Abacadabra!

Euro gegoochelGisteravond hebben de ministers van Financien van de Eurolanden toegezegd in totaal EUR 500 miljard beschikbaar te stellen voor Eurolanden die, net als Griekenland, geen geld meer kunnen lenen op de vrije markt. Want een vrije markt is slechts vrij als deze in het voordeel van de Eurolanden werkt. Keert die markt zich tegen ‘ons’; dan zijn het plotseling onverantwoordelijke speculanten.

Maar veel belangrijker is de vraag waar die EUR 500 miljard vandaan komt. Want de Eurolanden hebben een gemiddeld begrotingstekort van 6,3% in 2009 (waarschijnlijk hoger in 2010) en een staatsschuld waar je niet overheen kunt springen. Voor de komende jaren staan daarom overal forse bezuinigingen op de rol om het huishoudboekje weer op orde te brengen.

Het antwoord op de vraag is dus: dat geld bestaat helemaal niet, het is door de Eurolanden op magische wijze uit een imaginaire hoed getoverd: Abacadabra!

Maar een truc van een goochelaar is niet echt. En dit geld is ook niet echt. Het is een poging om het vertrouwen in de Euro te herstellen.
En de grote vraag is of dat gaat lukken. Het wachten is nu op het eerste PIIGS land dat moet gaan lenen op die ‘vrije’ markt.

Geef een antwoord

1 Comment
 • Michiel
  says:

  Beste Marc,
  ik volg  deze blog met veel plezier omdat het over recruitment gaat. Uiteraard heeft de vergadering van Ministers van Financien invloed op de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt, maar te weinig naar mijn smaak om een artikel aan te wagen.
  Heeft het FD geen vacature als columnist voor jou?
  mvg,
  Michiel Cobben