Reed Elsevier killt bol.com-kloon

Logotype Boox.nlWeer trekt uitgeverij Reed Elsevier de stekker uit een e-commerce-initiatief. Nadat het bedrijf eind vorig jaar de activiteiten van Totaljobs.nl staakte, is nu de online boekhandel Boox.nl het doodvonnis aangezegd. De online-boekhandel werd vorig jaar mei nog gelanceerd en had een alternatief moeten worden voor de net een week eerder van eigenaar verwisselde marktleider Bol.com. In die opzet is groots gefaald.

Boox.nl – dat tot de lancering proefdraaide onder de naam Knowington – bleef de dertien maanden van zijn bestaan een onbekende website, ondanks de massa aan (veelal eigen) tijdschrifttitels en boeken dat via de website werd aangeboden. Bij de start telde het aanbod nog 135.000 titels. Volgens het Financieele Dagblad zijn het nu ‘ruim een half miljoen producten’.

Het was misschien ook wel een te hooggegrepen doelstelling voor zeker een veel te laat gelanceerde website. Bij de lancering van Boox.nl pronkte het bedrijf nog met het ‘grote gemak waarmee titels te vinden zijn’ en het ‘unieke snelle bestelproces’ van Boox.nl. Met gebruikersvriendelijkheid, maar zonder grootschalige marketingacties zoals we die van bol.com kennen, heeft Reed Elsevier eigenlijk nooit echt werk gemaakt van het hoeken van de ecommercemarkt. Reed Elsevier maakt niet bekend hoeveel het in Boox.nl heeft geïnvesteerd.

De site gaat in oktober uit de lucht.

Geef een antwoord

4 Comments
 • Marc Drees
  says:

  En Reed Elsevieris de moeder van Reed Business, die weer Totaljobs onder haar vleugels heeft. Je weet wel, de vacaturesite die in Nederland en Duitsland enkele jaren actief is geweest en sinds 1 januari is verdwenen. Met Boox verdwijnt wederom een e-initiatief van de uitgever; waarmee de zwalkende koers van het concern nog eens wordt bevestigd.
  Lateraal kijken kan wel eens interessante informatie voor de toekomst bieden. Of willen de heren liever oogklepperig door het online recruitment leven gaan?

 • Ivo
  says:

  oohja, bedankt nu zie ik de link inderdaad!
  En daarbij: boeken zijn gemaakt van papier, kranten zijn van papier, en daar staan soms vacatures in.
  De cirkel is rond!

 • Mark
  says:

  De topman van USG people is Herman van Campenhout en Herman van Campenhout was de oude topman van Reed Elsevier.

  Reed Elsevier is hiermee gelinkt aan USG people en USG people houdt zich bezig met recruitment. Voila 🙂