ATS sterft uit, lang leve talent management

grave Veel grote bedrijven maken binnen hun recruitment afdeling gebruik van een applicant tracking systeem (ATS). Dit tot groot verdriet van sollicitanten die de ellende van zo’n ATS ervaren tijdens een online sollicitatie.

Er is goed nieuws voor deze sollicitanten: een ATS als apart systeem zal ophouden te bestaan. Helaas is er ook slecht nieuws; het alternatief is waarschijnlijk geen haar beter. Bummer…

Een ATS is vanuit het perspectief van talent management van een medewerker natuurlijk een point solution. Slechts één onderdeel van de levenscyclus van medewerkers wordt ondersteund; de werving. Alle andere onderdelen zijn voorbehouden aan andere systemen. Met als gevolg een versnipperd beeld medewerkers. En dat terwijl medewerkers toch de belangrijkste ‘asset’ van een bedrijf zijn.

En wat is vanuit het perspectief van het volledige beeld van medewerkers dan de ideale situatie? Volgens Forrester zijn er vier pijlers waar talent management op is gebaseerd:

Forrester:  The Four Pillars Of Strategic Talent

Forrester:  The Four Pillars Of Strategic Talent

Recruitment is dus één pijler; en in de meeste ATS’en zit niet eens onboarding of workforce planning. Oftewel, een ATS is zelfs binnen het segment van recruitment een onvolledige oplossing.

Voor grote bedrijven is een systeem waarmee alle pijlers kunnen worden ondersteunt essentieel. Maar wie leveren dit soort alomvattende systemen? Volgens Forrester is dit het landschap:

 Forrester: Learning And Talent Management Vendor Landscape Forrester: Learning And Talent Management Vendor Landscape

Er zijn maar twee partijen die alles bieden: Oracle en SilkRoad technology. En voor een groot aantal systemen is de pijler Recruitment niet eens aanwezig. Maar dat zal dus moeten veranderen willen deze leveranciers aantrekkelijk blijven voor hun klanten.

Daar ligt ook direct de enige overlevingskans van de huidige ATS leveranciers. Als ze tenminste aan grote bedrijven willen blijven leveren. Want dan zullen ze zich moeten laten overnemen door bovenstaande leveranciers zonder ‘ATS module’. Of een strategische samenwerking aangaan. Die op termijn ongetwijfeld tot een overname zal leiden. Tenslotte zijn vrijwel alle ATS spelers maar heel kleine bedrijven.

ATS’en die de corporate markt bedienen en een go at it alone strategie blijven volhouden kunnen op termijn op het kerkhof worden gevonden. Daarnaast zal er zeker een ferme kaalslag onder de overige ATS’en plaatsvinden. Tenslotte zijn er veel teveel van dit soort systemen op de markt.

Helaas zal dit alles de werkzoeker geen enkel soelaas bieden. Want geen van de bovenstaande leveranciers heeft een fatsoenlijke functionaliteit als het om online solliciteren gaat. Dat blijft dus nog altijd gruwelijke ervaring. Totdat bedrijven zich gaan realiseren dat medewerkers inderdaad hun grootste asset zijn. En je ze dus fatsoenlijk moet behandelen. Ook als ze nog geen medewerker zijn…

Geef een antwoord

3 Comments