Vacaturesite top 10: slecht!

Vacaturemonitor Tja, wat moet ik ervan zeggen. Deze week is het ronduit slecht. Want we zijn met ruim 82.000 nieuwe vacatures over de afgelopen drie weken geëindigd. Oftewel 5.000 vacatures minder in vergelijking met vorige week. Dat is toch wel een enorme domper!

Als gevolg van deze tegenvallende aantallen zitten we ook weer onder het vacaturevolume van 2009. En niet zomaar een beetje, we duikelen van +1,2% naar –5,4%. Dat is een behoorlijke breuk in vergelijking met de afgelopen weken waar we zo fraai boven de resultaten van vorig jaar waren gekomen…

De wekelijkse top 10
De tabel met de top 10 vacaturesites heeft de volgende kolommen:

 • Netto. Dit is de kolom die het marktaandeel op basis van het netto aantal vacatures toont
 • Dubbel. Hier wordt het marktaandeel van de sites getoond op basis van het werkelijke aantal vacatures, inclusief vacatures die op meerdere sites voorkomen
 • 2009. Hier wordt het marktaandeel getoond van de sites over dezelfde periode in het vorige jaar.

Dit is de top 10 van sites met de meeste nieuwe vacatures  over de afgelopen drie weken:
Vacaturesite top 10: week 17 - 19

In vergelijking met vorige week ziet het er zo uit:

 • Werk.nl: –0,8%
 • Nationale Vacaturebank: -0,1%
 • Monsterboard: -0,3%
 • JobTrack: +0,1%
 • Randstad: +0,1%
 • Vacaturekrant: +0,1%
 • Tempo-Team: +0,1%
 • Megajobs: +0,8%
 • Careerbuilder: +0,5%

Het blijft wisselen onderin; DOVAjobs is er deze week alweer uitgeknikkerd. En voor het eerst sinds zeer lange tijd is NUwerk weer eens te gast. Maar ook dat zal niet al te lang duren, want het is een drukte van belang rond de 1% marktaandeel.

Opvallend is verder dat de grote drie vacaturesites aandeel inleveren tertwijl de kleinere sites uitsluitend martkaandeel winnen.

In vergelijking met vorig jaar ziet de top 10 er zo uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2009 en 2010 (week 17 – 19)

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2009 en 2010 (week 17 – 19)

Megajobs en Careerbuilder zitten beiden duidelijk boven het volume van vorig jaar; JobTrack is weer teruggevallen naar een lager volume in vergelijking met vorig jaar.

Van de grote sites is alleen Nationale Vacaturebank dichtbij de resultaten van vorig jaar; Monsterboard blijft hier ver bij achter. De resultaten van Werk.nl zijn niet vergelijkbaar; deze site werd verleden jaar nog niet volledig gespiderd.

De grote drie
Dan ook nog het beeld van het marktaandeel van grote drie over het afgelopen jaar. Waar ik een tweetal grafieken laat zien:

 1. Netto. Dit is het marktaandeel op basis van het netto aantal vacatures
 2. Bruto. Dit is het marktaandeel op basis van het werkelijke aantal vacatures, inclusief vacatures die op meerdere site voorkomen

Het marktaandeel op basis van het netto aantal vacatues ziet er zo uit:

Trendlijn drie grootste vacaturesites (Netto), laatste 52 wekenTrendlijn drie grootste vacaturesites (Netto), laatste 52 weken

Het marktaandeel op basis van het bruto aantal vacatures ziet er zo uit:

Trendlijn drie grootste vacaturesites (Bruto), laatste 52 weken

Trendlijn drie grootste vacaturesites (Bruto), laatste 52 weken

Goedemorgen! De drie sites duikelen als een gek naar beneden. Wat is hier aan de hand? Is opeens het percentage meervoudige plaatsingen aan het opdrogen? Een vreemde situatie.

Cijfers en ranglijst zijn gebaseerd op JobFeed. JobFeed is een initiatief van Textkernel.

Geef een antwoord

2 Comments
 • Marc Drees
  says:

  @Marc:
  StepStone is een kleine speler, of zoals de immer charmante Gijs Bos (directeur StepStone Nederland) het zou zeggen: een vacaturesite met focus. In de ranglijst van grote vacaturesites zal je ze dan ook niet tegenkomen; StepStone is meestal te vinden vanaf plaats 40. Bedenk echter dat groot lang niet altijd mooi is… En nee, ik heb geen aandelen, revenue share of enig ander voordeel bij StepStone. Tevens ken ik hun rendementscijfers niet. Ik kan ze dus aan- noch afraden…

 • Marc van Zutphen
  says:

  Ik vraag mij af op welke plaats Stepstone staat!  Wie kan mij dat vertellen. En welke ervaringen hebben jullie met Stepstone?. Zij komen nu met een goedkope aanbieding. Een charme offensief?