De Eurolanden zijn failliet

Trichet Afgelopen weekend stelden de Eurolanden een bailout pakket van ongekende omvang samen. Samen met het IMF werd EUR 750 miljard beschikbaar gesteld om zo de run op de Euro door speculanten af te kunnen wenden.

De bailout faalde eigenlijk al meteen de daarop volgende maandag, maar in de loop van de week werd duidelijk dat het allemaal alleen nog maar erger was geworden. Vandaag zakte de EUR onder de 1,24; op haar weg naar nog lagere posities. Waarmee het einde van een munt in zicht komt die ons zoveel voordelen zou brengen (hoor ik Zalm nog orakelen). Maar die binnen 10 jaar als een molensteen om onze nek hangt…

Over de hele wereld wordt als een gek goud en zilver ingeslagen als enige resterende zekerheden nu overheden in Amerika en de Eurolanden hun volledige gebrek aan verantwoord monetair beleid hebben getoond. Want wat doe je als je schuld je tot aan de lippen staat? Inderdaad, veel meer schuld maken! Logisch, toch?

Elk bedrijf was allang failliet verklaard, maar landen gaan vrolijk door met schuld op schuld te stapelen. Volstrekt onhoudbaar; en de rekening moet uiteindelijk door de belastingbetaler worden opgehoest. De werkende, sparende medemens is het varken dat straks massaal geslacht gaat worden. Terwijl Wellink wederom zijn handen in onschuld wast. En Bos gezellig piepers aan het jassen is.

Overheden gaan volstrekt onverantwoord met geld om. Amerika was tot voor kort de meest krankzinnige van het stel doordat de Fed ongelimiteerd geld bleeft bijdrukken. Maar nu is ook de Eurozone op deze trein gesprongen. Politici en banken maken gemene zaak waaruit geen ontsnappen mogelijk lijkt. Er is geen vlucht naar voren; slechts een duizelingwekkende val naar beneden. Het is niet langer de vraag of dat gebeurt; alleen nog maar de vraag wanneer. En dat wanneer lijkt akelig dichtbij te komen.

The inmates are running the asylum

Geef een antwoord

3 Comments
 • Abdel
  says:

  Een maatregel zou kunnen zijn de Defensie uitgaven van alle landen terug te schroeven met 50%.  Dit levert al voor Nederland een bedrag op van ruim 4 miljard euro p/jr. op en de VS ruim 250 miljard p/jr. op.

 • Marc Drees
  says:

  @Ivo:
  Ik heb in ieder geval net zo’n dikke kop als De Jager…

  De genomen maatregel is niets meer dan blufpoker, bedoeld om het vertrouwen van de markt in de Eurolanden te herstellen. Blufpoker is prima, als je dat met je eigen geld doet. Maar in dit geval wordt het gedaan met geld van burgers van de Eurolanden en geld van burgers van landen die het IMF financieren.  En in beide gevallen is dat geld er niet echt. Oftewel, als er echt een beroep op dit geld gedaan gaat worden moet er geld worden bijgedrukt. Wat dit betekent voor de waarde van de Euro, het financieringstekort van de partictiperende landen en de inflatie is niet moeilijk voor te stellen.
  Met andere woorden; onze minister van Financien speelt blufpoker met ons geld dat ook nog eens in versneld tempo (inflatie) minder waard wordt en waarvan we vervolgens meer moeten betalen aan belastingen om dat financieringstekort terug te brengen. Als ik mij niet vergis zijn dat meerdere sigaren uit eigen doos.
  Er is op dit moment geen goede maatregel te verzinnen omdat we een gemeenschappelijke munt hebben zonder een centraal monetair beleid. We zijn maar een halve monetaire unie en daarmee is met het ontstaan van de Euro de dood al direct getekend. De duur van de doodsstrijd is slechts onduidelijk, want dat hangt af van al die Madoffjes die zich ministers van Financien noemen. Want de bailout is niets anders dan een gigantisch piramidespel, ook wel een Ponzi schema genoemd. En dat is precies wat Madoff heeft gedaan, maar dan met een magere $ 60 miljard. En hij zit voor de rest van zijn leven in de gevangenis…
  Overigens is de enige goede maatregel het opheffen van de Euro. Dat komt op enig moment als laatste optie op tafel, nadat we vele, vele miljarden van ons eigen geld hebben weggegooid. Ook nu gaat dat geld kosten; daar is geen enkele twijfel over. Maar zachte heelmeesters maken stinkende wonden. En de huidige wond is wel heel erg groot aan het worden. De geur is dan ook overweldigend…

 • Ivo
  says:

  @ Marc: denk niet dat er veel andere opties waren. Heb grote twijfels of we er beter van zouden worden als we een dikke middelvinger opstaken en de landen failliet zouden laten gaan. Het was kiezen tussen 2 kwaden en er is mijn inziens gekozen voor de minst slechte optie.
  Sinds jij van bijna alles heel veel verstand hebt, ben ik heel benieuwd wat jij gedaan zou hebben als je Minster van Financien was geweest….