Griekenland, Euro en economie

Voor het eerst kwam Eurostat vandaag met een overzicht van het begrotingstekort van landen binnen de Europese gemeenschap. En de ontwikkeling van het begrotingstekort ziet er bijzonder ongezond uit:

 Eurostat: Begrotingstekort geselecteerde Euro landen (2006 – 2009)

 Eurostat: Begrotingstekort geselecteerde Euro landen (2006 – 2009)

Hieruit blijkt onder meer dat zowel Griekenland als Portugal hebben gelogen hebben over de omvang van hun begrotingstekort. Tot vandaag ging de wereld uit van een begrotingstekort voor Griekenland van 12,7% over 2009. Maar het blijkt 13,6% te zijn. En het zal weinigen verbazen als dit cijfer nog slechter blijkt te zijn.

Griekenland is hiermee feitelijk niet langer in staat geld uit de markt te halen. Want wie wil nou aan een land lenen die een wel zeer grote kans heeft om failliet te gaan? Ook het gecombineerde hulpakket van IMF en EMU zal het land waarschijnlijk niet van de ondergang kunnen redden. Met dank aan Goldman Sachs…

De belangrijkste vraag wordt zo langzamerhand wat we met de Euro aanmoeten. Want die munteenheid zou ons (volgens Zalm?) uitsluitend voordelen bieden. Maar binnen tien jaar na de invoering zitten we met een gigantisch probleem. Het is tenslotte niet alleen Griekenland dat ten onder dreigt te gaan; ook Ierland, Spanje en Portugal staan er bijzonder slecht voor.

En hoewel geen onderdeel van de eurozone is ook de UK in grote problemen. Hier bedraagt het begrotingstekort 11,5%…

Dit kan niet goed zijn voor onze economie…

Geef een antwoord

5 Comments
 • Marc Drees
  says:

  De volgende stap in het koningsdrama is vandaag begonnen; Griekenland heeft formeel gevraagd om het hulppakket van IMF en de eurolanden. Maar er is nog een enorm obstakel. Zo moet bijvoorbeeld Duitsland het hulppakket nog ratificeren. En dat is zeker geen gelopen race. Met andere woorden: het is nog helemaal niet zeker dat er een hulppakket van de eurolanden is…
   
  Dit gaat nog vele staartjes krijgen, en geen van die staartjes is goed voor onze economie of onze arbeidsmarkt.

 • Marc Drees
  says:

  @Dirk:
  Helemaal waar, en zie, ik heb de grafiek dus omgedraaid. Nu is het begrotingstekort dus te zien…
  Overigens ook leuk, de schuldpositie van de verschillende Euro landen. Italie wordt dan ineens net zo eng als Griekenland. Het wordt nog ingewikkeld; wordt het Italie, Spanje, Portugal of Ierland die na Griekenland het niet meer droog houden?