Recruiter, gedraag je!

Tweede recessie of niet, interimmers in de recruitment markt hebben het zwaar. Zolang werkgevers zich nog bedienen van ontslagen en personeelsstops zullen we het zwaar hebben met zijn allen. Misschien is de interim recruitment branche wel net zo conjunctuurgevoelig als de uitzendbranche. Dus wat doe je dan als ervaren recruiter met een commerciële instelling? Je verbreed je werkveld, gaat toch weer in vaste dienst of je vraagt dat bureau waar je vroeger werkte of je wat op commissie bij mag klussen.

En je misdraagt je.

Second recession or not, temps are having a hard time in the recruitment market. As long as employers are firing employees and are not recruiting we will all have a hard time. Perhaps the interim recruitment industry is just as cyclical as the temp agency business. So, as an experienced recruiter within a commercial setting, what are you supposed to do? You broaden your field, go back into permanent employment or ask the agency you previously worked for if you can work a bit on commission.

And you misbehave.

Ik was dus niet heel verbaasd dat, toen ik afgelopen week een functie als searcher op Linkedin plaatste, er een leger ervaren interim collega’s mijn inbox in marcheerde. Gelukkig haakte er 50% af toen ik terug mailde dat het om een startersfunctie ging met bijbehorend tarief c.q.. salaris. De overige 50% volhardde echter netjes en gaf aan natuuuuurlijk niet weg te gaan als er opeens een opdracht voorbij kwam.

Ironie
Nou is de markt natuurlijk kut, begrijpelijk dat je iets probeert om je inkomen zeker te stellen. Interimmers genieten immers niet van WW recht, dus geen werk=geen geld. De ironie is echter dat we als recruiters wel altijd steen en been klagen als er weer een sollicitant binnen komt lopen die de vacature niet lijkt te hebben gelezen met een CV dat slechts met groot inlevingsvermogen enigszins op de functie past. Als de markt echter slecht is staan we als vee in de rij voor de eerste de beste startersjob waar het woord recruitment in voorkomt, het boeit ons totaal niet dat er expliciet word vermeld dat het om een startfunctie gaat. Ik mot geld!

Bovendien zetten we dit soort zijstapjes natuurlijk niet in ons Linkedinprofiel want dat zou straks het vinden van een opdracht weer moeilijker maken. Ik heb zelfs één mail gehad van iemand die van te voren al aangaf “expliciet achter de schermen” te willen werken! Liegen en gaten in het CV, nog zo’n mooie frustratie die we graag over kandidaten spuien.

Marktwaarde
Even een hart onder de riem dus voor al die kansarme interimmers. De recessie zal eens voorbij zijn, er ligt ergens ooit een klus op je te wachten. Tot die tijd leer je nu de harde les dat een interim tarief er mooi uitziet op je factuur maar dat je dat geld zult moeten sparen voor tijden als deze. Je bent goed in je vak, tenminste daar ga ik even van uit, en weet wat het is om moeilijke functies snel en efficiënt te vervullen. Concentreer je daar dan op! HR en recruitment zijn niet het zelfde, search en recruitment raken ook steeds verder van elkaar verwijderd. Focus je op waar je goed in bent, en belangrijker nog, gedraag je zoals jij graag wil dat jouw kandidaten zich gedragen.

So I was not surprised that, when I posted an opening as Searcher on LinkedIn last week, a whole army of experienced interim colleagues marched into my inbox. Fortunately, 50% off them lost interest when I mailed back telling them it was a starter position with the associated rate CQ salary. The remaining 50% persisted nicely and of course indicated that they would not leave if another job suddenly came along.

Oh the irony
Of course the market is rugged right now, so it is understandable that you try to secure your income. After all, temps enjoy no unemployment benefits, so no job = no money. The irony is that we, as recruiters, will always lament when one of those candidates enters the running who does not seem to have read the job requirements, with a CV that only with great empathy has some relation to the function. Whenever the market is bad, we queue like cattle in line for any and all starter jobs where the word recruitment occurs. It doesn’t interest us at all that it explicitly states that it is an entry level position. I need da money!

