Vacaturesite top 10: een beetje groei

Vacaturemonitor Het resultaat is beter dan vorige week; maar daarmee is wel zo’n beetje alles gezegd. Want we zijn met bijna 83.000 nieuwe vacatures over de afgelopen drie weken geëindigd. En dat is 1.000 vacatures meer dan vorige week. Maar nog altijd een gruwelijk laag aantal vacatures.

Desondanks zitten we deze week weer boven het vacaturevolume van 2009. Waar we vorige week nog 5,4% onder dat volume zaten, steken we er deze week met 1,5% bovenuit. Da’s toch wel een opsteker, hoewel we in 2009 om deze tijd natuurlijk in een inktzwarte recessie zaten.

De wekelijkse top 10
De tabel met de top 10 vacaturesites heeft de volgende kolommen:

 • Netto. Dit is de kolom die het marktaandeel op basis van het netto aantal vacatures toont
 • Dubbel. Hier wordt het marktaandeel van de sites getoond op basis van het werkelijke aantal vacatures, inclusief vacatures die op meerdere sites voorkomen
 • 2009. Hier wordt het marktaandeel getoond van de sites over dezelfde periode in het vorige jaar.

Dit is de top 10 van sites met de meeste nieuwe vacatures  over de afgelopen drie weken:

Vacaturesite top 10 

In vergelijking met vorige week ziet het er zo uit:

 • Werk.nl: –2,2%
 • Nationale Vacaturebank: +0,4%
 • JobTrack: +0,5%
 • Monsterboard: -0,5%
 • Megajobs: +0,8%
 • Randstad: +0,1%
 • Tempo-Team: 0,0%
 • Vacaturekrant: -0,2%
 • Careerbuilder: -0,2%

Werk.nl stuitert nog altijd op en neer, de site blijft erg vreemde resultaten tonen. Opvallend is dat JobTrack deze week de 3e plaats van Monsterboard heeft overgenomen. Het moet niet gekker worden. Onderaan is DOVAjobs weer terug, ten koste van NUwerk.nl die het maar heel kort heeft volgehouden.

In vergelijking met vorig jaar ziet de top 10 er zo uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2009 en 2010 (week 18 – 20)

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2009 en 2010 (week 18 – 20)

Net als vorige week zijn alleen Megajobs en Careerbuilder de sites die boven het volume van vorig jaar uitsteken. Daartentegen zijn DOVAjobs, Vacaturekrant en Monsterboard de grote verliezers ten opzichte van 2009. Nationale Vacaturebank, JobTrack en Randstad doen hun uiterste best om de resultaten van 2009 te overtreffen; maar dat wil vooralsnog maar niet lukken.

De grote drie
Dan ook nog het beeld van het marktaandeel van grote drie over het afgelopen jaar. Waar ik een tweetal grafieken laat zien:

 1. Netto. Dit is het marktaandeel op basis van het netto aantal vacatures
 2. Bruto. Dit is het marktaandeel op basis van het werkelijke aantal vacatures, inclusief vacatures die op meerdere sites voorkomen

Het marktaandeel op basis van het netto aantal vacatues ziet er zo uit:

Trendlijn drie grootste vacaturesites (Netto), laatste 52 weken

Trendlijn drie grootste vacaturesites (Netto), laatste 52 weken

Werk.nl blijft maar dalen, en fors ook. Nationale Vacaturebank laat een kleine plus zien terwijl Monsterboard nu gedurende drie weken achtereen een daling laat zien.

Het marktaandeel op basis van het bruto aantal vacatures ziet er zo uit:

Trendlijn drie grootste vacaturesites (Bruto), laatste 52 weken

Trendlijn drie grootste vacaturesites (Bruto), laatste 52 weken

Nou, hier daalt Werk.nl in extreme mate! Met andere woorden; volgens deze cijfers is de laatste paar weken het percentage unieke vacatures op Werk.nl enorm gestegen. Dit wordt helemaal duidelijk als de netto (donkergroen) en de bruto (lichtgroen percentages) van Werk.nl in samenhang worden getoond:

Bruto (donkergroen) en netto trendlijn Werk.nl, laatste 52 weken

Bruto (donkergroen) en netto trendlijn Werk.nl, laatste 52 weken

Wat ontstaat hier plotseling een enorm verschil! Werk.nl is op allerlei manieren bijzonder vreemd aan het doen sinds de introductie van de vernieuwe site. Nu is dus ook de afstand tussen de bruto en netto percentages plotseling geexplodeerd. Ik snap er niets meer van.

Misschien ligt dit niet aan Werk.nl maar heeft JobFeed iets veranderd. Want ook voor Monsterboard en Nationale Vacaturebank zijn de bruto aantallen de laatste weken sterk gedaald. Tijd voor een kleine check, denk ik zo…

Cijfers en ranglijst zijn gebaseerd op JobFeed. JobFeed is een initiatief van Textkernel.

Geef een antwoord