Schoon schip maken of je eigen team opbouwen?

Als voetballiefhebber volg ik de ontwikkelingen in deze sport op enige afstand. Zo las ik deze week dat er bij Ajax een aantal spelers zijn die weg willen. Zij zijn door de vorige trainer Marco van Basten voor niet geringe bedragen aangetrokken. Er is echter een nieuwe trainer, Martin Jol en die heeft een andere kijk op zaken en bouwt zijn eigen team op. Hij maakt daarbij ondermeer wat meer gebruik van de eigen kweekwijver van Ajax.  

Nu de vergelijking met een andere sector in het bedrijfsleven. 

Eind 2008 werd bekend dat Paul Polman per 1/1/2009 de nieuwe CEO zou worden. Nog niet eerder kwam de ceo van Unilever van buiten het concern. Altijd waren het zorgvuldig opgevoede Unilever-managers. Nu breekt het levensmiddelen en persoonlijke verzorgings-concern met deze traditie…….. Recentelijk was in de pers te lezen dat sinds het aantreden van Paul Polman bij Unilver er al veertig managers zijn ingeruild voor andere managers en dat er dit jaar nog meer topmannen vervangen worden. Het ziet er naar uit dat de top 100 managers in hoog tempo worden vervangen.  We lezen verder:  Polman wil ook de mentaliteit binnen Unilever omvormen. Het in beweging brengen betekent in deze praktijk derhalve dat hij er voor kiest om de veelal eigen kweek van Unilever te vervangen. 

 mrtjol

PolmUnil

“Veranderingen in het management behoren tot de normale gang van zaken in grote bedrijven, bij Unilever is dat niet anders”, bevestigt een woordvoerder van Polman.

De winnaar heeft gelijk?

De resultaten van Ajax in het afgelopen seizoen doen vermoeden dat Martin Jol het gelijk aan zijn zijde heeft. Met een “eigen” team kom je verder.  Hoe zit dat met Polman? Afgelopen week werd bekend dat de totale omzet van Unilever in het eerste kwartaal steeg met 6,7% tot euro 10,1 mrd, boven de gemiddelde analistenverwachting van euro 9,93 mrd. De nettowinst kwam uit op euro 1,06 mrd, 31% hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. 

Er zijn vele kanttekeningen te maken bij deze voorbeelden. Ze illustreren naar mijn idee prima dat, zeker waar op de korte termijn resultaten moeten verbeteren, leiders er voor kiezen om daarbij zelf een team te bouwen en “vertragende” factoren te “elimineren”.

Voor de internationale executive search branche goed nieuws. Beweging in de arbeidsmarkt! Gaten vullen en gaten trekken. Al die nieuwe managers hebben natuurlijk ook weer voorkeuren en gaan mensen vervangen.

Zou de Management Development manager bij Unilever zijn/haar baan nog hebben? Of heeft deze zelf conclusies getrokken? Of ………. Het zou aardig zijn te vernemen of deze ontwikkelingen tot meer open sollicitaties leiden? Het zal lastig zijn om dat puur kwantitatief te analyseren, daarvoor is de werkeloosheid iets te groot.

Ik ben benieuwd of tzt de opvolger van Polman weer “eigen kweek” zal zijn of dat er dan wederom iemand zijn/haar eigen team komt opbouwen. Verandering van spijs doet eten …….  Wat hoop jij en wat zou jij doen? 

Alexander Crépin

Geef een antwoord