Vacatures per regio: goed en matig

Vacaturemonitor De regio’s komen steeds dichter bij elkaar. Waar eind 2008 Noord-Nederland rond de 3% lag en West-Nederland rond de 7% is dat nu resp. 4% en 5,5%. Jawel, Noord-Nederland is de laatste tijd aan een massieve inhaalrace bezig.

Overigens doet ook Oost-Nederland haar uiterste best om in de buurt van West- en Zuid-Nederland te komen. Waardoor de vier regio’s in vergelijking tot het verleden veel dichter bij elkaar zijn gekomen.

Dit is de grafiek voor de afgelopen drie weken:

Vacatures per regio: week 15 – 17

Vacatures per regio: week 15 – 17

In vergelijking met vorige week zijn dit de resultaten:

  • Zuid: -0,1%
  • West: 0,0%
  • Oost: 0,0%
  • Noord: +0,4%

Een sterke groei bij Noor-Nederland zorgt ervoor dat deze regio nu ver boven de resultaten van het vorige jaar uitsteekt. Bij de overige regio’s is het stilstand of minimale achteruitgang (Zuid-Nederland).

Desalniettemin steken alle regio’s, met uitzondering van West-Nederland, duidelijk boven de resultaten van vorig jaar uit. En dat is prachtig om te zien. Het vooral dienstverlenende westen is duidelijk de hanger aan de kar. En dat zal waarschijnlijk nog wel even zo blijven.

Over het afgelopen jaar ziet het er zo uit:

Vacatures per regio: afgelopen 52 weken

Vacatures per regio: afgelopen 52 weken

Nou, een bijzondere ontwikkeling lijkt aan de gang waarbij de 4 regio’s steeds dichter bij elkaar komen. Wat vooral te danken is aan de groei van Oost- en Noord-Nederland terwijl West-Nederland vooral krimpt. Zuid-Nederland blijft de laatste tijd een beetje op hetzelfde niveau.

Hoe dan ook, Oost- en Noord-Nederland hebben iets wat West- en Zuid-Nederland niet hebben. Waarmee eerstgenoemde regio’s in staat zijn gebleken na de Kerstdip een forse groei door te maken. De mix tussen dienstverlenende en producerende bedrijven zal hier ongetwijfeld een grote rol spelen.

 

Verantwoording
CBS indeling die Nederland in een viertal regio’s opdeelt:

  • Zuid-Nederland: Noord-Brabant en Limburg
  • West-Nederland: Utrecht, Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland
  • Oost-Nederland: Overijssel, Gelderland en Flevoland
  • Noord-Nederland: Groningen, Friesland en Drente

Cijfers en ranglijst van nieuwe vacatures zijn gebaseerd op JobFeed. Jobfeed is een initiatief van Textkernel.

Geef een reactie