Monster’s virtuele banenbeurs in België

De virtuele banenbeurs van Monster in België is open! En ik ben natuurlijk meteen op bezoek geweest. De buitenkant van de beurs ziet er indrukwekkend uit:

Monster banenbeurs Belgie | Homepage

Maar is de binnenkant net zo fraai? En wat heb ik er als werkzoeker aan? Tijd voor een reisverslag.

De entree
Ik kan de beurs als gast opkomen; oftewel als niet geregistreerde bezoeker. Dat is fijn. Wat minder fijn is dat daardoor in de rechter bovenhoek continu een inlogfunctie hinderlijk over de content heen hangt. Jammer.

Maar goed, de beursvloer. Dat is een ferme teleurstelling ten opzichte van de eerdere job fair die ik van Monster heb gezien. En roept angstaanjagende herinneringen aan Totaljobs mislukte Clickbeurs initiatief op: Monster banenbeurs Belgie | Beursvloer Even ter herinnering, zo zag de virtuele Monster job fair er uit die vorig jaar eind oktober werd gehouden:

Monster virtual job fair Merkwaardig, toch? Waarom zou Monster België voor gestileerde hokjes hebben gekozen? Zou de meer realistische beursvloer animatie niet goed hebben gewerkt? Teveel visuele prikkels? Maar al die gelijke hokjes maken de boel ook niet echt overzichtelijk. En tegelijkertijd een stuk saaier.

Een werkgever stand
Goed, laat ik maar eens kijken of er een interessant bedrijf te vinden is. Ahh, de ING is aanwezig op de beurs; een financiele reus in deze tijd is natuurlijk altijd interessant:

onster banenbeurs Belgie | ING stand Als ik op de beursstand klik wordt de stand groter en vouwt zich uit. Hier heeft een of andere ontwerper zich heerlijk uitgeleefd…Vervolgens worden een viertal zaken getoond:

  • Vacatures (maar liefst 40 vacatures!)
  • Een omschrijving van het bedrijf
  • Contactpersonen, waar ik blijkbaar mee kan chatten
  • Een bedrijfsvideo

Ik heb natuurlijk meteen op dat chat symbooltje geklikt, maar daar gebeurde dus helemaal niets. Zowel in Firefox als in IE bleef het akelig stil. Ook al veranderden de gekleurde bolletjes boven de foto’s regelmatig van kleur. Ik ga er vanuit dat het de beschikbaarheid van de personen aangaf; waarmee meer dan 5% van de bezoekers niet uit de voeten kan wegens kleurenblindheid. En het ontbreken van een balloon bij mouseover…

Een vacature
Dan maar naar de vacatures, want die bedrijfsomschrijving en –video geloof ik wel. Als ik met mijn muis over een vacature beweeg zie ik een wat uitgebreidere omschrijving:

onster banenbeurs Belgie | VacatureVreemd genoeg verandert mijn cursor niet van vorm als ik over de vacature beweeg. Waardoor ik in eerste instantie dacht dat ik niet kon doorklikken op de vacature en zinloze pogingen deed om op de uitgebreidere omschrijving te klikken.

Maar klikken op zo’n oranje vierkantje werkt wel. Nou ja, werkt een beetje. Want in ben plotseling van de beursvloer weg en op de vacaturesite van Monster België beland. Da’s een zwaktebod!

onster Belgie | VacatureMet andere woorden, op de virtuele banenbeurs kan ik wel naar vacatures kijken maar solliciteren is er niet bij. En dat is toch wel heel erg beperkt. Ik ben dan ook teleurgesteld met de eerste trein terug naar Nederland gegaan.

Conclusie
De opzet van de virtuele banenbeurs van Monster ziet er degelijk uit, maar tegelijkertijd erg saai. En verder is het er met uitzondering van de video’s oorverdovend stil. De audiovisuele interactie is beperkt tot poppetjes die op de beursvloer in stilte tussen de stands doorschuiven. Da’s alles. En daarmee is het toch wel een zeer saaie en klinische bedoening geworden, zeker in vergelijking met de eerdere ervaring met van Monster’s job fair.

Verder zitten er ten aanzien van interaction design en usability een ferm aantal gaten in de site. En dat is jammer want daarmee haakt een deel van de bezoekers vermijdbaar af.

Geef een antwoord

2 Comments