Hoe doen onze vacaturesites het op financieel gebied?

chest_open_empty Enkele dagen geleden bleek dat de grote vacaturesites in de VS (Careerlbuilder en Monster) bepaald geen goed eerste kwartaal hadden gedraaid. Beide sites rapporteerden een daling van de omzet ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2009. Monster rapporteerde tevens een fors verlies. Careerbuilder rapporteerde buiten de omzet geen andere resultaten.

Maar hoe zou het met de grote Nederlandse vacaturesites zijn gegaan; dit eerste kwartaal? Gelukkig hebben we maar twee grote Nederlandse vacaturesites: Nationale Vacaturebank en Monsterboard. Tenslotte telt Werk.nl niet mee, want dat is geen commerciele site.

Marktaandeel
Laten we eerst eens kijken hoe het marktaandeel van deze twee sites zich verhouden op basis van het volume aan nieuwe vacatures:

Marktaandeel Monsterboard en Nationale Vacaturebank (Q1 2010)

Marktaandeel Monsterboard en Nationale Vacaturebank (Q1 2010)

Nou, Monsterboard heeft een marktaandeel dat gedurende het eerste kwartaal gemiddeld zo’n 1,8% onder dat van Nationale Vacaturebank ligt.

Dat marktaandeel is overigens gebaseerd op het bruto aantal vacatures (dus inclusief eventuele doublures, oftewel vacatures die op meerdere sites voorkomen).

Nationale Vacaturebank heeft dus een iets sterkere positie dan Monsterboard. Goed om te weten, maar hoe vertaalt dit zich nou naar de omzetten van beide partijen?

De omzetten
Tja, om iets te weten te komen van de omzetten is natuurlijk een heel ander verhaal. Tenslotte laat Monster geen resultaten per individueel land zien. En een informele poging van mijn kant richting VNU Media leverde deze reactie op:

Wij doen geen uitspraken over financiële performance van onze titels

Oftewel, daar sta je dan. Met lege handen? Of toch niet? Want wat zei Sal Iannuzzi (CEO Monster) ook alweer tijdens de presentatie van de kwartaalresultaten: in Nederland en Duitsland was de omzet achtergebleven als gevolg van de conservative posture of clients.

Met andere woorden, de resultaatontwikkeling in ons land bleeft achter bij de verwachting. Oftewel, omdat Monster als geheel verlies heeft geleden in het 1e kwartaal van dit jaar, dan heeft Monsterboard naar verhouding een groter verlies geleden.

Oke, dat is Monsterboard dus. Rode cijfers. Maar zou Nationale Vacaturebank dan zwarte cijfers hebben geschreven? Niet erg waarschijnlijk.

Ik heb natuurlijk wat speurwerk gedaan bij de KvK, en lichtelijk draaierig geworden van de gigantische kerstboom die rondom VNU Media is opgetuigd:

Structuur VNU Media

Ja, dat krijg je ervan als je met venture capitalists in zee gaat…

Hoe dan ook; op het niveau van Volnay BV (de zwarte pijl in bovenstaand plaatje) is de laatste jaarrekening (van 2008) gedeponeerd. En gelukkig is VNU Media de enige toko met medewerkers; alle bovenliggende BV’s zijn spookhuizen; ongetwijfeld bedoeld voor allerhande financieel en/of fiscaal gegoochel door 3i en HIG Capital. Hoewel; de baas van VNU Media is ook CEO van Volnay BV; Erik Hoekstra.

Hoe dan ook, de winst- en verliesrekening over 2008 van Volnay BV laat een negatief bedrijfsresultaat van meer dan EUR 22 miljoen zien. Let wel, dit is 2008! Daarnaast is is er een financiele last van EUR 36 miljoen; oftewel een EBIT van EUR –58 miljoen. En dat op een bedrijfsresultaat van nog geen EUR 100 miljoen.

Mozeskriebel! Voor elke EUR 1 aan opbrengsten gaat er dus EUR 1,58 de tent uit. Dat is lekker… Hoe kan deze tent nog bestaan? Sterker nog, waar wordt dat San Diego project van bekostigd? En de nieuwe huisvesting van Nationale Vacaturebank in Amsterdam?Want het bedrijfsresultaat kan in 2009 niet beter zijn geworden. Tenzij er als een dolle in de bedrijfslasten is gesneden. Met andere woorden, massale ontslagen.

En met een dergelijk negatief bedrijfsresultaat is het evenmin erg waarschijnlijk dat VNU Media in het eerste kwartaal van 2010 zwarte cijfers heeft laten zien. En Nationale Vacaturebank zal hier ongetwijfeld een rood steentje aan hebben bijgedragen…

Nawoord
Op basis van enkele aannames is het redelijk te veronderstellen dat zowel owel Monsterboard als Nationale Vacaturebank een negatief resultaat hebben laten zien over het 1e kwartaal van 2010. De vraag is natuurlijk of hier in het 2e kwartaal verandering gaat komen.

Voor Monster is dat niet het geval; het  bedrijf heeft al aangegeven dat de omzet voor het 2e kwartaal vergelijkbaar zal zijn met die van het 1e kwartaal. Voor Nationale Vacaturebank is alles nog in nevelen gehuld. Maar tenzij er sprake is van een sterk herstel van zowel vacaturevolume als martkaandeel lijkt het me weinig waarschijnlijk dat hier wel zwarte cijfers worden geschreven.

Geef een antwoord