Werken in Amerika? Even niet…

Een artikel in de Huffington Post schetst de bijzonder moeizame situatie voor werkzoekers op de Amerikaanse arbeidsmarkt op basis van een onderzoek, uitgevoerd door John J. Heldrich Center for Workforce Development aan de Rutgers University.

Het onderzoek is gehouden onder 1.000 mensen die in augustus 2009 allemaal werkloos waren. Acht maanden later blijkt nog altijd 67% werkloos, 12% heeft de arbeidsmarkt verlaten (discouraged workers) en slechts 21% heeft een baan gevonden. Van die laatste categorie heeft niet meer dan 13% een full-time baan gevonden:

image

Dat is 2,7% van de mensen die in augustus 2009 werkloos waren…

Van die 21% zegt verder 61%:  their new gig was just "something to get you by while you look for something better.

Maar aanstaande vrijdag zullen er vast weer hele fraaie werkgelegenheidscijfers worden gepresenteerd. Die geen rekening houden met die discouraged workers (meer dan 10%!). Of de mensen die wel een full-time baan zoeken maar die niet hebben gevonden (meer dan 18%!). Want die telt de VS allemaal niet mee in het officiele werkloosheidscijfer. Officieel zal de werkloosheid daarom onder de 10% blijven hangen.

Maar ook al worden deze mensen niet geteld, ze bestaan wel. En hebben het dus bijzonder moeilijk in een land die haar uiterste best doet de wereld te doen geloven dat consumenten weer geld uitgeven en dat de economie weer hunkydory is… Terwijl de situatie alleen maar steeds nijpender wordt.

Geef een antwoord

1 Comment