Vacatures, vacatures, het zijn er nog steeds niet veel

Hoe gaat het met de vacature aantallen in ons land? Een vraag die regelmatig wordt gesteld en die gelukkig eenvoudig kan worden beantwoord:

Nieuwe vacatures per week (grijs) en gemiddeld op jaarbasis (rood), 2008 - heden

Nieuwe vacatures per week (grijs) en gemiddeld op jaarbasis (rood), 2008 – heden

De grafiek toont het aantal nieuwe vacatures per week (in grijs) en gemiddeld op jaarbasis (in rood) gedurende de periode januari 2008 tot afgelopen week.

Uit de grafiek blijkt dat we op een bodemniveau zijn aangekomen van ruim 27.500 nieuwe vacatures per week. En op dat bodemniveau dobberen we nu alweer een tijdje rond. Waarbij het vooralsnog onduidelijk is of we binnenkort de weg naar boven weer gaan inslaan. Wat wel zo fijn zou zijn.

Per beroepsgroep is het beeld trouwens heel divers. In onderstaande grafiek is de procentuele verandering in het aantal nieuwe vacatures weergegeven ten opzichte van 2008 (=0%). En dat geeft het volgende beeld:Procentuele verandering vacaturevolume beroepsgroepen, 2008 - heden

Procentuele verandering vacaturevolume beroepsgroepen, 2008 – heden

Helaas is de beroepsgroep met de meeste vacatures (Administratie en klantenservice) nog steeds aan het dalen. Het vacaturevolume is met meer dan 50% gedaald sinds 2008! En dat heeft natuurlijk zijn invloed op het totale vacaturevolume.

Maar er is ook ‘goed’ nieuws. Zo stijgt de beroepsgroep Inkoop en magazijnbeheer lekker door, al is het vacaturevolume nog altijd ruim 35% lager dan in 2008. En Communicatie, marketing en PR zit al sinds tijden weer in de lift; alleen gaat die lift wat langzaam naar boven. De groep Informatie- en communicatietechnologie wil nog altijd niet groeien terwijl die groei bij Verkoop en handel er wel is maar zonder enige overtuiging.

Al met al is het niet bepaald een beeld van een krachtig herstel; uitgezonderd voor de functies binnen Inkoop en magazijnbeheer. En dat terwijl het getoeter over herstel van de economie steeds oorverdovender wordt. Wat klopt hier niet?

Geef een antwoord