MEI: clowneske uitspraken van Hammond

clown De Monster Employement Index (MEI) van de maand april is uit. En zo langzamerhand weet ik niet meer of ik nu moet lachen of huilen. Deze emoties worden vooral veroorzaakt door de uitspraken van Warren Hammond (General Manager Benelux), die in hoog tempo de clown van online recruitment lijkt te willen worden.

Dit is wat Hammond zegt op basis van het tegenvallende resultaat over april:

April saw unchanged conditions in online recruitment activity, suggesting employers are reluctant to hire as we approach summer

Natuurlijk. Werkgevers stoppen nu alvast met het werven voor de zomer. Maar deze op zich al idiote uitspraak wordt nog krankzinniger als je dat afzet tegen Hammond’s uitspraken van vorige maand:

The latest uptick in online recruitment activity in the Netherlands suggests that hiring conditions are beginning to improve steadily and we are now past the lull in online job opportunities

Whoehaha! Ja, wat zijn die werkgevers toch allemaal wispelturig. Van de ene maand met gestaag verbeterende hiring conditions naar de volgende maand waarbij diezelfde werkgevers plotseling terughoudend zijn geworden.  Hoe verzin je het?

Met andere woorden, Hammond lult maar wat in de ruimte. Geen nieuwe constatering, maar het is droevig om te zien dat het door blijft gaan. Hoewel het wel past in de cultuur van Monster; het bedrijf is tenslotte in toenemende mate haar realiteitszin aan het verliezen.

O ja, de MEI. Die is de afgelopen maand op 88 blijven steken. Hetzelfde niveau als de maand ervoor. Wat het volgende beeld geeft:

Monster Employment Index: januari 2008 – april 2010 Monster Employment Index: januari 2008 – april 2010

Volgens de MEI zijn de afgelopen 12 maanden dus eigenlijk een vrijwel horizontale lijn. Oftewel, we zitten al geruime tijd vast op een bodem. Nu is de MEI een zeer grove benadering van de werkelijkheid die een oververtegenwoordiging van uitzendbanen met zich meebrengt.

De werkelijkheid wordt aanzienlijk nauwkeuriger benaderd met een zo volledig mogelijke spidering van online vacatures, zoals door JobFeed uitgevoerd. En dat geeft het volgende beeld:

Online vacaturevolume: januari 2008 – april 2010

Online vacaturevolume: januari 2008 – april 2010

De grijze lijn toont de 4-weeks gemiddelden van het aantal nieuwe vacatures, de rode lijn het jaargemiddelde.

Het lijkt er op dat we nu eindelijk op een bodem zijn aangekomen in het vacaturevolume. De trend laat duidelijk zien dat we niet langer dalen; er zit zelfs een heel voorzichtige groei aan het eind, maar het is nog te vroeg om daar enige conclusie aan te verbinden.

Geef een antwoord