Flexmaps: zinloze marktplaats voor uitzenders

Logo en logotype Flexmaps Er is een nieuwe online recruitment site op mijn radar gekomen: Flexmaps. Volgens eigen zeggen is Flexmaps dé database voor uitzendbureaus waar vraag en aanbod van personeel en vacatures bij elkaar komen.

Hmm, dat klinkt als een marktplaats voor uitzenders. En daarmee als een poging om efficiency in een markt te introduceren waar de gemiddelde intercedent de beste kandidaten zelfs voor de eigen collega’s verborgen houdt.

Hoe zou Flexmaps dit gaan oplossen? Tijd voor een nader onderzoek.

De homepage
Zo ziet de homepage van Flexmaps er uit als je nog niet ben ingelogd:

Flexmaps | Homepage

Dit is wel extreem vaag! Zou Flexmaps nooit hebben gehoord dat het toch wel handig is als je op je homepage probeert duidelijk te maken wat je als bezoeker hier kan doen? Op een zo wervend mogelijke manier?

Een slecht begin, en een garantie op een onnodig lage conversie. Maar ik stop er natuurlijk niet mee; ik ga eens kijken wat er achter de knop Hoe werkt het? is verborgen:

Flexmaps | Hoe werkt het?

Er wordt nog steeeds niets uitgelegd wat ik hier kan; maar in een aantal plaatjes wordt uitgelegd hoe ik advertenties (lees: vacatures en personen) kan zoeken en hoe ik advertenties (lees: vacatures en personeel) kan invoeren. Een gebruiksintructie dus. Vreemd…

Er is geen uitleg in tekst, er is geen Over ons, Algemene voorwaarden of wat dan ook te vinden. Niets, nada, noppes. Nou, zou Flexmaps soms geen conversie willen? Dat is toch wel onhandig als je ambitie is om een marktplaats voor uitzenders te worden. Waarom maak je dan een marktplaats met zulke extreem hoge drempels?

Inschrijven
Ik heb me toch maar ingeschreven, en dan krijg ik dit te zien:

Flexmaps | DashboardDit is mijn homepage als ingelogde gebruiker. Waar ik een aantal knoppen tot mijn beschikking heb om personeel te plaatsen/te zoeken en vacatures te plaatsen/te zoeken.

Personeel zoeken
Laat ik maar eens beginnen met het zoeken van personeel. Waarbij ik dus even voor uitzender speel en een vacature heb die ik snel wil invullen. Dus klik ik op de knop Personeel zoeken:

Flexmaps | Zoekresultaat

Jawel, een GoogleMaps geintegreerd in het zoekresultaat. Helaas met een volstrekt verkeerde orientatie; tenzij je ook naar personeel in zuidoost Engeland of een groot deel van Duitsland zoekt.

Die blauwe poppetjes stellen dus personen voor, het blauwe huisje is mijn zoeklocatie… Zou een of andere ontwikkelaar werkelijk hebben gedacht dat ik als gebruiker waarde zou onderkennen aan een icoon met mijn locatie op een kaart? Ocharme…

Verder is er uitsluitend een wat en waar zoekmogelijkheid; zeer beperkt als ik een gerichte vacature heb en ik dus wel wat meer zoekcriteria zou kunnen gebruiken. Hoewel er op dit moment nog geen overdaad aan kandidaten in de database van Flexmaps zit…

Gratis tip: geef de kaart een verticale orientatie en zet de lijst met personen ernaast. Nederland is tenslotte lang en smal; en het is ook een stuk prettiger als bezoeker. Nou is de naam Flexmaps ongetwijfeld gebaseerd op het gepercipieerde nut van GoogleMaps, maar maak er dan op de juiste manier gebruik van. Met meerwaarde voor de bezoeker!

Flexmaps | Zoekresultaat, detailWant wat moet ik met een balloon met slechts de functie van de persoon als ik met mijn muis over een blauw poppetje beweeg? Dat voegt wel bijzonder weinig informatie toe. Zo neemt de kaart veel ruimte in en biedt mij nauwelijks iets. Dan is de volgende gratis tip: laat die hele GoogleMaps kaart maar weg.

