Nederland in top 3 van kennismigranten

Het Eurovisie Songfestival is voor Nederland al jaren een brug te ver. In K-1 boksen is Nederland al jaren wereldwijd onverslaanbaar. Weer eens wat anders dan tulpen, klompen en molens. Hopelijk komt daar een goede WK voetbal notering bij. Altijd leuk toch om Nederland hoog te zien eindigen? Een top 3 positie is er al wel van de kennismigrant. Belangrijk, want zij zijn de toekomstige motor van onze kennis economie.

Arbeidsmarkt, loon, reputatie van het hoger onderwijs en kennisinfrastructuur zijn belangrijke aspecten om aantrekkelijk te zijn voor kennismigranten. Nederland scoort goed op deze punten. Alleen de Verenigde Staten en Zwitserland zijn nog aantrekkelijker dan Nederland voor de kennismigrant.

Dit blijkt uit het onderzoek ‘Wat beweegt kennismigranten’ van SEO Economisch onderzoek in elf OESO-landen, dat minister Van der Hoeven maandag 31 mei 2010 naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. ‘Nederland doet het goed, maar we moeten ons vooral inzetten om aantrekkelijk te blijven en nog aantrekkelijker te worden voor hoogopgeleide kennismigranten. De kennisinfrastructuur is hierbij een belangrijke factor’. (Bron: Rijksoverheid.nl)

Bijna de helft van de kennismigranten komt uit Azië, elf procent uit Noord-Amerika. Aziaten worden vaak door hun werkgever uitgezonden, al is hun keuze voor Nederland meestal wel vrijwillig. De kennismigranten zijn relatief jong (40 procent is jonger dan 30 jaar) en vaak man (75 procent). Ze zijn positief in hun oordeel over Nederland.

Duitsland, Canada en Australië worden daarnaast ook genoemd als ‘concurrenten’ van Nederland bij de migratiebeslissing.

Met liedjes winnen we het al lang niet meer. Om nu als Kickboxend land enkel wereldglorie te vergaren is wel heel summier. Het WK zal wel weer een onverdiend verloren kwart finale wedstrijd worden. Liever dan maar blijven investeren in deze topnotering van de kennismigrant….

Geef een antwoord