Werkloos? Solliciteer dan niet!

hand_red_card Een nogal schokkende ‘trend’ in de VS is de volgende tekst die steeds vaker onder vacatures kan worden gezien:

no unemployed candidates will be considered

Dit is natuurlijk pure discriminatie maar er is geen wetsartikel die het verbiedt. En dat is extra zuur in een land waar de echte werkloosheid tegen de 17% ligt; hoewel de officiele werkloosheid nog altijd op 9,7% staat. De Amerikaanse werkloosheidsuitkering is mager en tijdelijk; en nu heb je als werkloze ook nog eens geen kans om een baan te vinden als je sollicitatie niet in behandeling wordt genomen.

Gelukkig is volgens Obama de economie zich steeds sterker aan het herstellen. Ik vraag me af of al die miljoenen werklozen zijn mening delen. Ik heb een vermoeden…hand_red_card A rather shocking “trend” in the U.S. is the following text which is increasingly appearing beneath vacancies:

no unemployed candidates will be considered

This is of course pure discrimination, but there is no statutory provision that forbids it. And it’s even more of a slap in the face in a country where the real unemployment rate is at 17%; while the official unemployment rate still stands at 9.7%. The U.S. Unemployment compensation is meager and temporary; and now, as an unemployed person, you also have no chance of finding a job since your application will not be considered.

Fortunately, according to Obama, the economy is increasingly starting to recover. I wonder if all those millions of unemployed people share his opinion. I have a suspicion…

Geef een antwoord

4 Comments
 • Rianne
  says:

  Goed gezien Constance.
  Het zegt  iets over de bedrijven die dit doen, daar kun je dan ook maar beter niet werken. Ook niet in betere tijden als ze je hard nodig hebben. Overigens is er niets nieuws onder de zon. Stiekem wordt er al sinds jaar en dag geselecteerd op werkloosheidsduur. Het enige verschil is, dat het nu (meer) openlijk gebeurt zo lang werkgevers zich dit denken te kunnen permitteren.
  Misschien is het wel goed dat het nu openlijk gebeurt, zodat het in ieder geval de discussie kan aanzwengelen.

 • Constance
  says:

  Zelf ben ik ook sinds 1,5 maand werkloos geraakt wegens een reorganisatie bij mijn vorige werkgever, waarbij helaas  “toevallig” mijn contract zou verlopen. Het succesvol vinden van een baan gaat mij tot nu toe nog niet erg goed af om verschillende redenen. Gelukkig neemt het aantal vacatures in HR vakgebied toch weer toe, maar ik ben natuurlijk 1 van de duizenden werklozen die wellicht op de zelfde vacature reageren. En ja…ook in Nederland, in de afgelopen 2 weken ben ik zelfs 3 keer een vacature tegen gekomen waar in heel brutaal een regel staat: mensen in een uitkeringssituatie in welke vorm dan ook, worden verzocht niet te solliciteren!!!
   
  Ik, brutaal als ik ben maak me hier kwaad om en bel het desbetreffende bedrijf of detacheringsbureau en doe navraag. Zelf ik, die net 6 weken thuis zit, kom niet in aanmerking omdat ik mijn tijd nu niet nuttig zou besteden en eventuele vakkennis al verloren zou hebben?
  En ik vond het al erg dat ik al niet kon reageren op vacatures omdat ze zelfs HBO al te hoog opgeleid vinden tegenwoordig.
   
  Ja, ik kan me er druk om maken en vraag me sterk af waar het geen gaat in deze wereld. Een goede HR medewerker zou al niet bevooroordeeld mogen zijn, en weten dat zo’n regeltje in de vacature tekst eigenlijk not done is. een werkloze krijgt meteen een stempel opgedrukt, zonder dat iemand weet dat de reden van de werkloosheid is of zich bedenkt dat de economie ook een rol zou kunnen spelen. Dat is jammer. Maar goed, ik kan het beter zo zien: deze bedrijven lopen ook daarom een hoop talentvolle ambitieuze mensen mis voor hun bedrijf!