UWV WERKbedrijf: de cijfers

Logo en logotype UWV WERKbedrijf Vandaag ook nog even de cijfers van het UWV WERKbedrijf. Tenslotte levert deze organisatie net als CBS haar beeld van de arbeidsmarkt altijd ergens in de 3e week van de maand.

Over maart ziet het er als volgt uit:

Het aantal niet-werkende werkzoekenden (NWW) komt in maart 2010 uit op 524.300, dat is 6,8% van de beroepsbevolking

Stop de persen! Dit is een daling van ruim 2.500 ten opzichte van februari! We hebben dus voor het eerst in tijden minder NWW’ers dan de voorafgaande maand. Wat ons wel de vreemde combinatie van een fors stijgende werkloosheid (van 5,7% naar 6,1%) maar een gelijkblijvend percentage NWW’ers (6,8%) oplevert.

Hier wat cijfers over het maart/eerste kwartaal van 2010:

 • Het aantal lopende WW-uitkeringen is gedaald tot 318.000; 3,2% minder dan februari
 • Er werden in het 1e kwartaal 71.600 vacatures ingediend, 12% meer dan in dezelfde periode vorig jaar
 • In het eerste kwartaal van 2010 zijn ruim 11.000 ontslagaanvragen ingediend, 22,2% minder dan in dezelfde periode van 2009.
 • Het aantal verleende ontslagvergunningen komt in deze periode uit op 7.300 en dat is nog maar 1,1% meer dan vorig jaar.

Oftewel, alle UWV indicatoren staan plosteling op groen. Van de ene op de andere maand zijn we van een groei van NWW’ers en WW uitkeringen in een daling terecht gekomen. En dat is dus allemaal positief nieuws. Het enige wat ik niet kan rijmen is die stijgende werkloosheid met een daling van het aantal NWW’ers.

Wie het weet mag het zeggen.

Geef een antwoord

5 Comments
 • Marc Drees
  says:

  @Mark:
  Elfenstof is zelfs geheel overbodig gebleken, waarvoor mijn dank en bewondering! Nu ben ik zo geinteresseerd geraakt dat ik dieper de cijfers in ga duiken. Dat is dan wel weer vervelend…

 • Mark
  says:

  De groep werklozen die wordt meegerekend voor de werkloosheid is niet dezelfde groep mensen die tot de NWW’ers behoren.

  De stijging van de werkloosheid wordt in deze dus veroorzaakt door werklozen die geen aanspraak (kunnen) maken op WW uitkeringen. Hier kun je denken aan starters op de arbeidsmarkt of herintreders. Deze groep valt vervolgens ook buiten de groep NNW’ers. 

  Van de beroepsbevolking  jongeren (15-24) was in maart 2010 bijvoorbeeld 13,6% werkloos en behoorde 5,2% van diezelfde groep tot de NNW’ers. In maart 2009 was 10,3% werkloos en 4,3% NNW’er.

  Kom ik in de richting zonder elfenstof?

 • Marco
  says:

  Zou het kunnen dat er meer mensen door het UWV vanuit een uitkering naar ondernemerschap zijn gepraat? Dan heb je fijn aan window dressing gedaan

 • Marc Drees
  says:

  @Mark:
  Probeer het zelf eens!En betrek daarbij de volgende drie criteria:

  een stijging van de werkloosheid
  een daling van het aantal NWW’ers
  een daling van het aantal WW uitkeringen

  Veel succes, en laat de uitkomst hier even weten. Vergeet niet wat elfenstof in je berekening mee te nemen, anders kom je er misschien niet uit.