Cijfers uit de VS, een verkenning

flag_usa Vandaag maakt het Bureau of Labor Statistics (BLS) de cijfers bekend over april 2010. Iedereen is in gespannen afwachting van het volume aan nieuwe banen wat in de afgelopen maand is ontstaan. De verwachtingen met betrekking tot dit getal zijn bijzonder hoog gespannen, met een enkel tegengeluid.

De algemene verwachting is dat er 185.000 nieuwe banen zijn bijgekomen in april, een groei van 23.000 ten opzichte van de 162.000 nieuwe banen in maart. Veel van de nieuwe banen zijn tijdelijk en hangen samen met de volkstelling die op dit moment in de VS wordt uitgevoerd.

Er zijn een groot aantal cijfers die als proxy’s voor deze verwachte banengroei worden gehanteerd. Ik heb ze eens op een rijtje gezet:

  1. De Monster Employment Index (MEI) van de VS laat een groei zien van 8 punten (van 125 naar 133) in april; oftewel een stijging van ruim 6% in 1 maand.
  2. The Conference Board meldt een groei van 222.700 online vacatures ten opzichte van maart 2010. Dat is bijna 6% en dus consistent met de MEI rapportage
  3. De werkgelegenheid bij kleine bedrijven (< 20 werknemers) groeide met 0,3% in april, wat volgens Intuit kan worden vertaald in een toename van 66.000 banen. Dit type bedrijven vertegenwoordigt 87% van het Amerikaanse bedrijfsleven. Als de resterende 13% van de bedrijven eenzelfde groei laten zien, dan zou de totale groei op zo’n 76.000 banen uitkomen. Waarmee de volkstelling bijna 110.000 banen zou toevoegen. Da’s veel…
  4. ADP zag de werkgelegenheid toenemen met 32.000 banen. Deze groei is groei in het bedrijfsleven, dus zonder tijdelijke overheidsbanen.
  5. Gallup ziet het vertrouwen van geïnterviewden in de ontwikkeling van de werkgelegenheid toenemen:

image

Al met al is het een positief geheel daar in Amerika. Met natuurlijk een uitzondering. En dat zijn de cijfers van LinkUp. Want deze vacaturespider van ruim 20.000 wervingssites van bedrijven rapporteert een daling van 6% van het aantal online vacatures in vertgelijking met maart. Dit in volstrekte tegenstelling met de cijfers van Monster en The Conference Board. Het grote verschil is natuurlijk dat op vacaturesites (gespiderd door Monster en The Conference Board) natuurlijk doublures en niet-bestaande vacatures te vinden zijn. Maar toch is dit verschil wel zeer opvallend.

Ondanks de serieus te nemen waarschuwing die Linkup afgeeft en de onbetrouwbaarheid van de MEI is het zeer waarschijnlijk dat er later vandaag een stevige groei in het aantal banen zal worden gerappoteerd. Hoe stevig is nog even de vraag. Dit hangt voor een groot deel samen met het volume aan tijdelijke banen die voor een groot gedeelte dus bedoeld zijn voor de 10-jaarlijkse volkstelling.

Geef een antwoord

1 Comment