Commissaris DPA casht extraatje

Logotype DPADetacheerder DPA gaat opnieuw aandelen emitteren. Met de EUR 9 miljoen die DPA daarmee hoopt op te halen, lost het bedrijf een achtergestelde lening af, koopt het een minderheidsbelang in dochter DPA Supply Chain People en versterkt het zijn werkkapitaal net op tijd om de vakantiegelden te kunnen overmaken. Althans, dat staat allemaal op de agenda voor de eerder plotseling uitgestelde aandeelhoudersvergadering, die het bedrijf op 20 mei zal houden.

Die agenda staat wel in de papieren FD van gisteren, niet op de eigen website. Het opvallendste agendapunt is de bezoldiging van commissaris Ellard Blaauboer. Deze toezichthouder ziet al vier jaar toe op de kwakkelende detacheerder en krijgt als het aan de raad van commissarissen ligt een ‘eenmalige bezoldiging’. Een extraatje, bovenop de EUR 30.000 vaste commissarisvergoeding die hij in 2008 nog kreeg.

Hoeveel geld het is, meldt DPA niet. Waarvoor hij het krijgt, ook niet. Wij vroegen het hem zelf dus maar.

Q&A Ellard Blaauboer, commissaris, DPA

Waarvoor krijgt u een extraatje?
‘Dat staat in het jaarverslag.’

Dat jaarverslag is nog niet verschenen. Kunt u het agendapunt toelichten?
‘Ik heb de voorbereiding verzorgd van de transactie waar het persbericht over spreekt. Bovendien ben ik betrokken geweest bij de hele versoberingsactie van vorig jaar, het kostenreductieprogramma. Daar is aanmerkelijk veel tijd mee gemoeid geweest. Daar ben ik sinds er sprake is van een aandelentransactie, nou, behoorlijk dagelijks mee bezig geweest, zal ik maar zeggen.’

Doelt u met die transactie op de afgeblazen overname van WR Leading in Finance? Of op de emissie in samenwerking met het Project Holland Fonds?
‘De transactie met het Project Holland Fonds. Maar ook die met WR Leading in Finance. Hoe het precies zit, zul je in het jaarverslag te zijner tijd lezen.’

Welk bedrag krijgt u ‘eenmalig’ extra?
‘Dat houd ik graag voor mij tot het jaarverslag publiek is. Maar het valt mee, laat ik het zo zeggen.’

De heer Van Hemele heeft toen hij in 2008 gedelegeerd bestuurder was ook een gage op basis van uurtarief ontvangen.
‘Met zijn uitkering heeft het geen gelijke tred.’

U brengt een vast uurtarief in rekening, neem ik aan?
‘Dat heb ik maar niet gedaan. Mijn werkzaamheden betreffen het jaar 2009 en in 2010 is het iets verder gegaan. Daar moet je maar niet een normaal uurtarief op loslaten. Als commissaris moet je, als je a zegt, ook b zeggen, vind ik. En ja, loopt het wat uit de pas, dan moet je daar wat op verzinnen. Maar uurtarieven werken dan niet.’

U heeft in feite meer dagelijkse bestuursfunctie op zich genomen. Dat lijkt me de taak van het bestuur, niet van een commissaris.
‘Nee, zo is het niet, ik ben geen dagelijks bestuurder geweest. De raad van commissarissen heeft er heel dicht op willen zitten, op die transactie. Het is namelijk toch mensenwerk. Daar wil de raad van commissarissen dicht op zitten en ik was daarvoor beschikbaar. Dus vandaar. Maar wacht u verder gerust het jaarverslag af.’

Geef een antwoord

2 Comments