Vacaturekrant: slechte ervaring voor werkzoeker

Logotype VacaturekrantAfgelopen maandag bleek plotseling Vacaturekrant in een nieuwe jas te zijn gehesen. Ondanks de vrije val waarin de traditionele uitgever zich bevindt heeft Telegraaf Media Groep (TMG) blijkbaar ergens een potje weten te vinden om de antieke site een facelift te geven.

Maar is het meer dan een facelift? Wordt de werkzoeker ook een goede ervaring geboden in de zoektocht naar een nieuwe baan? De kritische werkzoeker heeft op deze vragen een antwoord gezocht door een bezoekje te brengen aan Vacaturekrant.

De homepage
Dit is de nieuwe homepage van Vacaturekrant:

Vacaturekrant | Homepage Nou, dit laat aan duidelijkheid niets te wensen over. Een visueel dominante zoekfunctie (met helaas teveel velden) en een minder dominante mogelijkheid om een CV te plaatsen. De twee primaire functies zijn direct en duidelijk zichtbaar. Goed gedaan dus!

Maar het ritselt ook van de fouten op deze pagina. Wat te denken van de gigantische inlogfunctie? Die geen mogelijkheid tot registreren biedt; een functie die om volstrekt onduidelijke redenen in de global navigation is geplaatst…

En dan de reclame aan de bovenzijde van de pagina. Die ervoor zorgt dat het rijtje met Actuele vacatures onzichtbaar is, below the fold. Voor een werkzoeker zijn die actuele vacatures vast veel interessanter dan Ideal. Maar ja, die werkzoeker brengt natuurlijk geen geld in het laatje. Denkt TMG…

En wat zouden Homepage toppers zijn? Volstrekt onduidelijk.

Het zoekresultaat
Laat ik maar eens op die knop Zoeken klikken:

Vacaturekrant | ZoekresultaatTja, wat zal ik hier van zeggen. Een mix van positieve en negatieve zaken vallen mij op. Wat goed is; de faceted search aan de linkerzijde; helaas gesitueerd onder een vezeer dominante quick search functie die in verticale richting veel teveel ruimte inneemt. En Vacaturesite heeft blijkbaar nog nooit van accessibility gehoord, want alleen Arendsoog kan de cijfers achter de onderdelen van de faceted search onderscheiden. Heb je een visuele beperking dan wil Vacaturekrant je niet als bezoeker…

Wat slecht is; de reclame boven het zoekresultaat (net als op de homepage, dus ik heb het maar niet nog een keer laten zien) en de tekst die onder het kopje Vacature overzicht staat. Ook hier wordt verticale real estate verprutst waardoor de werkzoeker veel minder vacatures kan zien dan zonder dit soort overbodige rommel.

En dan zijn er nog de vacatureresultaten zelf. Een Vacature overzicht moet natuurlijk wel overzichtelijk zijn. En dat doel wordt veel beter gediend door de kerngegevens van een vacature (functienaam, locatie, bedrijfsnaam, aantal uren, opleiding, salaris) in 1 regel te tonen. Nu moet je je een slag in de rondte scrollen om alle vacatures te zien, en je bent continu aan het zoeken naar de relevante informatie. Die ook slechts gedeeltelijk getoond wordt.

De pagina met zoekresultaten krijgt van mij een dikke onvoldoende. Hoe zit het met de pagina met de volledige vacaturerekst?

De vacature
Hier loop ik tegen een wel heel merkwaardige situatie aan. Vacaturekrant verdient een pluim voor het duidelijk presenteren van alle content, maar de verticale ruimte die hiermee wordt ingenomen zorgt ervoor dat allerlei belangrijke informatie onzichtbaar wordt. En dat is ongelofelijk dom. Zoals uit onderstaand voorbeeld blijkt:

Vacaturekrant | Vacaturetekst Zo ziet voor mij de volledig zichtbare pagina van een vacature er uit.

In het blauwe vak staan de kerngegevens van de vacature vermeld. Prima. En er zijn een aantal calls to action aanwezig (Bewaren, Verstuur als e-mail, Print, en Online solliciteren). Ook goed, hoewel de primaire call to action (Online solliciteren) stom genoeg helemaal achteraan staat en visueel niet dominanter is weergegeven.

Maar waar is de uitgebreide vacaturebeschrijving? Ja, die zit helemaal below the fold… Want met die stomme advertentie, de brede logo balk, de navigatie, de breadcrum en het blauwe vak is gewoon alle verticale ruimte op het scherm op. Er is geen ruimte meer. Dus zit ik als werkzoeker met de vraag wat deze vacature nou precies inhoudt. Zoekplaatje…

De sollicitatie
Het is allemaal bijzonder onhandig, maar ik ga toch maar solliciteren. En als ik daarvoor op de link Online solliciteren klik krijg ik dit te zien.

Vacaturekrant | TussenpaginaEen volledig overbodige tussenstap; uitsluitend bedoeld om zoveel mogelijk mensen te verleiden tot het achterlaten van een CV. Ik heb daar geen zin in en klik dus op Voeg een losse CV als attachement toe. Volgens mij is dit ook nog een koe van een stijlfout, want het is natuurlijk Voeg een los CV toe… En nog beter: Voeg een CV toe

Het is natuurlijk veel verstandiger om de vraag of je een CV in de database wil zetten te stellen nadat je hebt gesolliciteerd. Maar dat betekent dat Vacaturekrant vanuit de werkzoeker moet gaan denken, en dat is blijkbaar nog altijd een stap te ver.

Nadat ik heb gesolliciteerd krijg ik de zakelijke mededeling Je sollicitatie is verstuurd op het scherm te zien. Geen bedankje, gewoon de melding van het feit. Daar krijg ik toch zo’n warm en fuzzy gevoel van…

De e-mail bevestiging
De automatische bevestiging van mijn online sollicitatie is van hetzelfde onpersoonlijke kaliber:

Vacaturekrant | E-mail response op online sollicitatieHier is zoveel mee mis dat ik niet eens weet waar ik moet beginnen. Ik doe er daarom ook maar geen poging toe. Het is mooi geweest.

Conclusie
De nieuwe versie van Vacaturekrant faalt op vrijwel ieder gebied: user experience, accessibility, gebruiksvriendelijkheid. Dit zijn blijkbaar allemaal onbekende begrippen bij TMG. Geen wonder eigenlijk; we hebben het tenslotte over een klassieke uitgever. Maar het is toch schokkend om te zien hoe weinig aandacht TMG aan de primaire doelgroep wenst te schenken. Grid en advertenties zijn veel belangrijker.

Afijn, de dalende trend in vacaturevolume bij Vacaturekrant kan maar beter doorzetten. Dan kan de site tenminste binnenkort bij het grofvuil worden gezet. Waar ze eigenlijk nu al thuishoort…

Geef een antwoord

1 Comment