Vacatures per regio: Hoera!?

Vacaturemonitor Een uniek moment, zo durf ik de resultaten van deze week wel te noemen. Want alle regio’s steken boven het resultaat van 2009 uit! Voor het eerst sinds het begin van de recessie kunnen we deze mijlpaal bijschrijven in de annalen van de geschiedenis.

Het werd wel eens tijd dat we op wat goed nieuws werden getrakteerd. Waarbij overigens niet de groei van dit jaar, maar vooral de daling in 2009 zorgt voor dit unieke resultaat. Da’s dan wel weer jammer…

Dit is de grafiek voor de afgelopen drie weken:

Vacatures per regio: week 18 – 20

Vacatures per regio: week 18 – 20

In vergelijking met vorige week zijn dit de resultaten:

  • Zuid: +0,1%
  • West: +0,1%
  • Oost: 0,0%
  • Noord: -0,1%

Mooi he! Alle regio’s steken boven het resultaat van 2009 uit. Ja, ook Oost-Nederland; zij het met 0,01%! Maar eindelijk is het zover, alle regio’s doen het in 2010 beter dan een jaar geleden. Daar word ik toch heel erg blij van.

Het is overigens duidelijk dat ten opzichte van vorige week de groeicijfers van de individuele regio’s minimaal zijn. Sterker nog, Oost-Nederland kent geen wijziging terwijl Noord-Nederland zelfs licht daalt. De ‘winst’ zit dus vooral in dalende resultaten in 2009.

Over het afgelopen jaar ziet het er zo uit:

Vacatures per regio: afgelopen 52 weken

Vacatures per regio: afgelopen 52 weken

Dit beeld is aanzienlijk minder positief. Want hier is niets bijzonders te zien aan de ontwikkeling van de vacatures per regio. Minimale groei, stilstand en zelfs een lichte achteruitgang zijn tenslotte geen sterke signalen dat het beter gaat.

En dan is er nog de ontwikkeling in 2009; waar het in mei en juni vooral steeds beter ging. Een ontwikkeling die in 2010 moeten worden gekopieerd, anders schieten we zo weer onder de resultaten van 2009.

Desondanks is het goed om te genieten van de fraaie momenten als die zich voordoen. En deze week is zo’n fraai moment!

Verantwoording
CBS indeling die Nederland in een viertal regio’s opdeelt:

  • Zuid-Nederland: Noord-Brabant en Limburg
  • West-Nederland: Utrecht, Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland
  • Oost-Nederland: Overijssel, Gelderland en Flevoland
  • Noord-Nederland: Groningen, Friesland en Drente

Cijfers en ranglijst van nieuwe vacatures zijn gebaseerd op JobFeed. Jobfeed is een initiatief van Textkernel.

Geef een antwoord