Amerikanen bereiden zich voor op slechtere tijden

Gallup meet dagelijks het sentiment van de Amerikaan in Main Street. En dat sentiment wijkt aanzienlijk af van het gejuich dat dagelijks van Wall Street komt. Het meest interessante sentiment is hoe de gemiddelde Amerikaan tegen de ontwikkeling van de economie aankijkt:

 Gallup: US Economic outlook (oktober 2008 – mei 2010)

 Gallup: US Economic outlook (oktober 2008 – mei 2010)

Kort na de val van Lehman Brothers was het sentiment buitengewoon negatief; tussen de 80 – 90% van de Amerikanen dacht (terecht) dat de economie zou verslechteren. In april 2009 was dat vooruitzicht weliswaar verbeterd; maar nog steeds dacht meer dan de helft van de Amerikanen dat het met de economie slechter zou gaan.

En sinds april 2009 is dat sentiment dus niet veranderd. Al meer dan 12 maanden is volgens 50% – 60% van de Amerikanen de economie nog altijd niet aan de beterende hand. En dat terwijl banken, verzekeraars en alle overheidsdiensten hun uiterste best doen om te laten geloven dat het beter gaat. Maar het lijkt er niet op dat de consument zich nog langer laat bedotten. Wanneer iets voelt als een recessie, ruikt als een recessie en zich gedraagt als een recessie, dan moet het toch nog steeds een recessie zijn?

En daarmee gedraagt de Amerikaanse consument zich voor het eerst in tijden verstandiger dan haar overheid. Die nog altijd haar schuld en begrotingstekort onverstoord laat oplopen naar astronomische hoogtes. De consument is zich daarentegen aan het wapenen voor de slechtere tijden waarvan 60% denkt dat die nog altijd op komst zijn.  Zou er wisdom in the crowds zijn? Ik denk het wel…

Geef een reactie