerde lijst is een leuke poging, maar komt niet in de buurt van een betrouwbare PageRank binnen dit domein. En ik heb een donkerbruin vermoeden dat het nog vele jaren gaat duren voordat we wel iets hebben wat een betrouwbare afspiegeling van de werkelijkheid is. Maar daarvoor zijn dit soort mislukte experimenten wel nodig.

Hier is de volledige hitlijst te vinden.

Geef een antwoord

1 Comment