Is ING de weg kwijt?

Logo ING ING geeft maandelijks een korte beschouwing over de ontwikkeling van onze economie. Met als onvermijdelijk onderdeel een beoordeling van de arbeidsmarkt; die dit keer bizar is:

Op de arbeidsmarkt neemt de ING de beste stemming sinds november 2008 waar.

Laat ik dit even in perspectief plaatsen. Volgens CBS was de werkloosheid in de periode oktober 2008 t/m december 2008 gemiddeld 3,7%. In de periode januari 2010 – maart 2010 is de werkloosheid 6,1%; oftewel 2,4% hoger dan in november 2008.

Dat niet alleen, ING verwacht dat in 2010 de werkloosheid naar gemiddeld 6,5% zal groeien en in 2011 naar gemiddeld 7,1%. Dus hoe kan de arbeidsmarkt dan in de beste stemming sinds 2,5 jaar zijn?

Mogelijk heeft ING meer verstand van bankieren?

Geef een antwoord

4 Comments
 • Marc Drees
  says:

  @Erik:
  Oftewel, hoe gaan we ‘economisch’ met de waardheid om.
  Van: Er zijn nog altijd meer pessimisten dan optimisten, maar we zien de stemming steeds minder negatief worden
  Naar: Op de arbeidsmarkt neemt de ING de beste stemming sinds november 2008 waar

  is technisch gesproken een kleine stap, maar het sentiment in de zin is totaal anders. Met andere woorden, spinning the message.
  En dat tegen de achtergrond van een harder oplopende werkloosheid, tenslotte is de werkloosheid over de periode jan 2010 – maart 2010 met 0,4% gegroeid in vergelijking met de voorgaande driemaandsperiode. Een groei die gedurende de totale economische crisis nog nooit zo hoog is geweest.
   
  Als bancaire adviezen op eenzelfde manier worden gesponnen kan ik bij ING wel eens van een zeer koude kermis thuiskomen. In de categorie: het sentiment ten aanzien van de solvabiliteit van Griekenland is vandaag het beste in tijden
  Jawel, technisch gesproken correct maar als ik daarop besluit te investeren in 10-jarige Griekse staatsleningen kan ik wel eens een fikse haircut verwachten. Maar ING treft geen blaam…

 • ING Webcare Team | Erik
  says:

  @Mark:

  We hebben vanuit het ING Webcare Team navraag gedaan bij Charles Kalshoven, econoom bij het ING Economisch Bureau.

  ING peilt maandelijks de stemming onder gemiddeld ruim 60.000 respondenten. Dat doen we onder andere door te vragen of de situatie op de arbeidsmarkt voor werknemers in de laatste drie maanden is verbeterd of verslechterd. Er zijn nog altijd meer pessimisten dan optimisten, maar we zien de stemming steeds minder negatief worden (het sentiment was in april beter dan alle maanden sinds november 2008). De ondervraagden zien de arbeidsmarkt dus minder verslechteren.

  Die stemmingsverbetering sluit ook aan op de harde cijfers over de arbeidsmarkt die we nu zien binnenkomen: het CBS rapporteerde deze week dat de werkloosheid minder hard stijgt en het UWV maakte bekend dat het aantal ontslagen daalt. De ondervraagden blijken dus heel goed de economische werkelijkheid aan te voelen.

  Mogelijk ontstaat er verwarring door niveau’s en veranderingen door elkaar te halen. De 60.000 respondenten zeggen iets over de verandering van de situatie op de arbeidsmarkt, niet over het niveau van de werkloosheid.

  De minder hard oplopende werkloosheid lijkt het ING Economisch Bureau geen onterechte reden voor minder pessimisme. Al is uiteindelijk iedereen natuurlijk meer geholpen met een daling van de werkloosheid – maar een minder harde stijging is een eerste stap.

 • Marc Drees
  says:

  @Mark:
  De toename van 5,7% naar 6,1% werkloosheid is de grootste sinds het uitbreken van de economische crisis. En de arbeidsmarkt is in de beste stemming sinds 2,5 jaar? Natuurlijk, we hebben allemaal een lijntje coke gesnoven.

 • Mark
  says:

  @Marc: 
  De ING geeft aan dat de industrie in de beste stemming sinds 2,5 jaar is, niet de werkloosheid. Deze bekijken ze vanaf november 2008 (1,5 jaar).

  Ik denk dat ze hier ook praten over de trend in de werkloosheid. De werkloosheid neemt nog steeds toe, maar minder hard dan de eerste periode na november 2008. Het CBS geeft dit ook aan in hun laatste publicatie over de werkloosheid:  “(…). Het tempo van de stijging lijkt echter terug te lopen. In de eerste helft van 2009 steeg de werkloosheid nog met gemiddeld ongeveer 13 duizend per maand.”