Vacaturesite top 10: matig, met een gouden randje

Vacaturemonitor Was het verleden week al niet veel bijzonders, deze week is het nog een beetje slechter. Want met bijna 82.000 nieuwe vacatures over de afgelopen drie weken zijn we 1.000 vacatures lager geeindigd. En dat is echt heel erg weinig.

En het is vrijwel even weinig als in dezelfde periode van 2009. Toen eindigden we op 81.903; dit jaar zijn het er 81.911. Hoe is het mogelijk. In 2009 zaten we om deze tijd in zak en as. Vreemd genoeg zijn er op dit moment nogal wat mensen die denken dat het een stuk beter gaat. Waar halen ze het vandaan?

De wekelijkse top 10
De tabel met de top 10 vacaturesites heeft de volgende kolommen:

 • Netto. Dit is de kolom die het marktaandeel op basis van het netto aantal vacatures toont
 • Dubbel. Hier wordt het marktaandeel van de sites getoond op basis van het werkelijke aantal vacatures, inclusief vacatures die op meerdere sites voorkomen
 • 2009. Hier wordt het marktaandeel getoond van de sites over dezelfde periode in het vorige jaar.

Dit is de top 10 van sites met de meeste nieuwe vacatures  over de afgelopen drie weken:

SNAGHTML28c7a807

In vergelijking met vorige week ziet het er zo uit:

 • Werk.nl: +0,4%
 • Nationale Vacaturebank: +0,3%
 • JobTrack: +0,3%
 • Monsterboard: -0,1%
 • Megajobs: +0,1%
 • Randstad: -0,1%
 • Tempo-Team: 0,0%
 • Vacaturekrant: +0,2%
 • Careerbuilder: +0,1%
 • DOVAjobs: +0,1%

Nou, dat zijn vrijwel allemaal kleine plusjes en heel kleine minnetjes. Het is blijkbaar een rustig weekje geweest voor de grootste vacaturesites van Nederland. Dat mag ook wel eens een keer. In vergelijking met vorig jaar ziet de top 10 er zo uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2009 en 2010 (week 19 – 21)  Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2009 en 2010 (week 19 – 21)

En ziedaar! Voor het eerst steekt Nationale Vacaturebank boven de resultaten van vorig jaar uit! Al weken deed de site haar best en deze keer is het eindelijk gelukt. Daarmee heeft Nationale Vacaturebank zich bij Megajobs en Careerbuilder geschaard; deze twee sites steken al weken boven het volume van vorig jaar uit. Wie weet lukt het binnenkort ook JobTrack en Randstad? Helaas zijn Monsterboard, Vacaturekrant en Dovajbos nog altijd heel ver van hun resultaten van vorig jaar verwijderd.

Hoe dan ook; de grootste commerciele vacaturesite van Nederland is voor het eerst boven de resultaten van 2009 uitgestoken. En dat maakt dat ondanks het bijzonder lage aantal vacatures er toch een gouden randje aan de resultaten van deze week komt te zitten.

De grote drie
Dan ook nog het beeld van het marktaandeel van grote drie over het afgelopen jaar. Waar ik een tweetal grafieken laat zien:

 1. Netto. Dit is het marktaandeel op basis van het netto aantal vacatures
 2. Bruto. Dit is het marktaandeel op basis van het werkelijke aantal vacatures, inclusief vacatures die op meerdere sites voorkomen

Het marktaandeel op basis van het netto aantal vacatues ziet er zo uit:

Trendlijn drie grootste vacaturesites (Netto), laatste 52 weken

Trendlijn drie grootste vacaturesites (Netto), laatste 52 weken

Werk.nl stabiliseert weer na de afgelopen weken wel heel erg sterk op en neer te zijn gegaan. Verder is het opvallend dat terwijl Nationale Vacaturebank langzaam stijgt; Monsterboard juist langzaam daalt.  .

Het marktaandeel op basis van het bruto aantal vacatures ziet er zo uit:

Trendlijn drie grootste vacaturesites (Bruto), laatste 52 weken

Trendlijn drie grootste vacaturesites (Bruto), laatste 52 weken

Na de extreme dalingen van de afgelopen weken is er nu duidelijk sprake van een rebound bij alledrie de sites. Het lijkt er sterk op dat de sites weer op hun normale niveau zijn aanbeland. Ik ga er maar vanuit dat de resultaten van de voorgaande twee weken een ‘glitch’ van JobFeed zijn geweest.

Cijfers en ranglijst zijn gebaseerd op JobFeed. JobFeed is een initiatief van Textkernel.

Geef een reactie

1 Comment
 • rob overgaauw
  says:

  Hoi Marc,

  Ik heb een vragje. Ben bezig met een campagne voor de werving van audiciens, dat zijn vakmensen op MBO niveau die werken in winkels waar je hoortoestellen koopt. Op welke vacature site verwacht jij voor deze doelgroep de beste response. Ik zoek mensen die de opleiding bijna afgerond hebben of al een soortgelijke functie uitoefenen. Het gaat om tientallen door heel NL.
  Ben benieuwd,

  Groeten,

  rob