Manonvriendelijk

Zoals sommige van mijn volgers op twitter niet hebben kunnen missen, heb ik gisteren een workshop gegeven voor Female Factor. Een netwerk organisatie voor vrouwen, waar zelfstandige en ondernemers elkaar kunnen treffen. Leuke workshops kunnen volgen en uiteraard een stuk kennisdeling kunnen doen.

Nu is het recruitment vak, een vak waar veel vrouwen in werkzaam zijn. Na wat onderzoek blijkt ons vakgebied ook een power vrouwen groep te hebben. Zelfs een groep van formaat, met ruim 500 leden. Nu vraag ik mijzelf af hoeveel echte power vrouwen er zijn in recruitment land. Ik ken er zelf honderden en er zijn er maar enkele die ik de titel power vrouw mee willen geven. Nu zijn de dames die dit zijn begonnen, wel power vrouwen ( al zeg ik het zelf )

Nu ben ik wel van mening dat vrouwen in de regel betere recruiters zijn dan mannen. Mannen hebben namelijk een gebrek aan een aantal persoonskenmerken, die van groot belang zijn voor recruiters. Wij zijn niet nauwkeurig, hebben een gebrek aan inlevingsvermogen en als ik elke vrouw waar ik ooit een relatie mee heb gehad moet geloven ontbreekt het aan initiatief. Daarnaast hebben vrouwen iets wat wij mannen niet hebben en dat is vrouwelijke intuïtie. Dat onderbuik gevoel waar vrouwen het altijd over hebben.

Mannen die een eigen clubje hebben. Wij zouden dat niet moeten proberen ! Er zijn een aantal mannen die een leuke politieke partij, de SGP, hebben opgericht zodat ze in ieder geval een paar avonden in de week buiten de deur kunnen zijn. Lekker klaverjassen, vieze moppen vertellen en een biljartje kunnen leggen. Lekker even geen gezeur van vrouw lief. Nu zeggen ze wel dat het vanuit geloofsovertuiging is, gelul, volgens mij wil de heer Van der Staaij gewoon wat tijd voor zichzelf.

Een thuishaven voor mannen was vroeger nog het voetballen, maar tegenwoordig zijn er bij meeste voetbalclubs net zo veel vrouwen als mannen te bekennen. Wellicht moeten wij mannen ons massaal gaan aanmelden voor echte vrouwen dingen en het dan mannelijker maken en het ons toe eigenen. Bijvoorbeeld “Power Punikken” of  “Mannen Mozaïeken”. Kijken hoe de vrouwen dat vinden !

Als wij mannen binnen recruitment een groep zouden oprichten , voor alleen mannen dan vraag ik mijzelf af hoe lang het duurt voordat er een dame lid wil worden. Dat je een dreigende e-mail krijgt met een “opzij”toon erin. Een groep alleen voor mensen die staand kunnen plassen.  Waar we het kunnen hebben over recruitment, auto’s, voetbal en natuurlijk vrouwen.

Uiteraard wil ik de proef op de som nemen, dus bij deze de groep https://www.linkedin.com/groups?home=&gid=3088181

Tot snel mannen !

Martijn

Geef een antwoord

8 Comments
 • hmesters
  says:

  @martijn
  Cool verhaal! Ik was deze week met mijn vrouwelijk leidinggevende op een bijeenkomst die georganiseerd werd door de ‘ leading ladies’ van Abn amro bank en Fortis. Ondanks onze feminine Nederlandse cultuur doen we het in de financiele sector heel slecht met betrekking tot het aantal vrouwen in senior management posities. De vrouwen die er rondlopen op dat niveau zijn nog te vaak mannen in mantelpakjes. We hebben nu een charter ondertekend om dat te veranderen. De waarheid: het ziet er voor voor het XY chromosoom (mannen, voor de mensen die direct na hun lagere school zijn gaan werken in de dienstverlening)  niet goed, uit. De 21 e eeuw is de eeuw van de vrouw. De macho bullshit van grote bedrijven van hun aan persoonlijkheidsstoornissen lijdende mannelijk leiders, zal snel tot een einde komen. Niet zo zeer door de veranderende attitude van mannen maar meer door het onvermogen van grote  organisaties om te overleven. De meest irritante en waarde vernietigende  mannen zijn de 55+ ers die nog denken dat ze door intimiderend gedrag en geblaat hun ‘ piepeltjes’ kunnen africhten. Van deze categorie wordt in grote aantallen afscheid genomen, as we speak.
  Even wat kanttekeningen bij ons vermeende superieure mannelijke gedrag:
  1. In de Oekraine  bestaat de financiele sector voor het overgrote deel uit vrouwen. ‘Bankieren is voor mietjes, mannen zijn ondernemer’, is de lokale visie.
  2. Een studie naar het persoonlijkheidsprofiel van de dapperste mannen van deze wereld, de winnaars van de Congressional Medal of Honor (http://www.cmohs.org/), liet zien dat deze mannen vooral gedreven werden door de sterke drang tot ‘het zorgen voor hun mensen’. De meest masculiene heldendaden in oorlogstijd worden dus door een feminine prikkel veroorzaakt. Hoeveel mannelijke managers en leiders in onze organisaties worden in hun gedrag primair gedreven door zorg voor medewerkers en niet door hun portemonnaie? Welke rol heeft de recruitment branche gespeeld om deze grapjassen op het pluche te krijgen? Ik denk dat jullie het antwoord weten.
  3. Bij het beleg van Berlijn door de Russen in april 45, waren het alleen de vrouwen die het lef hadden om tijdens de artilleriebeschietingen uit hun schuilplaatsen te komen om in de rij te staan voor eten. Niet voor zichzelf, maar voor hun kinderen.
  NB. De vrouwen uit Sex in de City deel 1 en 2 hebben met bovenstaande niks te maken.

