Ron Icke wordt bankier

Ex-uitzender en bankier Ron Icke

Ex-topman Ron Icke van USG People wordt vandaag benoemd tot commissaris bij de Amsterdamse Kas Bank. Daarmee is de registeraccountant en voormalig vertrouweling van USG-grootaandeelhouder Alex Mulder weer aan de bak.

En wel als bankier. Want, zo blijkt uit zijn cv, Icke is ook lid van het investeringscomité van het Project Holland Fonds van de Rabobank en verzekeraar Delta Lloyd. Met twee topbankiers en ex-bestuurders van Rabobank en ABN Amro – respectievelijk Hans ten Cate en Dolf Collee – mag Icke oordelen over de investeringen van het fonds.

En zo hoort Icke binnen een jaar na zijn plotselinge ontslag bij USG People zomaar bij de avantgarde van de Nederlandse bankwereld. Toch een knappe prestatie.

Als alles goed gaat, gaan de aandeelhouders tijdens de vandaag gehouden aandeelhoudersvergadering akkoord met de benoeming van Icke tot commissaris. Icke krijgt de functie omdat hij een kandidaat is die ‘nauw voldoet aan de toepasselijke kenmerken van het rvc-profiel’. Exact welke kenmerken Icke voor de bank een aantrekkelijke toezichthouder maken, houdt het bedrijf voor zich.

Project Holland Fonds
Het Project Holland Fonds is in het leven geroepen om de zwakke beursgenoteerde broeders aan geld te helpen voor overnames of als ze hun bankafspraken schenden. Icke bepaalt als een van de drie leden van de investeringscommissie wie wel en niet een kapitaalinjectie kan verwachten.

En dat is goed nieuws voor de uitzendwereld. Wie een beetje goede relatie met de USG-bestuursvoorzitter had, kan dat, nu de markt uitbodemt, met een simpel telefoontje te gelde maken. Een eerste kandidaat voor een injectie was het noodlijdende DPA, dat in januari met concurrent WR Leading in Finance samen wilde. Om die deal van 45 miljoen euro te bekostigen, garandeerde het fonds een emissie ter waarde van 16,4 miljoen euro. De deal ging niet door, maar zou bestuursvoorzitter Roland van der Hoek voor deze garantiestelling een lunch met Icke hebben gehad?

Wellicht dat Icke twee jaar geleden zijn entree in de bankwereld maakte. In 2008 werd Icke commissaris bij bouwbedrijf Heijmans – een functie die hij nog altijd voert. In de rvc van Heijmans zitten voormalig ABN-Amro-commissaris André Olijslager, ex-bestuursvoorzitter van Fortis Hans Bartelds en voormalig topman Sjoerd van Keulen van SNS Reaal.

Andere dwarsverbanden
Zijn laatste commissariaat stamt uit Icke’s USG-tijd. Icke is commissaris bij Gropeco B.V., een dochter van investeringsmaatschappij Antea Participaties. De leden van de raad van commissarissen van die investeringsmaatschappij voor ‘informal investors’ – lees: vermogende mensen – worden gekozen door een zogeheten Stichting Prioriteit: een constructie die bij meerdere bedrijven gangbaar is. Een van de leden van die stichting is weer Joost van Heijningen Nanninga, topheadhunter van Egon Zehnder én commissaris van USG People. Nanninga is bij de Stichting Prioriteit Antea Participaties in functie sinds januari 2000.

Een jaar later, in april 2001, werd Nanninga tot commissaris bij USG People benoemd. In datzelfde jaar zette Antea een holdingmaatschappij onder de naam Gropeco op, met daaronder een reeks metaalverwerkende bedrijven. Toen daarvoor een commissaris gezocht werd, viel zomaar de keus op Icke, toen nog financieel directeur van de United Services Group, onder (toen nog) topman Alex Mulder.

Hoewel Gropeco voor een groot deel is leegverkocht – de resterende activiteit is een Duits bedrijfje met een beperkte omzet – prijkt dit toch niet al te fiere commissariaat nog altijd hoog op Ickes cv.

Geef een antwoord

2 Comments