Het wordt nog erger als ik vervolgens op dat poppetje klik:

Flexmaps | VacatureJa, ook de details van een persoon laat de gigantische GoogleMaps kaart zien. Hoera…? O ja, het blauwe poppetje in de rechter benedenhoek is de betreffende persoon: de Ijzervlechter (inderdaad, verkeerd geschreven, net als Flexmaps).

En dit is de informatie die bij deze ‘persoon’ hoort:

Flexmaps | Vacature, detail Ja, da’s lekker! Hier heb ik dus helemaal niets aan. Moet ik gaan bellen of mailen, terwijl ik had verwacht dat ik hier direct gegevens van mogelijke kandidaten zou vinden! Dit is superslecht. Maar nu begrijp ik wel waarom er zo’n enorm grote GoogleMaps kaart wordt getoond. Want er is verder vrijwel niets te tonen…

Personeel plaatsen
Ik ga maar eens personeel plaatsen. Zou ik direct vanuit mijn database mijn kandidaten kunnen uploaden? Natuurlijk niet! Ten eerste is dat niet zo eenvoudig, ten tweede heeft Flexmaps daar op geen enkel moment over nagedacht. Wat het volgende, onbedoeld komische, scherm oplevert:

Flexmaps | Personeel plaatsen Tja, nou snap ik wel waarom er zo weinig over een kandidaat te vinden is. Er hoeft vrijwel niets ingevoerd te worden. En dat betekent nog altijd knip- en plakwerk, wat zelden zal gebeuren. Met als gevolg minimale achtergrondinformatie. En dus nauwelijks zoekmogelijkheden.

En wat zou met de Postcode en Plaats bedoeld worden? De woonplaats en de postcode van de betreffende kandidaat?

Als er persoonlijke informatie (en een CV) wordt gedeeld is het natuurlijk wel zo dat Flexmaps een registratie bij het Centraal Bureau Persoonsregistratie (CBP)dient te hebben. Maar dat is helaas niet het geval. Waarom verbaasd mij dat niet?

Ik heb ondertussen wel genoeg gezien. Of eigenlijk, ik heb veel te weinig gezien wat enige waarde heeft voor mij, als uitzender. Flexmaps is volstrekt zinloos.

Achtergrond
Flexmaps BV is eigendom van Ernst Wilhelm Beck, die blijkbaar grote plannen heeft met de site. Want als handelsnamen zijn ook Flexmaps International en Flexmaps Europe vastgelegd.

Het business model van Flexmaps is simpel; je betaald een vast bedrag per periode (EUR 1.500 voor een jaar, EUR 500 voor een kwartaal).

Hiermee is Flexmaps dus vergelijkbaar met Splitwise, die eind 2009 met een vergelijkbaar initiatief voor werving- en selectiebureaus kwamen. Een ander business model is fee-gebaseerd; zoals bij Recruithire (voorheen Dayak) en Bountyjobs.

Conclusie
Een clearing house voor uitzenders hangt al meer dan een decennium boven deze markt. Tenslotte is er enorm veel geld te verdienen door matching van vraag en aanbod te consolideren en efficient te maken. Alle uitzenders kunnen hiervan profiteren. Maar dat is het technische verhaal. En techniek speelt in dit verband een zeer ondergeschikte rol. Want het idee om je data te delen met een concurrent zorgt ervoor dat uitzenders dit ‘nooit’ gaan doen. Nog even los van het feit dat intercedenten dan hun bonus denken mis te gaan lopen. En de boel uberhaupt zullen traineren.

Naast dit principiele probleem heeft Flexmaps ook in de uitvoering zoveel steken laten vallen dat er voor een uitzender bijzonder weinig waarde is te verwachten van deze online dienst.

Zowel qua idee als wat betreft uitvoering is deze marktplaats voor uitzenders dus een uitstekende kandidaat voor de Deathpool.