Moreover, of course we don’t put sidesteps of this kind in our Linkedin profile, as that would make finding a job difficult again. I even had one email from someone who has already explicitly said that he wants to work “behind the scenes!” Lying and holes in the resume, yet another beautiful frustration that we like to spread about candidates.

Market value
Just a shot in the arm for all those temps on the edge of poverty. The recession will be over once, there will be a job waiting for you somewhere someday. Until that time you now learn the hard lesson that an interim rate looks good on your bill but you’ll need to save money for times like these. You’re good at your profession, at least that’s what I’m assuming, and know that it is difficult to perform functions quickly and efficiently. So concentrate on that! HR and recruitment are not the same, search and recruitment become increasingly farther apart too. Focus on what you do best, and most importantly, conduct yourself as you would like your candidates to behave.

Geef een antwoord

25 Comments
 • Rens
  says:

  Ik geef Daniel 1 ding mee, hij verkoopt op deze manier toch wel goed.
  Laat ik nu extra nieuwsgierig zijn naar zijn activiteiten.
  Btw. de site is duidelijk genoeg en ziet er strak uit.
  De webdesigner heeft daar duidelijk tijd ingestoken.
  Wat is zijn contact-email ? Kan hij misschien ook iets voor mij doen.

 • Daniel Wevers
  says:

  Wederom, deze discussie is wat mij betreft gesloten.
  Ik zal de moderator verzoeken om je post te verwijderen daar zij niet op waarheid zijn berust.
  Verder wil ik u adviseren zich te verdiepen in de algemene voorwaarden, zo weet u zeker dat u niet op de korte termijn een claim aan uw broek heeft wegens smaad.
  Verder de vriendelijke groetjes natuurlijk.

 • Laartje
  says:

  Beste prettig he Daniel, een reclame momentje pakken. Stop nou eens met het spammen van blogs. En je website is nou ook niet echt de betrouwbaarste te noemen…jij weet donders goed wat ik daarmee bedoel. Ouwe doorverkopert

 • Daniel Wevers
  says:

  Beste Thomas,
  Er is een verschil tussen een felle reactie en ondoordacht blaffen.
  Het commentaar is dan ook geuit aan deze quote, hetgeen kant nog wal raakt.
  “@Mark tja, ik had niks meer verwacht van 2 eigenaren die niet verder zijn gekomen dan de middelbare school…aldus Linkedin.
  Als de beste man iets verder had gelezen had hij gezien dat ik een afgeronde hbo scheepsbouwkunde heb. Zodoende een misschien ietwat boze reactie gericht aan een zekere Ivo. Sowieso niet geheel onterecht om op een denigrerende opmerking lik op stuk beleid toe te passen.
  In je reactie dat ik hier een link heb geplaatst moet ik je een antwoord schuldig blijven, ik was zelf niet eens op de hoogte van het bestaan van recruitment matters. Ik ben op dit desbetreffende blog gewezen door 1 van onze opdrachtgevers Met als hoofdreden de hierin geplaatste opmerkingen. Uiteraard ben ik er niet vies van om mijn bedrijf te promoten maar daar heb ik andere wegen voor.
  Tevens zie ik om eerlijk te zijn geen enkele post over step2go staan, dus ik begrijp ook niet goed waar de commotie vandaan komt? Hoe dan ook gaan wij gewoon door met ons concept en een ieder die er zijn profijt mee wil doen mag er natuurlijk gebruik van maken.
  Hoe dan ook, wij kunnen best tegen een beetje kritiek maar deze moet wel van duidelijke argumentatie voorzien zijn. Om op de laatste vraag terug te komen, de vacatures zijn enkel beschikbaar voor de aangesloten recruiters en dus niet openbaar inzichtelijk.
  Vr. gr,
  Daniel Wevers

 • Thomas Waldman
  says:

