Humares’ mislukte strategie

Alain DehazeNu Alain Dehaze bij Adecco is benoemd tot directeur Nederland komt er na lange tijd weer een Belg aan het roer bij een Nederlandse uitzender. Dat Dehaze een topmanager is, daar twijfelt niemand aan – hij was CEO van Solvus, en nadat dat bedrijf werd overgenomen door USG People, bivakkeerde Dehaze in de Almeerse board. Tot 2009 was Dehaze twee jaar lang CEO van de Vlissinger detacheerder Humares, bekend van de uitzendmerken Maintec en Oceanwide.

Dit bedrijf heeft al twee jaar geen jaarverslag uitgebracht – de laatste, over 2007, bevat volstrekt gedateerde cijfers en zegt niets over wat Dehaze heeft gepresteerd. Maar gelukkig vonden wij een vers jaarverslag van moederconcern Humares Holding, begin dit jaar gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel.

Daaruit kunnen we meer zeggen over het track-record van de Adecco-directeur bij zijn vorige werkgever. En over het jaar 2008 voor Humares: een verre van goed jaar, zo blijkt.

Voorbehoud (x3)
Allereerst een kanttekening. Het betreft het jaarverslag over 2008, niet over 2009. Bovendien, de Kamer van Koophandel meldt dat het een ‘voorlopige jaarrekening’ betreft, zonder accountantsverklaring. En nog een kanttekening: Humares Holding is de moedermaatschappij van Humares BV, dat zijn jaarverslag nog altijd niet af heeft. Niettemin biedt dit document een eerste kijkje in wat het huidige Adecco-bestuurstalent er in het slik van Walcheren van gebakken heeft.

Krimpend consortium
Humares zette in 2008 net iets meer dan EUR 120 miljoen om – een krimp van 2%. Tegenover een winst van EUR 125.000 in 2007 staat een verlies van EUR 5,7 miljoen. Maar het echte drama bevindt zich op de balans.

Daar staat een krimpend eigen vermogen van EUR 10,8 miljoen op een groeiend balanstotaal van EUR 56,1. De solvabiliteit kelderde in 2008 al van 31,4% naar 19,3%. Erger nog, de goodwillpost nam dankzij de acquisities van Dehaze toe tot EUR 27,6 miljoen – meer dan dubbel zoveel als het eigen vermogen. Als je de goodwill zou afboeken, wordt het eigen vermogen zwaar negatief. In boekhouderstermen: Humares Holding is technisch failliet. Al langer, overigens.

Oorlogskas à EUR 20 miljoen
Toch weet Dehaze voor Humares op de top van de markt een nieuwe lening bij de Rabobank los te peuteren. Aan deze lening zijn dan ook grote delen van dit jaarverslag gewijd. Dehaze mocht van de boerenleenbank voor EUR 20 miljoen gaan shoppen in uitzendland. Daarmee zou hij de groeistrategie van oprichter Wijnand van Gessel moeten waarmaken: Humares zou in 2009 EUR 200 miljoen moeten omzetten.

Aan de lening stelde de Rabobank één voorwaarde: de bank mocht elke deal die Dehaze wilde sluiten, acuut vetoën. Bovendien mocht de bank boeterentes uitdelen als de gezondheid van Humares achteruit zou gaan. Onder deze voorwaarden gingen Dehaze en de Rabobank in de eerste helft van 2008 met elkaar in zee.

‘Duurzame oplossing’
En al aan het eind van hetzelfde jaar barst de bom. Humares Holding schond de afspraken met de bank en was niet in staat om een deel van de lening (à EUR 5 miljoen) terug te betalen. Daarop hief de boerenleenbank prompt de hoogste boeterente. In het jaarverslag liegt het er niet om:

‘At December 31, 2008 the company was in breach of certain covenants […] Despite the covenant breach, the financial institution continued its financing arrangements with the company during 2009 and various initiatives were undertaken to work towards a sustainable solution between the company, the financial institution and the major shareholders. In early 2010, the company, its shareholders and the financial institution agreed on a new draft arrangement going forward.’

Blijkbaar heeft het gehele jaar 2009 in het teken gestaan van gesprekken met Rabobank. En terwijl die ‘sustainable solution’ nog niet in zicht was, dienden zowel CEO Dehaze als CFO Willem Groven hun ontslag in. Dehaze vertrok op 18 september 2009 naar Adecco. Groven verliet Humares anderhalve maand later.

Tachtig miljoen te kort
Voor een omzet van EUR 200 miljoen komt Humares in 2008 EUR 80 miljoen tekort: weg strategie. Maar als dit jaarverslag (nog niet eens door een accountant goedgekeurd) al zo lang op zich laat wachten, is het de vraag: zullen we ooit nog te weten wat Humares in 2009 heeft omgezet?

Dehaze verwijst voor vragen door naar Humares en stelt middels een woordvoerder dat hij ‘geen verantwoordelijkheid ten aanzien van Humares’ heeft. Humares antwoordt niet op mails en telefoontjes. Aandeelhouder Wijnand van Gessel neemt niet op.

Geef een reactie

4 Comments
 • Eric
  says:

  Dehaze en zijn team; Willem, Mark en Cora hebben er een puinhoop van gemaakt bij Humares gelukkig zijn ze nu weg.
  Dehaze zegt nu geen verantwoordelijkheid  te hebben voor Humares, maar hij is wel verantwoordelijk voor de zeer slec hte resultaten in 2008 en 2009. Overigens is Dehaze na de laatste AVA nooit meer op kantoor gekomen plots zat van Gessel er weer na het weekend en gaat het inmiddels stukken beter.

 • Jean paul
  says:

  Dehaze was bij Solvus slechts een zetbaas van Ackermans&Verhaare waar alles werd beslist door de RVB van AvH. kosten saneren maar de omzet blijft ver achter op de markt gedurende de tijd van Dehaze. Mei 2006 wordt Dehaze benoemd tot COO van USG maar wordt 6 weken later al ontslagen en vertrekt met een dikke ontslagvergoeding. Dehaze doet dan 15 maanden niks en zit dan 2 jaar bij Humares het succes daar blijkt wel uit het artikel. nu zit hij via vriendjes bij Adecco ik denk zijn laatste kans als hij ook hier weer slecht presteert dan is het echt over. de stelling van Wilbert dat niemand er aan twijfelt dat Dehaze een topmanager is, wordt hiermee niet bevestigd