Geef een reactie

20 Comments
 • Sarah Doppenberg
  says:

  Er is daar al jaren wat mis. Ernst Beck van Beck Techniek loopt structureel de kluit te belazeren en opleidingen aan te bieden onder de naam Beck Edutec wat zogenaamd weer in Amsterdam zit op het terrein van AFEZO en waar een lelijk dik vies mannetje jongens die uit de bijstand komen les moet geven maar een geen zodemieter van terrecht komt.
  De opleiding wordt aangeboden met BAANGARANTIE maar als de heren aan het werk moeten is er plots geen werk en heeft beck techniek of beck edutec mooi de gemeente leeg getrokken en de jongens staan na veel inzet gewoon weer op straat.
  Het gebeurd ook nog wel eens dat de jongens met behoud van de uitkering stage gaan lopen en ernst beck daar geld voor krijgt van het bedrijf om vervolgens de leerlingen voor het einde van de stage periode af te schepen met het verhaal dat ze niet goed waren om ze niet in dienst te hoeven nemen.
  Geruchten gaan ook dat de problemen bij beck techniek groot zijn en ernst beck deze failliet wil laten verklaren en dan een nieuw bedrijf op wil starten wat natuurlijk zuur is omdat hij in een flink huis schijnt te wonen op de rijweg in Zwaag waar ook EW Beck holding ingeschreven staat waar hij al zijn geld heen sluist.
  U zult begrijpen dat wij huiswerk gemaakt hebben!!! mijn vriend heeft een opleiding gedaan en is enorm in de maling genomen maar wij laten het er niet bij zitten.
  Wil iedereen die de dupe is geweest van beck techniek of beck edutec ons mailen op wegmetbeck@hotmail.nl onze advocaat is haastig op zoek naar gedupeerde mensen en zal u belangeloos bijstaan.

 • joep
  says:

  Ernst Beck is van zijn bedrijf Beck techniek in zwaag weggelopen, en is nu vermist, werd zeker te heet onder zijn voeten, mensen verzamelen zich om een rechtzaak tegen hem te beginnen

  • Marok-a'dam
   says:

   becktechniek is dat niet die smerige uitzenburo in hoorn die opleiding verzorgt voor grondwerker en de jongens aan schoonmaken laat doen op corus en daar veel geld voor krijgt en wij aleen een uitkering krijgen van uwv amsterdam en rob dietz dit goed vind
   mafia is dit

 • Jurien
  says:

  Flexmaps is onderdeel van EW Beck Holding  en deze is weer bestuurder van Beck Techniek een uitzendbureau in Zwaag.
  Ernst Beck is de eigenaar van Beck Techniek en ook van Flexmaps.
  Helaas heeft een collega van mij ervaren dat Beck Techniek misbruikt maakt van de informatie van Flexmaps.
  Beck Techniek zag dat er ergens een medewerker gezocht werd en heeft deze als eerste geleverd in de regio Amsterdam,  Beck Techniek heeft na 2 weken contact gezocht met de klant van mijn collega en is tegen concurerende tarieven medewerkers aan gaan bieden.
  Gelukkig heeft de klant direct contact opgenomen met mijn collega.
  Uitzenders pas op   dit is geen zuivere koek

  • Paul de Wit
   says:

   Beste heer Franssen,

   De toegevoegde waarde is voor mij dat er vrijwel meteen inzicht komt in welke vacatures er op dit moment openstaan in de regio waar jij werkzaam bent.

   Een aantal weken geleden kwam er een fase B kandidaat vrij van werk en deze kandidaat heb ik direct op flexmaps gezet. Deze kandidaat heb ik kunnen plaatsen via flexmaps.

   Een ander voordeel voor mij is dat ik mijn vacatures en stilstaand personeel kan plaatsen op een website, waar ik direct gevonden kan worden door collega’s.

   En zelf kan ik actief op zoek gaan voor mijn beste kandidaten en voor het bedrijf waar ik een vacature heb.

   mvg Paul de Wit
   Beck Techniek B.V.

 • Koos Koets
  says:

  In plaats van Flexmaps kan je ook gratis op LinkedIN lid worden van een group voor UZB, ZZP”er en detacheerders. Er zijn er al vele. Kies maar uit.

 • Peter
  says:

  Beste Marc,

  Volgens mij bedoel je Flexmaps waar je Flexmarkt schrijft (een na laatste alinea).  Pas je het even aan als mijn aanname inderdaad correct is?

 • Dolf
  says:

  Zo snel na het op de radar krijgen al on line! Mijn complimenten. Ook voor de analyse. Vanaf  ‘de werkgeverskant’bezien moet ik concluderen dat mijn leven er duidelijk interessanter op is geworden sinds in RM heb ontdekt. ‘Jullie’ doen aan een  heel interessante tak van sport waar ik steeds meer waardering voor begin te krijgen.