Nationale Vacaturebank: armoe troef

Logo en logotype Nationale Vacaturebank Vandaag kreeg ik weer eens een e-mail nieuwsbrief van Nationale Vacaturebank. Met deze als één van de onderwerpen: Meer dan een decennium de grootste banensite.

Nou weet ik niet of deze claim terecht is en daar gaat het mij ook niet om. Wel gaat het mij om de melding dat : het rendement blijft stijgen. Want wat bedoelt Nationale Vacaturebank hier nou precies mee?

Nou, dat zijn drie dingen:

Nationale Vacaturebank: details nieuwsbrief

Ik wil even stilstaan bij het aantal bezoekjes en bij de stijging van het rendement.

Het meest bezocht!
Het hoogste aantal bezoeken in de afgelopen 10 jaar is al een forse nuancering ten opzichte van het statement Meer dan een decennium de grootste banensite. En ik durf er toch wel een paar Euro op te zetten dat het hoogste aantal bezoeken een betrouwbaarder claim is.

Maar dan: enorme stijging in bezoeken Nationale Vacaturebank overstijgt alle concurrenten. Wat via een grafiek moet worden bewezen:

Nationale Vacaturebank: Stijging bezoeken stijgt fors door

Als ik dit zo bekijk is er sprake van een synchroondans van Nationale Vacaturebank met Monsterboard op het gebied van aantallen bezoekers. Maar zeker geen enorme stijging die dat van Monsterboard overstijgt. Sterker nog, dit is het verschil in aantallen bezoeken over de afgelopen vier kwartalen:

Verschil aantal bezoeken Nationale Vacaturebank en MonsterboardHet verschil tussen Nationale Vacaturebank en Monsterboard op basis van het aantal bezoeken wordt dus steeds kleiner. Oftewel, Nationale Vacaturebank zit uit haar/zijn nek te lullen! Dat is wel heel erg dom…

Stijging respons stijgt fors door
Tja, over deze claim heb ik al eerder eens geschreven toen Monsterboard nog cijfers over het aantal bekeken vacatures publiceerde. Waaruit kon worden afgeleid dat het aantal sollicitaties per vacature bij Monsterboard waarschijnlijk veel hoger ligt dan bij
Nationale Vacaturebank. En er is geen reden om te veronderstellen dat hier verandering in is gekomen.

Desondanks toetert Nationale Vacaturebank zichzelf hier helemaal voorbij. Wat te denken van de claim: enorme stijging in aantal sollicitaties per vacature, in 2 jaar tijd meer dan verzesvoudigd!

In diezelfde 2 jaar tijd zijn we van een werkloosheid van 3,6% naar eentje van 6,1% gegaan. Waarmee naar alle waarschijnlijkheid direct de belangrijkste verklaring voor deze stijging is gevonden. Een ontwikkeling waar Nationale Vacaturebank niets mee te maken heeft; maar waarmee ze wel goede sier probeert te maken. Bijzonder goedkoop!

En dan is er de volgende uitspraak: Gemiddeld ruim 17 sollicitaties per vacature per maand. En dat wordt onderbouwd met de volgende grafiek:

Nationalee Vacaturebank

Wat hier precies staat is mij volstrekt onduidelijk, maar het lijkt te suggereren dat in 2009 per vacature gemiddeld 7 vacatures werden ontvangen, en dat dit aantal in 2010 naar 13 sollicitaties per vacature is gestegen.

Allereerst; holy shit! Als dit waar is natuurlijk… Bijna een verdubbeling van het aantal sollicitaties in 2010 ten opzichte van 2009? Dat zou gigantisch zijn, en op zijn minst reden voor Nationale Vacaturebank om zich harder op de borst te kloppen. Maar ik heb hier tot op heden niets over gehoord.

Maar dan, die 13 sollicitaties is nog altijd niet de geclaimde ruim 17 sollicitaties. Dus hoe zit dat nou eigenlijk? Nou, onder de grafiek staat ook nog deze tekst: Per vacature wordt er direct via NationaleVacaturebank.nl 40% gesolliciteerd, de overige 60% solliciteert middels een direct brief/e-mail bij de werkgever

Hmm… zou dit de verklaring zijn? Nee, want als die 13 sollicitaties 40% vertegenwoordigen, dan is het totaal aan sollicitaties meer dan 30!

Met andere woorden; van deze claim van Nationale Vacaturebank is helemaal geen chocola te maken.

