Vacaturesite top 10: voor het eerst

Vacaturemonitor Deze week klimmen we wederom nauwelijks waarneembaar; dit keer naar 88.000 nieuwe vacatures over de afgelopen drie weken. Oftewel een groei van nog geen 1.000 vacatures ten opzichte van de vorige drieweeks periode.

Maar met deze minimale groei breken we wel voor het eerst door het vergelijkbare volume van 2009. We zitten exact 1,1% boven het aantal nieuwe vacatures uit 2009! En dat is bijzonder goed nieuws natuurlijk.

De wekelijkse top 10
De tabel met de top 10 vacaturesites heeft de volgende kolommen:

 • Netto. Dit is de kolom die het marktaandeel op basis van het netto aantal vacatures toont
 • Dubbel. Hier wordt het marktaandeel van de sites getoond op basis van het werkelijke aantal vacatures, inclusief vacatures die op meerdere sites voorkomen
 • 2009. Hier wordt het marktaandeel getoond van de sites over dezelfde periode in het vorige jaar.

Dit is de top 10 van sites met de meeste nieuwe vacatures  over de afgelopen drie weken:

Vacaturesite top 10: week 15 - 17

In vergelijking met vorige week ziet het er zo uit:

 • Werk.nl: -2,3%
 • Nationale Vacaturebank: +0,3%
 • Monsterboard: 0,0%
 • JobTrack: +0,1%
 • Tempo-Team: -0,1%
 • Randstad: -0,1%
 • Vacaturekrant: 0,0%
 • Megajobs: -0,1% 

DOVAjobs en WerkenbijdeOverheid zijn uit de top 10 gestoten door Careerbuilder en… VK Banen. Jawel, voor het eerst is de Volkskrant met haar vacaturesite (VK Banen) tot de top 10 doorgedrongen! En dat is natuurlijk slecht nieuws voor VNU Media en Intermediair…

Verder stuitert Werk.nl de laatste tijd behoorlijk op en neer, hoewel de algemene richting wel een duidelijk stijgende lijn is.

In vergelijking met vorig jaar ziet de top 10 er zo uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2009 en 2010 (week 15 – 17)

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2009 en 2010 (week 15 – 17)

Nationale Vacaturebank, Randstad en Careerbuilder zitten alledrie dicht op hun marktaandeel van 2009. Waarbij natuurlijk aangetekend mag worden dat met de verbeterde spidering van Werk.nl dit beeld behoorlijk vertekend. Tenslotte zouden deze drie sites een beter martkaandeel tonen dan vorig jaar zonder die ‘groei’ van Werk.nl. Daar staat natuurlijk weer tegenover dat zonder die verbeterde spidering het totaal volume aan vacatures alsnog sterk onder dat van vorig jaar liggen.

De grote drie
Dan ook nog het beeld van het marktaandeel van grote drie over het afgelopen jaar. Waar ik een tweetal grafieken laat zien:

 1. Netto. Dit is het marktaandeel op basis van het netto aantal vacatures
 2. Bruto. Dit is het marktaandeel op basis van het werkelijke aantal vacatures, inclusief vacatures die op meerdere site voorkomen

Het marktaandeel op basis van het netto aantal vacatues ziet er zo uit:

 Trendlijn drie grootste vacaturesites (Netto), laatste 52 weken Trendlijn drie grootste vacaturesites (Netto), laatste 52 weken

Het marktaandeel op basis van het bruto aantal vacatures ziet er zo uit:

Trendlijn drie grootste vacaturesites (Bruto), laatste 52 weken

Trendlijn drie grootste vacaturesites (Bruto), laatste 52 weken

Apart. Waar het netto resultaat voor Nationale Vacaturebank een lichte groei laat zien en voor Monsterboard een vlakke lijn is in het bruto resultaat voor beide site een dalende lijn te zien. Hmm… wat zou dat nou weer betekenen?

Cijfers en ranglijst zijn gebaseerd op JobFeed. JobFeed is een initiatief van Textkernel.

Geef een antwoord