iPhone app Banen.nl: mager zesje

iPhone icon Banen.nl Recent is Banen.nl met een iPhone app op de markt gekomen. Deze vertical search engine is tevens een greenfield van VNU Media. En daarmee een testomgeving voor features die bij gebleken succes in Nationale Vacaturebank en/of Intermediair terecht kunnen komen.

De vraag is dus of deze iPhone app iets toevoegt aan de reeds bestaande app van Nationale Vacaturebank. En ik ben natuurlijk vooral benieuwd hoe deze applicatie het doet ten opzichte van de iPhone app van Indeed. Tenslotte is ook Indeed een vertical search engine

Het zoekscherm
Het zoekscherm van de Banen.nl app ziet er zo uit:

Iphone app Banen.nl | Zoekscherm

Een duidelijk herkenbare Wat en Waar zoekfunctie, waarbij mijn 4-cijferige postcode is ingevuld. Da’s prettig.

De zoekresultaten
Nou, laat ik eens kijken wat er in mijn buurt te vinden is:

Iphone app Banen.nl | Zoekresultaat

Ik zie meer vacatures dan bij Indeed in het scherm met zoekresultaten. Per vacature worden de functienaam, de naam van het bedrijf en de locatie. Dat is redelijk. Maar als ook nog het aantal uur per week, een minimaal opleidingsniveau en de salarisindicatie zouden worden getoond, ben ik als werkzoeker compleet geinformeerd. Daar ligt nog duidelijk ruimte voor verbetering.

Het totaal aantal vacatures is zeer beperkt, en ik kan niet bladeren naar meer vacatures. Da’s weer heel vreemd. Er is evenmin een mogelijkheid tot uitgebreid zoeken wat natuurlijk wel beperkend is. Of wat zou je denken van een mogelijkheid om het zoekresultaat te verfijnen?

Banen.nl bied de mogelijkheid om een e-mail alert aan te maken waardoor ik wekelijks (?) nieuwe banen in mijn inbox krijg als die aan mijn zoekopdracht voldoen. Maar ik zou ze juist graag via RSS of Twitter willen ontvangen. Waarom kan dat nou weer niet?

De vacature
Nou, laat ik maar eens naar een vacature gaan kijken:

Iphone app Banen.nl | Vacature details

Een handige functie: ik kan bladeren tussen de vacatures in mijn zoekresultaat. Daar heeft Indeed evenmin van terug. Voor de gebruiker kan dit een prettig functie zijn als je zoekresultaat tenminste voldoende relevante vacatures bevat. De beperkte zoekfunctie en het ontbreken van verfijningsmogelijkheden maakt dat weer minder waarschijnlijk.

Nou, Banen.nl is wel netjes, waar Indeed de databanken wet lijkt te overtreden. Hier maar een korte tekst van de vacature en een link naar de volledige tekst (Bekijk volledige vacature).

Maar als ik op die link klik krijg ik natuurlijk geen geoptimaliseerde webpagina te zien:

Iphone app Banen.nl | Oorspronkelijke vacature

 

Tja, dat is het dilemma waarbij Indeed ervoor heeft gekozen de volledige vacaturetekst te tonen, de wet te overtreden en de werkzoeker van dienst te zijn. En Banen.nl ervoor kiest de wet te respecteren en de werkzoeker te respecteren. Een duivels dilemma!

Conclusie
Banen.nl heeft een fatsoenlijke iPhone applicatie afgeleverd. Waarmee alles is gezegd, want ik word als werkzoeker ook niet warm van deze variant. Het is nog erg duidelijk dat de tot op heden gerealiseerde applicaties qua functionaliteit nog teveel leunen op de huidige paradigma’s in plaats van de mogelijkheden en beperkingen van de iPhone maximaal te benutten.

Daarmee zal geen van de huidig bestaande applicaties ook maar enig succes weten te boeken. Het wachten is op de tweede generatie.

Geef een antwoord

2 Comments