Overigens is het opvallend dat Nationale Vacaturebank in tegenstelling tot de bezoekcijfers hier geen vergelijking maakt met andere vacaturesites. Zo blijft natuurlijk de vraag bestaan of de site op dit vlak nou beter danwel slechter scoort.

En dan is er nog de vraag van kwaliteit versus kwaniteit. Want is veel sollicitaties nou noodzakelijkerwijs beter? En is een hoog aantal sollicitaties juist niet een lager rendement?

Conclusie
Nationale Vacaturebank gebruikt bijzonder merkwaardige en in mijn optiek dubieuze claims om haar hoge(re?) rendement te bewijzen. Dom en bijzonder armoedig.

Geef een antwoord

10 Comments
 • Robert
  says:

  @ Mark B.
  ik reageerde ook slechts als toevoeging op jouw verbazing 🙂
  Maar hij praat niet, piept soms, maar wat wil je voor €7,49

 • Mark
  says:

  @Robert
  Je rekenmachine klopt helemaal. Mijn 18,46% (ongeveer 18,5% dus) was eerlijk gezegd ook uit de berekening (369291/2000000)*100.

  Desalniettemin ben ik erg jaloers op je pratende rekenmachine.

 • Robert
  says:

  @mark, mijn rekenmachine zegt 5,41  voor 2.000.000/369291
  merk machine: Ativa at-711 Dual Power 10 digit
  maar daar reken je natuurlijk geen percentage mee uit.
  @ banensite, probeer dit eens: 100/2.000.000=uitkomst x 369.291 tada percentage= 18,46%

 • Mark
  says:

  @BanenSite:
  Zeker interessante cijfers, maar toch de vraag hoe je aan die 5,05% komt.
   
  Die 369.291 reacties op ongeveer 2.000.000 maandelijkse bezoeken is bij mij ongeveer 18,5% (indien een bezoeker slechts 1x reageert).
  Daarnaast zijn de genoemde 21273 vacatures niet de maandelijkse vacatures, maar het totaal aantal vacatures op dat moment, waardoor je deze niet kunt meenemen in de berekening.

  Monsterboard wordt daarnaast veel gebruikt door niet-werkzoekenden zoals recruiters. De vraag is of deze ook bij het totaal aantal bezoekers worden gerekend.

 • BanenSite
  says:

  @ recruitmentmatters, geen idee wat er met mijn bericht is gebeurd maar de 4 keer “bekeken pagina’s per dag” heb ik zeker niet getypt. Wellicht dat dit door jullie te verwijderen is?

 • BanenSite
  says:

  Bekeken pagina’s per dag
  2,554

  Bekeken pagina’s per dag
  2,554

  Bekeken pagina’s per dag
  2,554

  Bekeken pagina’s per dag
  2,554

  Ach, cijfers blijken wel vaker een klein verschil te bevatten.

  Neem NederlandVacature.nl:

  1764 Vacatures welk gemiddeld 1446 keer bekeken worden: volgens hun site.

  1764 * 1446 = 2.524.716 oproepen

  gemiddeld hieruit 8.9 reacties per vacature… = 3.53%

  Maar zet hier tegenover de getelde pageviews van Alexa van afgelopen dag “2554” bekeken pagina’s.

  Dan zorgt dit voor een verschil van een veel interressanter getal.

  Kijk dan hebben we het over interressant rekenwerk!

 • Marc Drees
  says:

  @BanenSite:
  Interessant rekenwerk; vooral die uitkomst. Waarbij je overigens niet kan uitsluiten dat een werkzoeker meer dan 1 sollicitatie verstuurd.
   
  Maar die 5% komt akelig dichtbij het percentage bezoekers dat op een site een reactie achterlaat. Ongeacht of dit nu een vergelijkingssite is of een weblog; tussen de 2% – 6% van de bezoekers zijn bereid een reactie te plaatsen.

 • BanenSite
  says:

  Gemiddeld 17 reacties per vacature:

  Is dus 17 *  21.723 vacatures = 369.291 reacties per maand tegenover een bezoek van circa 2 miljoen.

  2.000.000 / 369.291 = 5,05%

  Dus slechts in 5,05% laat een werkzoekende een reactie achter op een vacature…

  Ik ben dan eigenlijk wel benieuwd wat de overige 95% op de site dan doet.

 • Marcel de Jong
  says:

  @Marc Goed dat iemand het eens op ‘papier’ zet.
  Als ‘inkoper’ van een wervingsbureau word ik iedere week weer door een andere vacaturesite gebeld die claimt de grootste te zijn op wat voor kenmerk dan ook.
  Ik ben heel benieuwd of er een reactie komt van NVB