 • Thomas Waldman
  says:

  @Annemarie WTF? Sinds wanneer is recruitment een door mannen gedomineerd vak? Volgens mij is HR een van de meest door vrouwen bevolkte business lines in het bedrijfsleven.
  Daarnaast heeft Martijn natuurlijk een sterk punt. Als je van welke vorm van positieve discriminatie dan ook de inverse uitvoert heb je de poppen aan het dansen. Stel op je werk eens voor alleen nog blanke autochtone mannen aan te nemen. Kun je lachen.
  Met het oprichten van dit soort clubs benadruk je slechts de gevoelde achterstand. De echte overwinning heb je pas als je je realiseert dat dit soort clubs totaal overbodig/machteloos zijn als drukmiddel. Hopelijk des te gezelliger en nuttiger als kennis en netwerkpunt, Have fun ladies!

 • valeri berns
  says:

  Ja ja mannen het is me toch wat he? Die vrouwtjes doen maar tegenwoordig. In de tijd van jullie vaders was het veel overzichtelijker allemaal. Dat waren nog eens tijden!
  Gister zijn we door de 500 ledengrens gegaan.
  10 juni is onze 2e off line meeting: http://bit.ly/byvMMh…We hebben besloten zelfs twee mannen toe te staan deze keer. Mannen die nieuwsgierig zijn wat de voorwaarden zijn voor deelname aan een Off line Powervrouwen meeting (7 oktober staat de derde gepland) kunnen contact met mij opnemen dan neem ik voorwaarden graag me je door;-)

 • Dolf
  says:

  Wij mannenbroeders kunnen ons altijd in ons eigen, beschermde bastion terugtrekken wanneer we het lidmaatschap van de Odd Fellows aan gaan. www.oddfellows.nl

 • Annemarie Stel
  says:

  O o o, mannen, jullie begrijpen er ook NIETS van hè! Wij vrouwen hebben zo’n ENORME achterstand, economisch en FINANCIEEL, zeker in dit door mannen GEDOMINEERDE vakgebied, dat wij ons wel MOETEN organiseren om nog ENIGE kans te maken SERIEUS genomen te worden.
  Enne, wat die taal betreft… Taal-, spel- en schrijffouten kunnen hun eigen charme hebben, zeker als ze doelbewust als stijlmiddel worden gebruikt, maar vlekkeloos taalgebruik draagt wel bij aan geloofwaardigheid en autoriteit…

 • Ivo
  says:

  @ Martijn: quick question: als je iets getikt hebt, lees je het dan nog eens door om te checken op leesbaarheid, spel- en/of schrijffouten en leestekens?
  Ik weet het antwoord al…
  Moet je toch eens doen (desnoods door iemand anders), want de leesbaarheid ontstijgt niet het niveau van een goede groep 8 leerling. Heel irritant.

 • RecruitingRuben
  says:

  Kijk, dàt is nog eens een vernieuwende groep! Jammer dat het nog niet storm loopt daar… Wellicht dat een nieuw uit te brengen maandblad, getiteld “Aan de kant!” ofzo, de echte mannen over de streep haalt? Laat het tijdperk van het masculisme aanbreken!
  (Misschien kom ik, als ik lid word, dan eindelijk van die onderbuikgevoelens af, leer ik wat buitenspel is en hoe ik fatsoenlijk een driebander kan maken onder het genot van een biertje)

  😉
  Gegroet!