Vacatures per regio: ferme daling

VacaturemonitorEen week in mineur, zo mogen we de vorige week wel noemen. Want alle regio’s zijn fors achteruit gegaan. Alleen West-Nederland heeft de schade weten te beperken. Da’s mooi, want het blijft onze grootste regio.

Maar dat laat onverlet dat we ferm zijn gedaald, waarbij desondanks Zuid- en Noord-Nederland nog altijd boven de resultaten van 2009 uitsteken. En dat zijn toch twee strohalmen om ons aan vast te houden…

Dit is de grafiek voor de afgelopen drie weken:

Vacatures per regio: week 17 – 19

Vacatures per regio: week 17 – 19

In vergelijking met vorige week zijn dit de resultaten:

  • Zuid: -0,6%
  • West: -0,1%
  • Oost: -0,3%
  • Noord: -0,3%

Alle regio’s gaan naar beneden; Oost- en Noord-Nederland zelfs voor de tweede achtereenvolgende week. Ondanks een daling over de volle breedte steken Zuid- en Noord-Nederland nog boven de resultaten van vorig jaar uit.

Over het afgelopen jaar ziet het er zo uit:

Vacatures per regio: afgelopen 52 wekenVacatures per regio: afgelopen 52 weken

Ja, dat ziet er akelig uit voor alle regio’s met uitzondering van West-Nederland. De enige regio met een beperkte daling. Als we naar de ontwikkeling in 2009 kijken dan is er na volgende week een duidelijke groei te zien bij alle regio’s. Nou maar hopen dat deze groei zich ook in 2010 manifesteert.

De kans is natuurlijk redelijk hoog; tenslotte is mei een maand met veel vrije dagen en een vakantieperiode. Mogelijk is dat de verklaring voor de negatieve resultaatontwikkeling. Dat zou betekenen dat juni fors betere resultaten gaat laten zien. Ik ben al aan het duimen.

Verantwoording
CBS indeling die Nederland in een viertal regio’s opdeelt:

  • Zuid-Nederland: Noord-Brabant en Limburg
  • West-Nederland: Utrecht, Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland
  • Oost-Nederland: Overijssel, Gelderland en Flevoland
  • Noord-Nederland: Groningen, Friesland en Drente

Cijfers en ranglijst van nieuwe vacatures zijn gebaseerd op JobFeed. Jobfeed is een initiatief van Textkernel.

Geef een antwoord