Monsterboard vs. Nationale Vacaturebank: 1e kwartaal 2010

boxing_gloves_redJawel, het is eindelijk weer tijd voor een cijfermatige vergelijking van de twee grootste commerciele vacaturesites: Nationale Vacaturebank en Monsterboard.

De kengetallen van deze twee reuzen voor het 1e kwartaal van 2010 zijn beschikbaar, en dus kan er naar hartelust gerekend en vergeleken worden. En de resultaten zijn deze keer ronduit schokkend!

Het 1e kwartaal
De cijfers over het eerste kwartaal van 2010 zien er als volgt uit:

Monsterboard en Nationale Vacaturebank: kengetallen Q1 2010

Voordat ik inga op de resultaten, eerst een intermezzo om het cijfer van Monsterboard in het rode vak te verduidelijken.

Intermezzo
Tot en met eind 2009 gaf Monsterboard het aantal bekeken vacatures als een kengetal in haar cijfers weer. Maar sinds januari van dit jaar gebeurt dat niet meer. Toen ik alsnog om deze cijfers vroeg kreeg ik het volgende ‘antwoord’:

Monsterboard ziet algemene jobviews niet als geschikte metric. Het is te afhankelijk van site design en de soort (en opbouw van) vacatures.

Met andere woorden, Monsterboard stelt deze cijfers niet beschikbaar. WTF? Te afhankelijk van site design? Wat is er sinds december 2009 aan de site veranderd? Antwoord: Niets. En soort (en opbouw van) vacatures? Wat is daar dan aan veranderd? Antwoord: Niets, behalve dat het er veel minder zijn geworden.

Oftewel, een volstrekt krankzinnige argumentatie die kant noch wal raakt. Het enige wat ik kan verzinnen is dat het aantal bekeken vacatures aanzienlijk is gedaald, maar dat Monsterboard dit liever niet wil toegeven. Wat natuurlijk heel erg dom is. Maar what’s new?

Afijn, ik ben bijzonder aardig geweest door de historische ratio tussen het aantal zoekopdrachten en het aantal bekeken vacatures aan te nemen en dit in bovenstaand staatje in het rode vak te plaatsen. Maar het is niet uitgesloten dat het aantal bekeken vacatures in werkelijkheid dus (flink) lager is uitgevallen.

Die historische ratio is overigens gebaseerd op de 12 maanden van 2009. In deze periode heeft Monsterboard maandelijks zowel het aantal zoekopdrachten als het aantal bekeken vacatures gerapporteerd.

De cijfers
Goed, laten ik maar gewoon naar de cijfers kijken. En ik kan wel zeggen dat in vergelijking met laatste kwartaal 2009 Monsterboard op vrijwel alle kengetallen ernstig terrein heeft verloren.

Laten we beginnen met het enig getal waar Monsterboard het gat met Nationale Vacaturebank duidelijk heeft weten te verkleinen: het totaal aantal bezoeken.  Waar in het 4e kwartaal van 2009 dit verschil nog 13% in het nadeel van Monsterboard was, is het gat in het huidige kwartaal verkleind tot 7%. Verder is er een zeer lichte daling in het verschil tussen het aantal bezochte pagina’s; van 45% naar 41%.

Maar dat is het dan wel. Want Nationale Vacaturebank lijkt bezig met een indrukwekkende inhaalrace:

 • Het verschil in aantal bekeken vacatures is sterk verkleind van 25% naar 8% (met een mogelijke vertekening in het voordeel van Monsterboard, zie Intermezzo)
 • Het verschil in het aantal nieuwe accounts is van +52% naar –8% gegaan! Voor het eerst hebben gebruikers op Nationale Vacaturebank meer accounts (56.052) aangemaakt dan op Monsterboard (51.416)
 • Het verschil in aantal achtergelaten CV’s is gekrompen van 173% naar 96%. Da’s bijna een halvering.

Met andere woorden, Nationale Vacaturebank heeft ofwel het gat met Monsterboard enorm verkleind danwel is steeds duidelijker de baas over Monsterboard.

Conclusie
Tja, wat moet ik hiervan zeggen. In de eerste drie maanden van 2010 heeft Monsterboard op vrijwel alle fronten Nationale Vacaturebank dichterbij zien komen of verder uit zien lopen. In diezelfde drie maanden heeft Monsterboard zich met allerlei zaken bezig gehouden die niets met haar kerntaak van doen hebben. Stompzinnig flirten met sociale media, werving- & selectiebureau’s tegen zich in het harnas jagen, etc.

Zou hier een correlatie in zitten? En heeft dit soms ook te maken met de nieuwe baas van Monsterboard, Warren Hammond? Die sinds januari van dit jaar die positie van Diana Krieger heeft overgenomen? Het zou me allemaal niets verbazen.

Hoe dan ook, Monsterboard is niet goed bezig. En treurig genoeg is dat ondertussen niet eens nieuws meer…

Geef een reactie

11 Comments
 • Maximus
  says:

  @ Jan Willem

  Ik geef gewoon mijn mening en vind dat Marc zich bijna altijd nagatief uitlaat over Monster maar dat kan ook liggen aan mijn gebrek aan objectiviteit.

  Online Recruitment ( job board ) is door Jeff Taylor uitgevonden, hij is de grondlegger van Monster en dus ook van de eerste Job board. In de US bestaan Monster sinds 1994 dus wel degelijk de oprichter van Job Boards.

  M
   
   

 • Marc Drees
  says:

  @Pim:
  Ik denk dat je oorzaak en gevolg door elkaar haalt. Monsterboard heeft in de contractonderhandelingen met intermediairs voor 2010 zich zo opgesteld dat intermediairs ervoor hebben gekozen afscheid te nemen van Monsterboard danwel het volume terug te brengen. Het lijkt me een redelijke veronderstelling dat dit de verklaring is van de door jou geconstateerde andere mix.
   
