Banenschakel: wat doe ik hier?

Logotype Banenschakel Er komen weliswaar met grote regelmaat nieuwe initiatieven binnen de online recruitment wereld langs waar ik niet warm voor loop, maar soms sla ik echt steil achterover. Zoals vandaag gebeurde toen ik een bezoekje bracht aan Banenschakel.nl.

Deze site vergeet namelijk te vertellen wat ze voor de bezoeker betekent. Of in dit geval: wat ze voor een werkzoeker gaan doen, als diezelfde werkzoeker zich heeft ingeschreven! Met andere woorden: waarom zou ik me bij Banenschakel inschrijven?

En daarmee schiet de site zich natuurlijk ernstig in de eigen voet. Wat zegt Banenschakel namelijk op haar homepage? Het begint met het volgende, duidelijke statement:

Hoe werkt Banenschakel voor werkzoekenden? Eenvoudig en doeltreffend!

Ha!denk je dan. Deze site gaat iets voor mij als werkzoeker doen. Maar wat is dat dan precies? Nou… dat is een stuk minder duidelijk. Ik heb het in ieder geval niet kunnen ontdekken in de onderstaande woordenbrij:

Registratie neemt slechts enkele minuten in beslag. Je vult minimaal alle velden in waar een sterretje bij staat. Naast je persoonlijke gegevens vul je onder andere in welke opleiding je hebt gedaan. Vervolgens vul je in naar wat voor baan je op zoek bent en hoelang ervaring je daarin hebt. Eventueel kun je je CV uploaden. Je kunt meerdere matchprofielen aanmaken als je interesse hebt in verschillende functies. Klaar! Je kunt nu aan de slag met BanenSchakel.

Ja, ik kan aan de slag, maar wat kan ik dan doen? Afijn, laat ik het maar gewoon eens zelf gaan ontdekken.

De homepage
Zo ziet de homepage er uit:

Banenschakel | Homepage

Afgezien van de volledige onduidelijkheid wat de site voor mij kan betekenen ziet het er natuurlijk wel gezellig uit op Banenschakel. Met drie gigantische knoppen aan de rechterzijde, waar ik maar eens op heb geklikt:

Banenschakel | Stap 1O jee, stap 1 van 5! Vijf stappen om me in te schrijven? Deze site heeft veel vertrouwen in de bereidheid van bezoekers om onevenredig veel werk te verrichten zonder te weten waarvoor.

Nou, daar gaan we maar weer…

Wat verder opvalt is dat er geen privacyverklaring te vinden is. Oftewel, Banenschakel treedt de WBP met voeten. Sterker nog, wat te denken van de volgende zin in de algemene voorwaarden:

BanenSchakel.nl behoudt zich het recht voor de teksten van bijgevoegde CV’s in te korten of te wijzigen.

Zo, zo, dat is bijzonder! Banenschakel is lekker bezig om werkzoekers van zich te vervreemden. Niet alleen moet je je de blubber typen om je te registeren, je bent ook nog eens overgeleverd aan de nukken en grillen van deze site.

En er zin behoorlijk wat nukken. Wat te denken van de 2e stap:

Banenschakel | Stap 2

Ja, ik moet een vakgebied zelf verzinnen, evenals een functienaam. Vervolgens kan ik wel uit een lijst met vakgebieden en functienamen kiezen als ik moet aangeven waar ik naar op zoek ben. Wat is dat nou voor onzin.

En het gaat maar door:Banenschakel | Stap 3

En door:

Banenschakel | Stap 4 Als ik in stap 5 vervolgens mijn gegevens heb gezien en op de knop Volgende heb geklikt krijg ik onder meer deze tekst te zien:

U heeft een e-mailbericht ontvangen met daarin instructies om uw inschijving te voltooien. Zodra u deze heeft opgevolgd kunt u gebruik maken van Banenschakel.

Ik heb dus nog altijd geen idee wat ik met Banenschakel kan doen! Maar goed, na de e-mail kan ik eindelijk kijjken wat Banenschakel mij te bieden heeft. En dit zie ik nadat ik heb ingelogd:

Banenschakel | Matchresultaat Krijg nou wat? Ik zie twee vacatures? Maar dat kan ik toch bij iedere vacaturesite zien zonder dat ik daar van alles en nog wat van tevoren moet invullen. En twee vacatures is natuurlijk niet echt veel…

Als goede verstaander denk ik echter te weten wat Banenschakel probeert te bieden: matching. Maar daarvoor worden weer veel te weinig gegevens gevraagd. En matching werkt niet alleen beter met heel veel gegevens, maar ook met heel veel vacatures. En er zijn ook nauwelijks vacatures…

Met andere woorden, niet alleen weet Banenschakel mij niet duidelijk te maken waarom ik me zou moeten inschrijven; na inschrijving wordt het nog steeds niet duidelijk. En kan ik niet anders dan diep teleurgesteld het pand verlaten. Om nooit meer terug te keren.

Conclusie
Banenschakel is mogelijk een slachtoffer van het principe van een goed concept met een bijzonder slechte uitvoering. In die zin lijkt de site op het aanzienlijk armere broertje van itzBig of JobFox. itzBig is ondertussen dood en begraven, JobFox is een opgewarmd lijk. Hiermee lijkt de toekomst van Banenschakel bezegeld.

Achtergrond
Banenschakel.nl is niet alleen de sitenaam maar ook de naam van de eenmanszaak die eigendom is van Gertrude Piena-Bonk. Ik hoop dat ze haar echte baan niet heeft opgegeven voor dit initiatief.

Geef een antwoord

7 Comments