De grote vijf: aantallen vacatures

piggy_bankWederom een fraaie week voor Werk.nl, de vacaturesite van UWV WERKbedrijf. Want waar het aantal vacatures van deze site weer sterk is gegroeid, bleven de commerciele collega’s ver achter.

Daarmee wordt het gat tussen commercielen en UWV wel extreem groot. Is dit een teken dat werkgevers en intermediairs niet meer voor vacatureplaatsingen willen betalen of is hier iets anders aan de hand?

Voor de afgelopen week zijn dit de resultaten:

Vacature-aantallen top 5 vacaturesites 

Hierbij is de kolom Aantal het aantal vacatures dat de vacaturesite zelf opgeeft. De kolom JobFeed is het aantal vacatures dat volgens JobFeed op de vacaturesite zou kunnen staan. Dit aantal is gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens JobFeed in de afgelopen 60 dagen (JobTrack: 28 dagen) op de vacaturesite zijn geplaatst.

Werk.nl gaat wederom fors vooruit, dit keer met 1.500 vacatures. De site weet van geen ophouden… Dit in tegenstelling tot de andere sites die weliswaar allemaal kleine plusjes laten zien, maar dit is tussen de 100 – 200 vacatures. Niet in verhouding dus tot de groeicijfers van Werk.nl. En dit is al weken zo.

De overige cijfers
Zo zien de aantallen nieuwe vacatures per week er op dit moment uit voor de grote vijf:

Nieuwe vacatures per week, laatste 52 weken

Nieuwe vacatures per week, laatste 52 weken

Wat een enorme verschillen.

 

Tevens de grafiek van het vacaturevolume volgens JobFeed, rekening houdend met de kortere plaatsingsperiode op JobTrack:

Vacaturevolume op basis van JobFeed, laatste 52 weken

Vacaturevolume op basis van JobFeed, laatste 52 weken

Het is bijna niet voor te stellen. Werk.nl groeit tegen de klippen op terwijl alle commerciele vacaturesites flatlinen. Zou dit komen omdat werkgevers vrijwel uitsluitend gratis vacatures willen plaatsen? Of omdat uitzenders massaal hun vacatures op Werk.nl dumpen; eveneens voor niets? Of zit er iets niet goed in de tellertjes van Werk.nl?

Hoe dan ook, Werk.nl laat een volstrekt afwijkend beeld zien van de commerciele sites. En groeit daarmee in een ongelofelijk tempo naar een niveau dat bijna twee keer zo hoog ligt als de nummer twee in de markt, Nationale Vacaturebank.

Geef een antwoord

7 Comments
 • Vraagje
  says:

  Hoi Mark, De site Werk.nl is onlangs vernieuwd, zouden nieuwe regeltjes hier niet van toepassing kunnen zijn? Hoe lang mag een vacature blijven staan op Werk.nl, zijn er meerdere mogelijkheden tot plaatsing gekomen? (Bijv. extra makkelijk plaatsen van een vacature zonder al teveel drempels), zomaar wat vragen 🙂

  Je onderzoekje naar aantallen zou beter onderbouwd moeten worden!

 • Mark
  says:

  @Anti-Marc-Drees
  Ik snap ook niet wat Marc met vacaturesites heeft. Hij heeft dan wel een blog over online recruitment, maar wat dat in hemelsnaam met vacaturesites te maken heeft weet ik ook niet.

 • Anti-Marc-Drees
  says:

  Hier ben ik het wel heel erg mee eens ja.
  Wat heeft de heer Drees toch met vacaturesites? Is hij ooit eens belazerd of zo? of heeft hij zelf ooit zo’n site op willen zetten maar is dat niet gelukt? Ik vind het maar vreemd. Het lijkt me logisch dat niemand ‘wil’ betalen voor een vacatureplaatsing. Althans ik ben benieuwd wie dat graag wil, dan mag je zomaar mijn klant worden hehehe.

  Omdat ik ook dit artikel weer schrikbarend vind, denk ik dat ik de website toch nog wat vaker ga bekijken en bekritiseren.

 • Robert
  says:

  Maar blijft het vergelijken van Werk.nl met de anderen niet een ware “appels” met “Peren” vergelijking?
  Uiteraard is volume belangrijk, maar ik denk dat er een wezenlijk verschil van intentie is tussen een plaatsing op werk.nl en een commerciële partij

  Daarnaast heeft werk.nl in de afgelopen perioden wel aangetoond net zo onvoorspelbaar te zijn als een vulkaan in ijsland, het schommelt  we in den extreme