  In hoeverre Nationale Vacaturebank bodemprijzen heeft aangeboden is voor mij niet bekend, maar evenmin onmogelijk.

 • Marc Drees
  says:

  @Maximus:
  Er zijn vele manieren om vacaturesites met elkaar te vergelijken; maar de in dit artikel gekozen manier is op basis van de cijfers die beide sites zelf publiceren. En daarmee wordt duidelijk dat Nationale Vacaturebank op meerdere vlakken Monsterboard nadert danwel voorbijstreeft.
   
  Dit is een Nederlandstalig blog, waarbij in dit verband naar de resultaten van een tweetal sites in Nederland wordt gekeken. Dat Monsterboard in veel andere landen aanwezig is, heeft dan ook geen enkele relevantie.
   
  Monsterboard heeft de laatste maanden een keur aan merkwaardige acties laten zien. En die behandel ik. Op exact dezelfde manier waarop merkwaardige acties van andere bedrijven/sites worden behandeld. Als je daarmee de indruk krijgt dat ik anti Monster ben dan heb jij blijkbaar een gebrek aan objectiviteit. En daar zal je zelf iets aan moeten doen.

 • Jan Willem
  says:

  @Maximus: NVB bestaat ook al 10 jaar… Monsterboard uitvinder van online recruitment? Wat een onzin… Monster zit in 60 landen en NVB in 1? Dus wie kan er beter inspelen en focussen op de Nederlandse markt, waar het hier om gaat? Lijkt me duidelijk… Aantal actieve CV’s van NVB kun je gewoon realtime zien, als 1 van de weinige vacaturesites…  Dus what’s your point?

  Je bent nu op dezelfde manier bezig als waar je Marc van beschuldigde richting Monster, trouwens…

 • Pim
  says:

  @ Marc
  ik heb zelf ook een login in Jobfeed, ik heb eens gekeken naar de verhouding in de laatste paar weken bij NVB en MB tussen vacatures via intermediairs en vacatures van werkgevers. Het viel me op dat het percentage via intermediairs bij NVB veel hoger is dan bij MB. Bij NVB komt de laatste 3 weken maar liefst 84% van intermediairs, en slechts 16% van werkgevers. Bij MB komt 63% van intermediairs en 37% via werkgevers. Zou het feit dat MB meer via werkgevers rechtstreeks doet een reden kunnen zijn dat ze relatief achterblijven tov NVB? Het zal me niks verbazen dat NVB dat grote aantal vacatures realiseert door via bodemtarieven aan te bieden aan intermediairs en dat MB qua sales strategie meer op de werkgever is gericht, waar ook meer marge te halen valt.

 • Maximus
  says:

  Het is belangrijk voor de arbeidsmarkt dat er 2 collega’s / concurrenten aan de top zitten want dit houdt elkaar scherp. Maar die opmerking dat NVB de baas wordt over Monster is wel echt hilarisch. Monster is de uitvinder van Online Recruitment en hun bestaan al meer dan 10 jaar in Nederland. Het gaat niet alleen om vacatures Online. Je moet eens een onderzoek doen naar de klantbinding van Monster en NVB. Niet alleen op basis van cijfertjes. Naamsbekendheid is ook belangrijk en niet te vergeten Nationale Vacaturebank is nationaal en Monster zit in meer dan 60 landen. Als ik kandidaten zoek in UK, India, Singapore, Turkije en Sweden dan kan ik dit allemaal via mijn Account Manager regelen…dat kan niet bij Nationale Vacaturebank. Maar goed..iedere werkgever heeft andere behoeften en je kunt niet voor iemand uitmaken of hij bij de Lidl of bij de A&H moet gaan shoppen.

  Bij de Nationale Vacaturebank is het heel lang zo geweest dat zij de meeste vacatures Online hadden staan maar ja of  je daar nu als werkgever blij van moet worden om tussen heel veel (dezelfde ) vacatures te staan en niet gevonden te worden of op Monsterboard waar  minder vacatures Online staan maar wel de juiste kandidaten en reacties uit voort vloeien, liever dat laatste dan.

  Over de CV DB van Monster, ik heb liever de cijfers van de daadwerkelijke actieve cv’s van een JOB BOARD dan een overzicht van ALLE CV”S die ooit geplaatst zijn bij een job board.

  Ik zou wel eens een overzicht willen zien van de daadwerkelijke ACTIEVE cv’s van Nationale Vacaturebank. Dus niet die van 4 jaar geleden of van kandidaten die vergeten zijn hun cv eruit te halen of te blocken.

  Ik vind het jammer dat er op deze site altijd zo negatief over Monsterboard wordt gepraat want ik vind het echt een fantastisch medium voor het plaatsen van mijn vacatures of het zoeken in de cv database naar cv’s. Maar het lijkt wel of Marc Drees gewoon Anti Monster is. Hoe je schrijft, het lijkt wel of je een diepgewortelde wrok  hebt…misschien moet je dat eens van je afschrijven.

  M

 • Gerard
  says:

  Wel zeer dubieus dat Monster de dag nadat er een bericht over verschijnt ineens met cijfers komt die vervolgens niet echt best zijn. Zijn er nog meer cijfers die ze recentelijk niet meer hebben ge-update? Hoe betrouwbaar zijn hun cijfers eigenlijk? Het gegoochel met het aantal CV’s in de database is ook hogere wiskunde. Geen bericht is slecht bericht bij Monsterboard.