Die Grieken zijn zo lui nog niet! Of toch wel?

image Er bestaat een grondige verontwaardiging in ons land over die aartsluie Grieken die al op hun 53ste met pensioen kunnen gaan. Geen wonder dat hun land bijna failliet is. En moeten wij ze nu ook nog eens gaan redden? Wegwezen!

Maar ik heb enig speurwerk gedaan en ben over wat cijfertjes gestruikeld die het beeld van die luie Grieken grondig onderuit haalt. Opeens lijken wij Nederlanders een lui volkje te zijn; althans volgens cijfers van de Organisation for Economic Co-operation and Development, kortweg de OECD. Maar niet alles is wat het lijkt…

Want die OECD publiceert allerlei economische cijfers, waaronder de uiterst grappige cijferreeks: Average annual hours actually worked per worker. En volgens deze reeks zijn dit het gemiddeld aantal werkuren per jaar voor een aantal geselecteerde landen:

 OECD: gemiddeld aantal werkuren per jaar voor geselecteere landen (2008) OECD: gemiddeld aantal werkuren per jaar voor geselecteere landen (2008)

Goedemorgen! Volgens deze cijfers werken wij Nederlanders per jaar maar liefst 731 uur minder dan de gemiddelde Griek. Als we dit verschil eens als vertrekpunt nemen om een vergelijking te maken tussen het wekzame leven van een Griek en een Nederlander dan is dit het schokkende feit:

Werkt een Griek van zijn 20ste tot zijn 53ste gemiddeld 2.120 uur per jaar, dan moet een Nederlander van zijn 20ste tot zijn 70ste werken (op basis van 1.389 uur per jaar).

Nou, daar wordt je als Nederlander wel ineens heel stil van!

Maar… laten we ons vooral niet te vroeg gaan schamen. Want deze cijfers gaan uit van landelijke totalen. Waardoor deze cijfers uiteindelijk helemaal niets zeggen. Tenslotte moet je natuurlijk ook de omvang van deeltijdwerk in de vergelijking betrekken, want anders ben je appels met peren aan het vergelijken.

En Nederland is natuurlijk koploper als het om deeltijdwerk gaat. Nu heb ik geen vergelijkingscijfers op dit gebied van Griekenland, maar als rechtgeaard macho mediterraan land denk ik zo dat het met dat deeltijdwerk in Griekenland nog niet erg wil vlotten.

En dan is er nog dit: als een Griekse werknemer gemiddeld 2.120 uur per jaar werkt dan is hij dus bijna 41 uur per week aan de slag. Gedurende 52 weken! Die Grieken toch; het lijkt verdacht veel op dat gerommel met hun begrotingstekort.

Geconsolideerde cijfers kunnen niet zomaar gebruikt worden om een steekhoudende vergelijking mee te maken. Maar het laat maar weer eens zien hoe makkelijk cijfers kunnen worden gebruikt voor onzorgvuldige conclusies. De gemiddelde politicus zou er zijn hand niet voor omdraaien…

Geef een antwoord

1 Comment
  • lol
    says:

    wat een simpel eenzijdig verhaal. Kunnen er misschien ook cijfers bij, bijvoorbeeld over hoe efficient die uren ingevuld worden? Heb zo’n idee dat de werkmentaliteit in Griekenland toch een stuk rustiger is dan in ons gestreste landje…