iPhone app van Indeed: illegaal?

Iphone logo Indeed Indeed is een vertical search engine voor vacatures die ondertussen in heel wat landen actief is; waaronder Nederland. En sinds kort ook met een iPhone app.

Niets bijzonders, zou je zo zeggen. Nou… er is wel iets zeer bijzonders aan deze applicatie. Waarmee Indeed naar mijn mening het databankenrecht heeft overtreden.

Het begint allemaal onschuldig genoeg met het startscherm:

Indeed iPhone app | Zoekscherm 

Ik kan vacatures zoeken in mijn omgeving, en als ik eenmaal op de Zoek vacatures knop heb getikt krijg ik dit te zien:

Indeed iPhone app | Zoekresultaat

Goed, een weinig zinvolle presentatie van slechts twee vacatures waarmee ik als gebruiker heel weinig kan. De functietitel, de locatie en een stukje omschrijving zijn de enige criteria waarmee ik moet bepalen of de vacature interessant genoeg is? Dat wordt heel wat heen en weer tikken om te zien of een vacature echt relevant is. Maar goed, de reguliere site van Indeed biedt ook nauwelijks houvast; dus de iPhone app is gewoon net zo slecht als de gewone Indeed site.

En dan nog iets. Volgens Indeed zijn er 9.248 vacatures. Vreemd genoeg zijn er volgens de gewone Indeed site aanzienlijk meer vacatures gevonden; maar liefst 13.462. Met andere woorden, via de iPhone app zie je zo’n 32% vacatures te weinig. Vreemd… En niet erg handig.

Maar het wordt nog veel vreemder. Want als ik op een vacature tik zie ik dit:

Indeed iPhone app | Vacaturetekst

Whoaah! Indeed toont de volledige vacaturetekst. Maar dat mag toch helemaal niet? Is het niet verboden om grote delen van een vacaturetekst op deze manier toegankelijk te maken? Want is dit niet juist de reden waarom vertical search engines alleen een aantal criteria plus een heel klein stukje van de tekst van een vacature laten zien. En vervolgens de gebruiker direct doorlinken naar de betreffende vacature op de oorspronkelijke site?

Indeed gaat met deze presentatie van de vacature volledig voorbij aan deze begrenzing. En is daarmee volgens mij in overtreding van het Databankenrecht.

Pas als ik helemaal naar het einde van de vacaturetekst scroll zie ik een knop:

Indeed iPhone app | Bekijk en Solliciteer

En als ik op die knop Bekijk & Solliciteer tik krijg ik de oorspronkelijke website en vacature te zien:

Indeed iPhone app | Superjob.nl 

Ja, dat is dus veel te laat!

Conclusie
Indeed heeft een waarschijnlijk onrechtmatige tussenstap ingelast in haar iPhone applicatie. De reden voor de tussenstap is begrijpelijk; tenslotte is het vanuit gebruikersperspectief prettig dat de vacaturetekst duidelijk leesbaar wordt gepresenteerd. Maar daar gaat het in dit verband niet om. Want Indeed doet hiermee iets wat een vertical search engine onder de huidige wetgeving niet mag doen. En daar gaat het wel om.

En dat roept de volgende vraag op: mag de App store van Apple applicaties bevatten die in strijd zijn met de wet? En is Apple dan ook aansprakelijk?

Verder biedt deze iPhone app geen enkele toegevoegde waarde, maar dat is zo langzamerhand niets nieuws met online recruitment applicaties op de iPhone. Jammer maar waar.

Geef een antwoord

5 Comments