  @Daniel, los van het twijfelachtige niveau van de reacties roep je het wel een beetje op je af door op zo’n doorzichtige manier je eigen club te willen promoten. Neigt naar spam om onder een blog die totaal niet relevant is voor jouw businessmodel snel je eigen linkje neer te knallen. Daarna boos ingaan op de zelf uitgelokte felle reacties is het slechtste wat je kunt doen.  Naast een copywriter misschien ook een PR agent inschakelen?
  Zoals ik je verhaal nu lees ligt jullie propositie wel heel dicht aan tegen die van Talentpull. Of heb ik het mis? Sta altijd open voor uitgebreide uitleg. Via deze site kun je contact met me opnemen.

 • Daniel Wevers
  says:

  Beste Mark,
  Voor jou wel even een normaal antwoord, de stijl een spelling fouten op de website zijn ons bekend. Daar wordt reeds druk aan gewerkt door een copywriter, de database is geprogrammeerd in het buitenland en middels een bot vertaald. Dit creëert helaas de nodige grammaticale problemen in stijl en opzet. Wij verwachten dit in ieder geval in de 2e week van augustus te hebben opgelost. Wel bedankt in elk geval dat je aangeeft dat de vormgeving bestempeld mag worden als kwaliteit website.
  Wij prijzen echter niet dat er geen telefonisch contact is met opdrachtgever en kandidaat, step2go is enkel een aanvulling van acquisitie bij bedrijven die anoniem wensen te werven.
  Daarnaast hebben wij geen contact met de kandidaten, dit is allemaal het werk van de aangesloten recruiters.  Het enige wat wij doen is de kandidaat via het systeem voorstellen bij opdrachtgevers die niet conform de gebaande paden willen werven.
  Welke reden zij daarvoor hebben interesseert ons verder niet echt, zij geven aan geen rechtstreeks contact te wensen met bureaus etc. En wij respecteren dit  en bieden wij de opdrachten aan bij de recruiters die hier willen leveren.
  Een vergelijking met een vacaturebank is ook niet helemaal correct, waar normale vacaturebank werken met publiceren van kandidaten en vacatures publiceren wij niets.  Ik denk dat je het de UWV Marktplaats als vergelijkingsmateriaal kan gebruiken. Deze komt namelijk het dichtste in de buurt van step2go.
  Vriendelijke groet,
  Daniel Wevers

 • Daniel Wevers
  says:

  Wat een flauwe opmerking zeg, dit zegt helaas meer over jou.
  Daarbij heb ik een HBO maar dat doet er niet toe. Doe wel even je huiswerk 😉
  Het is jammer dat jullie step2go niet begrijpen, maar ja het is ook niet voor iedereen weggelegd. je moet er namelijk even over nadenken. Gelukkig hoeven jullie er geen gebruik van te maken?
  Daarnaast praten jullie er wel over dus…..
  Maar goed, ik wil je best een keer uitleggen hoe het echt werkt?
  Een domme vraag is tenslotte makkelijker te beantwoorden dan een loze kreet?
  Vriendelijke groet,
  De domme jongens van step2go.

 • Mark
  says:

  Dan is het te hopen dat de kwaliteit van de kandidaten beter is dan de kwaliteit van step2go.nl. Taal- en stijlfouten behoren mijns insziens niet op een kwaliteitswebsite thuis.
  Daarnaast prijst de website het achterwege blijven van telefonisch contact met zowel kandidaat als opdrachtgever! Erg vreemd.  Ook vraag ik mij af hoe groot de keuze uit de profielen is en hoeveel opdrachtgevers opdrachten plaatsen. Hier wordt niets over gemeld.

  Gewoon weer een andere mee-too vacaturewebsite dus.

 • Thomas Waldman
  says:

  @Ivo Nogmaals, het gaat me niet om de discussie of het terecht is maar de combinatie zelf zeuren/zelf doen. Daarnaast ben ik totaal niet van de massamails. Onder andere Social media maken het mogelijk scherpe goed gerichte mailings te creeeren. Brede massamails zijn zo 2005.

