Breaking news: vacatures in april

puzzled April 2010 is verleden tijd en dat betekent dat we de balans op kunnen maken van de ontwikkeling van het vacaturevolume van de afgelopen maand.

Helaas valt er nog altijd geen groei te melden, maar ten opzichte van april 2009 is de daling slechts 3,8%. En dat is zo’n 5.000 vacatures. Daarmee is deze daling de kleinste sinds december 2008.

Met andere woorden, het lijkt erop dat we zo’n beetje de bodem hebben bereikt. De belangrijkste vraag is nu; is het een stevige bodem of lopen we het risico hier doorheen te zakken?

In een grafiek ziet het er voor de maand april over de afgelopen 3 jaar zo uit:

Aantal vacatures in de maand april, 2008 – 2010

Aantal vacatures in de maand april, 2008 – 2010

April 2008 was een forse uitschieter in het vacaturevolume, een vergelijking ten opzichte van die maand is daarmee vrij zinloos. Maar het is duidelijk dat het vacaturevolume ten opzichte van 2009 maar heel licht is gedaald; ‘slechts’ 5.000 vacatures.

Dat zijn natuurlijk nog altijd een heleboel vacatures, maar sinds het uitbreken van de crisis is dit volume nog nooit zo laag geweest. Wat op zijn minst een hoopvol signaal is voor de nabije toekomst.

Als we naar de eerste vier maanden van het jaar kijken is dit het beeld:

Aantal vacatures januari - april, 2008 – 2010 Aantal vacatures januari – april, 2008 – 2010

Tja, hier is het verschil natuurlijk wat groter ten opzichte van 2009, tenslotte was in de achterliggende maanden de gemiddelde daling bijna 12% in vergelijking met het vacaturevolume van 2009.

We kunnen deze ene zwaluw van april 2010 dus niet meteen als zomer gaan betitelen, dat zou wat al teveel van het goed zijn. Maar het is een opvallend lagere daling ten opzichte van dezelfde maand in het voorgaande jaar.

Vacature jaarvolume 
Door het aantal nieuwe vacatures over de afgelopen 12 maanden bij elkaar op te tellen krijg je een getal dat is gecorrigeerd voor seizoensinvloeden.

Door dit iedere maand te doen krijg je dus een beeld van het aantal nieuwe vacatures in de tijd; waarmee een proxy voor de gezondheid van de economie wordt verkregen.

Een daling in het aantal vacatures suggereert een op handen zijnde afkoeling van de economie; een stijging laat een opwarming van de economie zien.

En dat geeft het volgende beeld:

Jaarvolume nieuwe vacatures juni 2008/ mei 2009 – mei 2009/ april 2010Jaarvolume nieuwe vacatures juni 2008/ mei 2009 – mei 2009/ april 2010

Toegegeven, dit ziet er nog altijd angstaanjagend uit. Helemaal als je beseft dat we van een jaarvolume van 2.100.000 vacatures zijn ingezakt. Maar er is op dit moment dus sprake van een minimale daling ten opzichte van het jaarvolume van de voorhaande periode. En dat suggereert een mogelijke uitfasering van de daling.

Ik moet echter voorzichtig zijn, want de grafiek laat natuurlijk zien dat eerdere periodes van sterkere en minder sterke daling elkaar hebben afgewisseld. En we gaan een bijzonder onzekere economische tijd tegemoet als gevolg van de Europese monetaire crisis. Waardoor er ook een scenario mogelijk is van verdere daling.

Hoe dan ook, op dit moment lijkt de daling uit te bodemen. En dat is voor dit moment dus goed nieuws.

Geef een antwoord