 • Ivo
  says:

  @ Thomas: duidelijk.
  Terug-kaats-vraag: stuur je wel eens mailings naar een breed publiek, waarvan achteraf blijkt dat je mensen hebt gecontacteerd die niet bleken te passen in het gewenste profiel?

  Ik vermoed van wel; en dan doe je toch precies hetzelfde?
  Is inherent aan het ‘vak’ recruitment.

 • Thomas Waldman
  says:

  @Marc, Ik ontvang ze zelfs graag! Tussen die “foute” sollicitaties zitten namelijk vaak een ruwe diamant.
  Ik ben dus niet aan het zeggen dat het niet mpoet kunnen. Slechts dat als je er over zeurt je dan niet zelf precies dat gene moet gaan doen.
  Vergelijk het met mensen die niet stemmen maar wel klagen over de politiek.

 • Mark
  says:

  @Thomas ik werk al  jaren in recruitment voor hoogopgeleid interim personeel, maar in deze tijden zie ik dat er soms hele rare sprongen worden gemaakt door professionals.

  Hoewel het mij ook kan frustreren dat tig kandidaten en bijhorende CV’s soms volledig de plank misslaan, is het wel iets dat hoort bij het vak.  Zou het leuker worden als je voor elke aanvraag maar 3 CV’s ontvangt die ook nog eens allemaal goed passen? Lijkt mij niet.

 • Thomas Waldman
  says:

  @Mark Het is wel grappig als je bedenkt dat het tijdens mijn trainingen en coachingssessies een van de meest voorkomende irritaties is bij recruiters.
  Wat gij niet wil dat u geschiedt doe dat dan ook een ander niet.

 • Sandor
  says:

  voor recruiters met de juiste skills zijn er in deze tijd ook nog steeds opdrachten. Je moet je dan wel de afgelopen jaren ontwikkeld hebben naar een volwassen recruiterniveau en niet meer een “dozenschuiver” zijn. Misschien goed om in een rustigere tijd in je eigen vakontwikkeling te investeren?

 • Mark
  says:

  @Thomas: en zo zie je maar dat ook recruiters net mensen zijn 😉

  Dit heeft niets met ironie, of specifiek met recruiters te maken. Dit is gewoon menselijk gedrag.

 • Thomas Bakker
  says:

  Ach. Interimmers die het zwaar hebben kunnen even tijdelijk aan de slag als recruiter toch?
  Overigens; mochten er interimmers zijn die voor 4 juni 12:00 uur mij een berichtje met cv sturen: thomas -at- tomic.nl  kan ik evt. een opdracht voor regelen tot 14-jan.
  Ben je toch weer even mooi uit de brand.
  (HBO niveau, recruitmentervaring 3 jaar, opdracht t/m januari, goede gesprekspartner voor management, creatief met initiëren van nieuwe recruitmentactiviteiten.)

 • Ivo
  says:

  Nou nou, wat een frustraties komen hier boven, nadat je een flinke response hebt gekregen… Vervelend zeg! Ben blij dat er mensen reageren.
  Daarbij is het bij elke vacature zo dat er mensen reageren die overgekwalificeerd / niet passend zijn; immers bij iedereen geldt: de schoorsteen moet roken. Ook als dat dan niet de droombaan (bestaat die uberhaupt??) is, reageert men toch.
  Is toch puur eigenbelang; de persoon in kwestie wil weer aan het werk en solliciteert breed. Hetzelfde gebeurt als jij iemand zoekt en de vacature breed uitzet / mailings verstuurt naar een ‘brede’ doelgroep. En daar kunnen dan ook mensen tussen zittten die je enerzijds benadert later weer afwijst…. herkenbaar?
  Beetje hypocriet verhaal.
  Zou zeggen doe er je voordeel mee en maak gebruik van de mogelijkheden (lees: recruiters) die zich massaal aanbieden.